"Neatkarīgā" novados: Putnu fabrika "Ķekava" kāpina apgrozījumu

VESELĪGI. Putnu fabrikā Ķekava vistas un cāļi ir audzēti bez antibiotikām, uzsver valdes priekšsēdētājs Andrus Pranckevičs © Publicitātes foto

AS Putnu fabrika Ķekava savas durvis vēra 1967. gadā. Kopš tā laika uzkrāta bagāta pieredze un izveidotas putnkopības, kā arī produktu ražošanas tradīcijas, kas mūsdienās ļauj patērētājiem nodrošināt augstas kvalitātes svaigu cāļu gaļu un gatavo produkciju.

Pieaug pieprasījums pēc putnu gaļas

Pēdējo piecu gadu laikā Latvijā ir strauji audzis pieprasījums pēc putnu gaļas. Tas atspoguļojas arī PF Ķekava biznesa rādītājos - apgrozījums pēdējo piecu gadu laikā audzis par 50%, un šo tendenci uzņēmums plāno turpināt arī nākamajos gados, sasniedzot jau 100 miljonu apgrozījumu gadā. Pašlaik populārākā ir cūkgaļa, bet, ņemot vērā mūsdienu sabiedrības vēlmes pēc veselīgu ēdienu alternatīvām, uzņēmums paredz, ka tuvā nākotnē visvairāk pieprasīta būs putnu gaļa.

1,2 miljoni putnu

Katru gadu Ķekavā populārā uzņēmuma attīstībā tiek ieguldīti aptuveni 4-6 miljoni eiro. Iepriekšējā gadā putnu fabrika Ķekava attīstībā ieguldīja aptuveni 5 miljonus, bet šogad investīciju apjoms varētu sasniegt 6 miljonus eiro. Pārsvarā investīcijas notiek esošās infrastruktūras uzlabošanā - vistu audzēšanas sistēmās, pārstrādes līnijās, jaunu produktu ražošanā un citos projektos. Pērn tika renovētas divas vistu kūtis, šogad plānots renovēt vēl trīs. Kūtīs pastāvīgi aug 1,2 miljoni putnu, un pašreizējā platība ir pietiekama.

Puse produkcijas eksporta tirgum

Latvijā PF Ķekava ir vairāk nekā 90% tirgus daļa no visiem vietējās izcelsmes putnu gaļas ražotājiem. Latvijas tirgum PF Ķekava ražo apmēram 40% no kopējā patērētā putnu gaļas apjoma. Savukārt eksportam tiek novirzīta puse no visa saražotā apjoma, kā lielākie eksporta tirgi jau vairākus gadus ir Zviedrija, Lietuva un Igaunija. Putnu fabrikas produkcija pieejama arī Dānijā, Īrijā, Nīderlandē, kā arī Ukrainā, Uzbekistānā un Baltkrievijā, kur pērn krietni palielinājies maltās putnu gaļas produkcijas eksports.

Izcelsmei ir nozīme

Latvijas patērētājam produkta izcelsme ir viens no svarīgākajiem izvēles kritērijiem. Vietējā izcelsme pati par sevi ir kvalitātes rādītājs Latvijas mazajā tirgū, kur vietējie ražotāji par kvalitāti atbild ar darbiem, nevis vārdiem. PF Ķekava var lepoties ar to, ka arī vistas un cāļu barība tiek ražota tepat Latvijā. Turklāt AS Putnu fabrika Ķekava ir vienīgais pilna cikla ražošanas uzņēmums putnu gaļas audzēšanā un vistas gaļas produktu ražošanā.

Būtisks produkcijas kvalitātes apliecinājums ir tas, ka PF Ķekava vistas un cāļi ir audzēti bez antibiotikām. Pateicoties unikālajai ražošanas pieejai, Ķekava ir pirmais ražotājs Baltijā, kas saņēmis atļauju izmantot marķējumu Audzēts bez antibiotikām. Īpašā labturības un biodrošības vide nodrošina putniem teicamu veselības stāvokli visā augšanas periodā un neļauj tiem slimot, tādēļ antibiotikas nav nepieciešamas.

Audzēt vistas un cāļus atbilstoši Eiropas Savienības bioloģiskajai sertifikācijai putnu PF Ķekava neplāno - ir veiktas apjomīgas investīcijas esošās ražošanas sistēmas ieviešanā un biodrošības garantēšanā. Turklāt pieprasījums pēc bioloģiskās pārtikas, tai skaitā gaļas, Latvijā vēl ir salīdzinoši mazs.

Cilvēki vēlas ēst veselīgi

Lai spētu pircējiem piedāvāt labākos produktus par labāko cenu, PF Ķekava pastāvīgi seko līdzi notikumiem ekonomikā un tirgus tendencēm. Arvien vairāk cilvēku izvēlas ēst veselīgi. Tas nozīmē, ka notiek pāreja no cūkgaļas vai liellopu gaļas lietošanas uzturā uz proteīniem bagātu vistas gaļu, turklāt pircēji izvēlas tādu produkciju, kas iegūta paaugstinātas labturības apstākļos. Mūsdienu cilvēks saprot, ka kvalitatīva pārtika ir ne tikai ir garšīgāka, bet arī ļauj fiziski justies labāk. Pēc garda krāsnī cepta Ķekavas vistas stilbiņa ar rīsiem un tvaicētiem brokoļiem cilvēks jūtas ne tikai paēdis, bet arī enerģijas pilns produktīvam darbam.

• APMAKSĀTA PUBLIKĀCIJA



Latvijā

Līdz 2028.gada 31.decembrim svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem paredzēts piemērot samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai virzītie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā.

Svarīgākais