Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Gulbenes policisti testē jaunos formas tērpus

© Klinta Ezera

Līdz 2024. gada 1. jūlijam visi Valsts policijas darbinieki Latvijā būs tērpti jaunos formas tērpos. Ar ovācijām šo tērpu demonstrāciju Gulbenē 2. decembrī atbalstīja Vidzemes policisti, kuri bija pulcējušies uz svinīgo pasākumu sakarā ar Latvijas Valsts policijas 101. gadadienu.

Tika pasniegti Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas piešķirtie apbalvojumi pašiem labākajiem darbiniekiem. Noslēgumā, pirms tika nobaudīta Gulbenes novada pašvaldības dāvinātā svētku torte, mākslinieks Bruno Birmanis pastāstīja par policistu jaunā formas tērpa tapšanu, jo ir šā apģērba dizaina autors. Formas tērpa vasaras un ziemas variantus demonstrēja Valsts policijas Gulbenes iecirkņa darbinieki - Kārtības policijas inspektors, kapteinis Viesturs Ronis un Satiksmes uzraudzības rotas jaunākais inspektors, kaprālis Kaspars Logins. Viņi ir policisti, kuriem liela darba daļa aizrit uz ielas. Tātad saskaņā ar Valsts policijas plāniem tieši šādi darbinieki prioritārā secībā tiks apgādāti ar jaunajām formām. Tie ir policisti, kuru ikdienas darbs saistīts ar sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanu, ikdienā esot sabiedrības redzamībā. Jaunās formas tikšot maksimāli pielāgotas valkātāja augumam. Paredzams, ka nākamgad apmēram 1000 Latvijas policistu jau valkās jaunos formas tērpus, sacīja B. Birmanis.

Noskaidrots formas tērpu piegādātājs

Mākslinieks pastāstīja, ka jaunā dizaina Valsts policijas formas tērpi jau parādīti pagājušajā gadā, kad tika svinēta Valsts policijas simtgade. Tad vēl nav bijis īsti skaidrs, cik drīz šie tērpi nonāks līdz valkāšanai. Taču tagad ar 9. oktobri spēkā ir stājušies Ministru kabineta noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm formas tērpa un atšķirības zīmju aprakstu. B. Birmanis uzsvēra, ka tikko novembrī ir noslēdzies Valsts policijas izsludinātais atklātais konkurss jaunā dizaina formas tērpu un to sastāvdaļu iegādei Valsts policijas amatpersonām (uz trīs gadiem). Par 2 479 338,84 eiro līgumcenu bez PVN pasūtījumu veiks Mārupes SIA SRC BRASA, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja publiskotā informācija.

B. Birmanis pauda - Latvijas Valsts policijai iepriekš īpaši dizainētas formas tika 1939. gadā. Tas, kāds ir jaunais piedāvājums, «nav vienkārši mākslinieka kaprīze», teica B. Birmanis. Viņš akcentēja, ka «svarīgi ir divi aspekti: 1. - funkcionalitāte pāri visam; 2. - emocionālais aspekts».

«Jūsu forma ir jūsu darba instruments, kas var jums palīdzēt vai kavēt jūsu darba funkciju veikšanu,» sacīja formas tērpa dizaina autors. Viņš arī uzsvēra, ka kāda pētījuma rezultāti liecina - «policijas darbinieku vizuālais tēls ārkārtīgi spēcīgi iespaido sabiedrību vai nu pozitīvi, vai negatīvi».

B. Birmanis teica, ka policisti lielu daļu no savas dzīves pavada, būdami formas tērpā. Tāpēc viņš kā dizainers ļoti atbildīgi ir raudzījies uz viņam doto izdevumu. Darīts viss, lai par veikumu nebūtu kauns, tāpat kā tiem cilvēkiem, kuri radīja Latvijas policistu formas tērpa dizainu 1939. gadā.

Izmantoti vismodernākie materiāli

B. Birmanis pastāstīja, ka jaunā formas tērpa izstrādā izmantoti vismūsdienīgākie un kvalitatīvākie materiāli, kādi šodien ir pieejami un kas atbilst tām funkcijām, kas veicamas valkātājam. Pirms ķerties pie dizaina, mākslinieks esot pētījis, kādas vispār šobrīd pasaulē ir policijas darbinieku formas. Runājot par detaļām, B. Birmanim bijis svarīgi, lai Latvijas policistus nevarētu sajaukt ar kolēģiem lietuviešiem, igauņiem vai britiem. Tāpēc jaunā formas tērpa dizainā ir iestrādāti vēsturiskās formas elementi. Piemēram, zilā krāsa «tiešā veidā ir paņemta no 1939. gada formas». Atstarojošo elementu detaļās ir iekodēts latviskais raksts. Viņš detalizēti pastāstīja par jaunā formas apģērba kārtām un to izmantojumu. Piemēram, vasaras lietus virsjaka ir ūdensnecaurlaidīga, ar to mugurā varot 25 minūtes stāvēt dušā un nesamirkt. Jaka pašūta no labākās membrānas, kāda šobrīd ir pieejama. Šādu audumu lietojot arī Lielbritānijas, Spānijas un Itālijas policijas vienību formas tērpos. Tērps modelēts tā, lai nepieciešamības gadījumā momentā būtu nodrošināta piekļuve speclīdzekļiem.

Ziemas jaka esot B. Birmaņa lepnums. Tā sverot tikai līdz 300 gramiem. Šāda paša tipa materiāla jakas izmantojot ASV policija. Jaka ir vēja un ūdens necaurlaidīga. Ziemas formai ir arī biezāka materiāla bikses.

B. Birmanis norādīja, ka formas tērpam ir jaunā parauga cepures vasarai un ziemai. Jaunums esot arī taktiskā veste. Tā uzvelkama virsū uz jebkuras policista formas apģērba kārtas. «Tāda mobilitāte vienam apģērba gabalam mana pieredzē patiesībā nav redzēta,» teica B. Birmanis.