NEATKARĪGĀ OGRĒ. Pozitīvas pārmaiņas novada infrastruktūrā

PIE ZELTA LIEPAS ir viena no Ogres pilsētas vēsturiskajām ēkām. Kopš pagājušās vasaras tajā atrodas tūrisma informācijas centrs un kafejnīca © Publicitātes foto

Paveiktais Ogrē.

Ēku pielāgo sociālā darba vajadzībām

Ogres novada pašvaldība ēku Ogrē, Upes prospektā 16 (kādreizējā izglītības iestāde), savā īpašumā ieguva 2014. gadā, lai to pārbūvētu un pielāgotu sociālā darba vajadzībām. Darbi tika pabeigti un ēka atklāta 2019. gada augustā. Ēkā darbojas Ogres novada Sociālā dienesta administrācija un struktūrvienības, Ogres novada bāriņtiesa, līdz ar to visi ar sociālo palīdzību saistītie pakalpojumi ir pieejami vienuviet, nevis dažādās adresēs, kā tas bija iepriekš, turklāt pilsētas centrā.

Renovētajā ēkā mājvietu radušas ar arī vairākas nevalstiskās organizācijas.

Renovēta vēsturiska ēka Brīvības ielā 18

Ir pabeigta renovācijas darbu pirmā kārta ēkai Ogrē, Brīvības ielā 18, kurā 2019. gadā 1. stāvā sāka darboties Ogres novada Tūrisma informācijas centrs, kā arī kafejnīca Pie zelta liepas, kuras pakalpojumus nodrošina sociālais uzņēmējs SIA BĻODA.LV. Pārņemot ēku savā īpašumā, pašvaldība ir ieguldījusi mērķtiecīgu darbu, lai viena no pilsētas vēsturiskās apbūves centra ēkām, kurai ir noteikts arhitektūras pieminekļa statuss, tiktu saglabāta nākamajām paaudzēm. Vēl ir jāturpina telpu pārbūves darbi ēkas 2. un 3. stāvā.

Jauns skeitparks

2019. gada 25. augustā Ogres novada Sporta centra stadionā tika atklāts sen gaidītais skeitparks. Tieši Ogres pilsētai izstrādātajā skeitparkā vairāk nekā 300 m2 lielā laukumā ir uzstādītas piecas dažādas demontējamas koka konstrukcijas rampas, kuras pārklātas ar īpašu jaunākās paaudzes kompozītmateriāla segumu, kas ir izturīgāks par iepriekš plaši lietoto finieri.

Būvē elektronisko sistēmu ražošanas ēku Ogrē

2019. gada 23. augustā pilsētas svētku ietvaros topošās elektronisko sistēmu ražošanas ēkas Akmeņu ielā 74 pamatos svinīgi tika ierakta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, dodot startu būvdarbu uzsākšanai šajā objektā.

Teritorija Ogrē, Akmeņu ielā 74, atrodas Pārogres industriālās zonas parkā, daudzus gadus stāvēja tukša un pamesta. Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta Degradētās teritorijas Pārogres industriālajā parkā revitalizācija ietvaros 1,535 ha plašā teritorija tiek revitalizēta, nodrošinot tās piemērotību inovatīvu un augstas pievienotās vērtības nozaru ražošanas vajadzībām, tajā skaitā elektronikas nozarē, kas veido lielāko apgrozījumu starp augstas pievienotās vērtības nozarēm pašvaldībā. Lai to panāktu, notiek ražošanas ēkas būvniecība, tiks izbūvētas arī komunikācijas un pieguļošā infrastruktūra.

Ar atklātas izsoles palīdzību ražošanas ēkas nomas tiesības 2018. gada 15. augustā ir ieguvusi SIA Quality Jobs. Atbilstoši projekta īstenošanas nosacījumiem nomnieks ražošanas ēkā pēc tās izbūves ieguldīs 1 miljonu eiro nefinanšu investīcijas, kā arī tiks izveidotas 120 jaunas darba vietas.

Veikti bijušās sanatorijas Ogre ēkas atjaunošanas darbi

Pārbūves darbi projekta Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā ietvaros pabeigti bijušās sanatorijas Ogre ēkā Gaismas prospektā 2/6. Pārbūves laikā atjaunots ne tikai jums, bet arī citi konstruktīvie elementi, restaurētas podiņu krāsnis, atjaunoti Anša Cīruļa zīmējumi, uzstādīti pacēlāji cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Pašlaik šī ēka ir daļēji savesta kārtībā, taču nepieciešams piesaistīt finansējumu ēkas tālāko renovācijas darbu veikšanai.

Interesanti, ka A. Cīruļa zīmējumu atjaunošanas gaitā atklājies kas negaidīts - izrādās, ka mākslinieks apgleznojis ne vien sienas, bet arī griestus. Nacionālā romantisma meistara darbus 50. gados aizkrāsoja. Sienas 80. gadu beigās atsedza un restaurēja, bet to, ka apgleznoti bijuši arī griesti, tolaik neviens nezināja. Ornamentālo gleznojumu ap lustrām nav daudz, tomēr tagad skaidrs, ka sienu gleznojumi «nepeld» gaisā, kā izskatījās iepriekš. A. Cīrulis visu zāli veidojis kā vienotu ansambli.

Ogres novada pašvaldība plāno ēku atvērt apmeklētājiem, piedāvājot izglītojošas nodarbības un iespēju aplūkot Anša Cīruļa sienu gleznojumus.

