Ogres Mūzikas skolai – jubilejas gads

TIKAI PIECĀS mūzikas skolās visā valstī ir iespējams apgūt arfas spēli, norāda Ogres Mūzikas skolas direktors Atvars Lakstīgala © Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Šis gads Ogres Mūzikas skolai būs ļoti īpašs – rudenī mācību iestāde svinēs 60 gadu pastāvēšanas jubileju. «Vēlos, lai jubilejas pasākums izdodas atmiņā paliekošs un izskan skaļi,» saka mūzikas skolas direktors Atvars Lakstīgala.

Jo iemeslu lepoties patiešām netrūkst! Šajā laikā notikusi intensīva attīstība un sasniegti teicami rezultāti - audzēkņi regulāri iegūst godalgotas vietas vietēja un starptautiska mēroga konkursos, papildinās apgūstamo instrumentu klāsts, veidojas iedvesmojošas sadarbības.

Aicina dalīties stāstos

Jubilejas priekšvakarā plānots izdot grāmatu, kurā apkopoti bijušo un esošo audzēkņu un pedagogu atmiņu stāsti par laiku, ko viņi pavadījuši Ogres mūzikas skolā. Liela daļa pedagogu, kuri patlaban strādā skolā, savulaik tās durvis pirmoreiz vēra kā skolēni, tādēļ vēl jo interesantāk - kāds ir viņu skatījums ar bērna, absolventa un skolotāja acīm? Par godu jubilejai speciāli izveidots e-pasts muzikasskolai60@ogresnovads.lv, kur ikviens interesents aicināts sūtīt ne tikai savus atmiņu stāstus par mūzikas skolu un notikumiem, kas saistās ar tās vēsturi, bet arī savus ierosinājumus attiecībā uz jubilejai veltītā pasākuma norisi. Svinības paredzētas 24. oktobrī.

Attīsta un iedrošina talantus

Pērnais gads bija notikumiem un panākumiem bagāts, par spilgtāko no tiem varētu minēt koru olimpiādi Gēteborgā, kur zelta medaļu ieguva Ogres Mūzikas skolas koris Cielaviņa. Bet, runājot par pašiem nesenākajiem panākumiem, ir vērts pieminēt šā gada 5. februāri, Vidzemes koncertzāli Cēsis, kur Estere Skrebele (skolotāja Gunita Bičule) ieguva 2. vietu solo dziedāšanas konkursā Vidzemes cīrulīši. 12. februārī Latvijas profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās mūzikas izglītības iestāžu izglītības programmas Taustiņinstrumentu spēle - akordeona spēle audzēkņiem 2019./2020. mācību gada valsts konkursa finālā 2. vietu ieguva Viktors Konopeckis (pasniedzēja Svetlana Catlaka). Tāpat pavisam nesen, pagājušajā nedēļā, 18. februārī, pasniedzēja Valda Koroševska audzēknis Toms Liepiņš ieguvis 2. vietu Latvijas profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās mūzikas izglītības programmas Stīgu instrumentu spēle - ģitāras spēle audzēkņiem 2019./2020. mācību gada valsts konkursa III grupā. Savukārt 21. februārī Jēkabpilī notikušajā starptautiskajā A. Žilinska jauno pianistu konkursā Natālijas Petrovas audzēknis Mārtiņš Komuls A grupā ieguva 3. vietu.

Iepriekšminētie ir tikai daži no kopējā sasniegumu klāsta. «Jā, man ir ļoti svarīgi, lai audzēkņi pastāvīgi piedalītos konkursos, jo tā ir pilnīgi citāda skatuves pieredze, būtībā viens no veidiem, kā mācīties. Mūsu novērojumi rāda, ka nereti tieši konkursu iespaidā bērni kļūst vēl motivētāki un aizrautīgāk nododas instrumentu spēlei. Bet tas, protams, ir individuāli, atkarīgs no katra audzēkņa un pedagoga interesēm un vēlmēm,» saka A. Lakstīgala.

Februārī skolā viesojās Valsts izglītības satura centra pārstāvji, lai novērtētu pūtēju orķestra Melodija skanējumu un gatavību XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, kas norisināsies no 6. līdz 12. jūlijam. Kā atzīst direktors, saņemtais vērtējums bijis visnotaļ atzinīgs, tādējādi Ogres Mūzikas skolas pūtēju orķestris kļuvis par vienīgo pūtēju orķestri, kas svētkos pārstāvēs visu Ogres novadu.

