Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Oveselība" – iespēja veselīgām pārmaiņām

IMPULSS. Mūsu uzdevums ir piedāvāt iedzīvotājiem iespējas uzzināt, izmēģināt un gūt pozitīvu enerģiju savas dzīves kvalitātes uzlabošanai. Tā ir veselīga attieksme pret sevi – pareizs uzturs, kvalitatīvas fiziskās aktivitātes, izpratne par kaitīgu ieradumu ierobežošanu, apzināta prasme stresa situāciju pārvarēšanai, vēsta Ilze Čiščakova © Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Kopš 2013. gada Ogres novads ir Veselīgo pašvaldību tīkla dalībnieks. Darbs veselības veicināšanas jomā noticis visu šo laiku – mainījušās prioritātes, izpildes formas, bet mērķtiecīgs darbs ir turpinājies.

2017. gadā, iesaistoties ES Sociālā fonda projektā Pasākumi veselības veicināšanai un slimību profilaksei Ogres novada iedzīvotājiem, pavērās plašākas iespējas. Projektu, kā arī pašvaldības finansētos pasākumus īsteno Ogres novada Sporta centra struktūrvienība Oveselība.

Iedzīvotāju atsaucība un līdzdalība

Katru gadu tiek veikta iepriekšējā gadā paveiktā darba analīze, lai izdarītu secinājumus un plānotu turpmāko darbu ne tikai projekta ietvaros, bet arī izvērtējot iedzīvotāju vajadzības un to nodrošināšanai piesaistot pašvaldības finansējumu. Viens no ES Sociālā fonda uzliktajiem kritērijiem bija iesaistīto iedzīvotāju skaits. Jāteic, ka Oveselībai šis nav viegls uzdevums, jo darbs orientēts uz kvalitatīvu saturu un katru cilvēku kā vērtību. Tomēr ir izdevies ne tikai sasniegt mērķus, bet tos pat pārsniegt. Novērojumi liecina, ka, piedaloties kādā no aktivitātēm, cilvēki nereti vēlas turpināt uzsākto un iesaistās arī citās aktivitātēs - gan projekta ietvaros piedāvātajās, gan pēc savas iniciatīvas.

Projekta pasākumi tika organizēti ne tikai Ogres pilsētā, bet arī pagastos, tādējādi dodot iespēju arī lauku ļaudīm iegūt jaunas, sev noderīgas zināšanas, līdzdarboties nūjošanas un vingrošanas grupās, meistarklasēs un atbalsta grupās.

Kopumā trīs gadu laikā ir notikuši 84 slimību profilakses pasākumi, 62 veselīga uztura nodarbības, 89 fizisko aktivitāšu pasākumi, 20 ar atkarību ierobežošanu un atpazīšanu saistīti notikumi, 39 garīgās veselības veicināšanas nodarbības un 61 ģimeņu reproduktīvās veselības nodarbība. Papildus organizēti apmēram 150 dažāda satura un formāta pasākumi. Oveselības vadītāja Ilze Čiščakova stāsta: «Mēs ļoti precīzi plānojām savu darbu, lai novada iedzīvotāji saņemtu tieši to, kas tiem visvairāk nepieciešams. Vairākos projekta virzienos nespējam nodrošināt lielo pieprasījumu. Piemēram, vingrošanas grupu pieraksts ir pilns dažu stundu laikā. Tāpat arī topošajiem vecākiem ļoti laicīgi jāpierakstās uz četru nodarbību ciklu. Sava specifika ir pagastos - jāņem vērā senioru tradicionālo notikumu laiks, darbspējīgo iedzīvotāju dzīves ritms un skolu ikdienas norises. Pamatīgi plānojot un sadarbojoties ar mūsu koordinatoriem pagastos, esam sasnieguši labus rezultātus. Projekta virsuzdevums ir sniegt iedzīvotājiem impulsu un zināšanas, kas viņiem ļautu pēc iespējas ilgāk saglabāt labu dzīves kvalitāti. Piemēram, pēc 10 līdz 15 vingrošanas nodarbībām trenera vadībā, daudziem vingrošana kļūst par neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Tāpat arī uztura speciālistu vadītās nodarbības, kurās katrs var pārrunāt tieši viņam svarīgākos jautājumus, ļauj ieviest ikdienā ēšanas paradumus, kas atstāj pozitīvu iespaidu uz veselību ilgtermiņā. Tāpat pēc piecu praktisku nodarbību cikla par stresa samazināšanu ikdienā ir apgūti praktiski paņēmieni kā sev palīdzēt šajā straujajā un trauksmainajā laikā.»

Projekts noslēgsies aprīlī, - plāno un strādā tālāk

Projekta ietvaros organizētie pasākumi un nodarbības visiem apmeklētājiem bija bez maksas - izdevumus sedza Ogres novada pašvaldība un ES projekta līdzekļi. Ilze Čiščakova teic, ka, taupīgi dzīvojot, ir izdevies ietaupīt projekta līdzekļus, tāpēc šā gada pirmajā pusē būs iespēja turpināt uzsāktās lietas, taču turpmāk jādomā gan par finansējuma piesaisti, gan saturu, lai Ogres novada iedzīvotājiem arī turpmāk būtu pieejami šāda veida pakalpojumi. Pašvaldības atbalsts veselības veicināšanas programmai budžetā ir paredzēts, bet tik vērienīgus pasākumus ar pašvaldības atbalstu vien būtu grūti realizēt. Vispirms tiek analizēts, kura joma ir vissvarīgākā un būtu jāatbalsta. Redzams, ka priekšplānā izvirzās psihoemocionālā veselība un fiziskās aktivitātes, jo mūsdienu straujais ritms, izdegšanas draudi, stress un citi nelabvēlīgie procesi atstāj iespaidu uz vispārējo, ne tikai emocionālo veselību. Oveselība vadītāja cer, ka uz rudens pusi, atkal būs iespēja startēt kādā no ES Sociālā fonda projektiem un piesaistīt finansējumu, kas dotu iespēju turpināt labi iesākto darbu.