Ēka Gaismas prospektā 2/6 ir viens no pēdējiem izcilā arhitekta Konstantīna Pēkšēna projektiem, ko arhitekts sāka projektēt 1926. gadā kā atpūtas namu slimiem trūcīgo ģimeņu bērniem. Ansis Cīrulis apgleznoja Ogres sanatorijas ēdamzāles sienas un griestus 1927. gadā. Šis ir tikai viens no trim interjeriem, kur šodien apskatāmi viņa darbi. Pārējie ir Rīgas pils Sūtņu zālē un Dzintaru koncertzālē.

Lauberē - Raiņa un Aspazijas saulainais stūrītis

Pagājušā gada jūnijā pie Lauberes pagasta bibliotēkas tika atklāts sajūtu un brīvā laika pavadīšanas dārzs Raiņa un Aspazijas saulainais stūrītis. Šī veidojuma idejas pamatā ir Raiņa un Aspazijas daiļradei veltīta ideja par viņu savstarpējām sarunām dārzā, atrodoties trimdā Šveicē, Kastanjolā pie Lugāno.

Lauberes pagasta bibliotēka dibināta 1880. gadā un ir viena no senākajām Rīgas apriņķī. Bibliotēka ir bagāta ar senām lasīšanas tradīcijām, par ko liecina arī novadnieka Viļa Miķelsona (1918-2014) trimdas zemē ASV savāktās, uz dzimto Lauberes pagastu sūtītās trimdā izdotās latviešu rakstnieku grāmatas, kas tapušas latviešu trimdas mītnes zemēs pēc 2. pasaules kara līdz Latvijas neatkarības atgūšanai. Gadiem ejot, krājums papildināts arī ar citās valstīs dzīvojošo latviešu sūtītajām grāmatām. 1991. gadā Lauberes Kultūras namā tika izveidota Viļa Miķelsona trimdas literatūras Grāmatu klēts, taču tā tika vēlāk pārcelta uz Lielvārdes Kultūras namu Pēc 15 gadu prombūtnes krājums ir atgriezies tā dzimtajā pusē - 2017. gada aprīlī Lauberes bibliotēkā tika atvērta Grāmatu klēts ar bagātīgu trimdas literatūras klāstu.

Lai sakārtotu Lauberes bibliotēkas apkārtni, tika īstenots projekts Sajūtu un brīvā laika pavadīšanas dārzs «Raiņa un Aspazijas saulainais stūrītis». Projekta idejas pamatā ir Raiņa un Aspazijas daiļradei veltīta bibliotēkas piegulošās teritorijas labiekārtojuma koncepcija, kuras centrā atrodas monumentāls akmens galds, uz kura iestrādāta atvērta grāmata, simbolizējot Grāmatu klēti, kā arī ap galdu izvietoti soli. No galda uz visām pusēm atzarojas taciņas, kas vizuāli atgādina saules starus.

Centra skvērs jaunā veidolā

2019. gadā tika īstenota Ogres centra skvēra pārbūves 2. kārta. Projekta ietvaros izveidota apgaismojuma sistēma, kā arī lietus ūdens kanalizācijas sistēmas izbūve, izveidots jauns bruģa segums, uzstādīti vairāki mazās arhitektūras objekti: tostarp granīta sols, koka soli - platforma, šūpoles, veikti apzaļumošanas darbi. Skvērā ierīkots informācijas stends ar skārienjutīgu ekrānu.

Līdztekus skvēra pārbūves darbiem tika veikta arī pilsētas vēsturiskās apbūves teritorijā esošās Ogres Mākslas skolas ēkas fasādes cokola daļas atjaunošana un lietus ūdens novadīšanas izbūve, nomainīta arī siltumtrase.

Līdz ar visu objektu pabeigšanu Brīvības ielas skvērs ir izveidots kā mūsdienīga, stilistiski vienota, kompozicionāli un funkcionāli organizēta telpa.

Radošs rotaļu laukums J. Čakstes prospektā

Daudz pozitīvu atsauksmju no iedzīvotājiem pašvaldība saņem par jauno rotaļu laukumu J. Čakstes prospektā 1, kas tika atklāts Ogres pilsētas svētku laikā 2019. gada augustā, papildinot pilsētas teritoriju ar vēl vienu labiekārtotu aktīvās atpūtas vietu bērniem un jauniešiem. Laukumā ir uzstādītas rotaļu iekārtas, kas paredzētas dažādu vecumu bērniem: trīs iebūvēti batuti, klinšu kāpšanas iekārta, 2,5 m augsta virvju konstrukcija, āra mūzikas instruments - ksilofons, vairāku veidu šūpoles, bērnu pilsētiņa ar slīdkalniņu, kā arī rotaļu komplekss ar rotējošiem elementiem.

Ogresgala hipodroms

Ogresgala bijušais hipodroms jeb pļava atrodas aiz Ogresgala pamatskolas Rankas un Ogres upes krastos. Ogresgala bijušā hipodroma teritorijā ir izvietoti laukakmeņi ar speciāli ieurbtiem metāla āķiem laivu piesiešanai, kā arī ierīkots koka rotaļu laukums ar īpašu šķēršļu trasi un izveidotas četras ugunskuru vietas. Atpūtniekiem ir pieejami divi informācijas stendi, vienā no tiem būs norādīta informācija par teritorijas lietošanas nosacījumiem un tūrisma iespējām Ogres upes piekrastē, bet otrais - izzinošais stends par floru un faunu Ogres upes piekrastē.

Svarīgākais