Vaicāts, no kāda vecuma bērns var sākt savu muzikālās izglītības ceļu, A. Lakstīgala norāda - sagatavošanās klases audzēkņu vecums ir pieci, seši gadi, bet uzreiz arī uzsver, ka, lai uzsāktu mācības pirmajā klasē, gadu skaits nav vienīgais kritērijs. «Mēs ļoti rūpīgi skatāmies ne tikai uz vecumu, bet arī prasmēm, ko bērns ir apguvis - vai viņš prot lasīt, skaitīt, pierakstīt. Ja bērns pārāk agri uzsāk mācības pirmajā klasē, agrāk vai vēlāk rodas problēmas, jo viņam šī slodze kļūst par grūtu,» skaidro direktors. Kā jebkurā mūzikas skolā, arī šeit potenciālajam skolēnam ir jānokārto iestājeksāmena pārbaudījumi, kur tiek vērtēti trīs komponenti: dzirde, ritms, atmiņa. Lai iestājeksāmenus nokārtot būtu vieglāk, pirms tiem ir ieteicams apmeklēt kādu no mūzikas skolas piedāvātajām konsultācijām. To laikā izkristalizējas, pie kā vēl būtu jāpastrādā, lai pilnībā sagatavotos eksāmenam.

Jaunumi ir un būs

Mūzikas skolā kopumā darbojas četras nodaļas. Taustiņinstrumentu spēles nodaļas audzēkņi apgūst klavieru un akordeona spēli. Programmā Pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu spēle mācās audzēkņi, kuri apgūst flautas, obojas, klarnetes, saksofona, mežraga, trompetes trombona, eifonija, tubas, kā arī dažādu sitaminstrumentu spēli. Stīgu nodaļā bērni apgūst vijoles, čella, ģitāras, kokles spēli. Savukārt Mūzikas teorijas nodaļā mācās pilnīgi visi bērni, neatkarīgi no instrumenta, un bērni šeit apgūst solfedžo un mūzikas literatūru. Pagājušajā mācību gadā radās iespēja pievienoties pašai jaunākajai programmai - arfas spēlei. Tikai piecās mūzikas skolās visā valstī ir iespējams apgūt arfas spēli, turklāt Ogres Mūzikas skola ir pirmā un vienīgā ārpus Rīgas. Kādēļ tieši arfa? «Tas ir pieprasīts instruments profesionālajā darba tirgū. Mana kā diriģenta priekšrocība ir iespēja novērtēt, kurās jomās mums patlaban trūkst profesionāļu, kādas ir tendences,» atteic A. Lakstīgala. Nākamajā mācību gadā gaidāms vēl viens jaunums - kontrabasa spēles programma! Šis instruments ir ārkārtīgi nepieciešams kā amatieru, tā profesionālajos orķestros.

Iepazīst personības

Jauna tradīcija un reizē arī vēl viens paņēmiens, kā iedvesmot un motivēt audzēkņus, ir koncertsarunu cikls Muzikālās personības. Idejas autors ir Atvars. «Radās doma uzaicināt ciemos atzītus māksliniekus, kuri ir izbraukājuši pasaules lielākās skatuves, kuri zina sajūtu, kas rodas, dzirdot aplausu tūkstošus un redzot stāvovācijas. Bet arī viņi kādreiz bija skolēni, piedzīvoja savu pirmo koncertu, pirmās veiksmes un neveiksmes. Gribējās, lai viņi padalītos savos stāstos par to, kā sasnieguši panākumus,» ieskicē A. Lakstīgala. Šā cikla ietvaros skolā viesojušies tādi grandi kā pianists Vestards Šimkus, flautiste Dita Krenberga, komponists Raimonds Pauls, diriģents Māris Sirmais un koris LATVIJA, Rīgas Doma zēnu koris ar diriģentu Mārtiņu Klišānu, Rīgas Saksofonu kvartets, Xylem Trio. Notiek arī citi koncerti, kas nav cikla Muzikālās personības ietvaros, bet princips ir līdzīgs - mākslinieki gan sniedz priekšnesumus, pastāsta par saviem skaņdarbiem, kā arī sarunājas ar auditoriju un atbild uz jautājumiem.

Par ne mazāk nozīmīgu notikumu izvērtās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskā orķestra koncerts - daži no mūzikas skolas audzēkņiem uzstājās kopā ar profesionāļiem. «Es šo līniju vēlos turpināt, jo bija neaprakstāmi pacilājoša sajūta redzēt, kā mūsu audzēkņiem mirdz acis, uzstājoties kopā ar pieredzējušiem māksliniekiem,» apņēmības pilns ir A. Lakstīgala. Ilgi vairs nav jāgaida - jau aprīlī Ogres mūzikas skolā uzstāsies mākslinieki no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un muzicēs kopā ar bērniem.

***

UZZIŅAI

• Konsultācijas iestājeksāmeniem uz sagatavošanas klasi un 1. klasi visās profesionālās ievirzes mūzikas izglītības programmās: 26., 27., 28. maijā no plkst. 17.00 līdz 19.00

• Uzņemšanas eksāmeni: 1. jūnijā plkst. 10.00, 2. jūnijā plkst. 16.00



Svarīgākais