Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

BILDBERG – ģenerāluzņēmējs, kurš visu dara pats

© Publicitātes foto

SIA BILDBERG dibināta Ozolniekos jau 1994. gadā kā viena no SIA Uzars daudznozaru uzņēmuma daļām. 2007. gadā būvniecības atzars maina nosaukumu uz Uzars celtniecība, taču desmit gadus vēlāk nonācis pie pašreizējā nosaukuma. Šobrīd būvniecības darbos SIA BILDBERG nodarbina vairāk nekā 100 strādājošo. Augot uzņēmumam, arī administratīvajā sadaļā ienāk arvien jauni speciālisti. Intervija ar būvuzņēmuma SIA BILDBERG valdes locekli Gati Bērziņu.

- Jau kopš 2007. gada būvuzņēmums SIA BILDBERG, ko senāk pazinām ar nosaukumu Uzars celtniecība, ir viens no aktīvākajiem būvniekiem, kurš pamatā strādā Ozolniekos. Vai tā ir sagadīšanās vai likumsakarība?

- Mēs sevi varam pieskaitīt pie Ozolnieku patriotiem, jo tieši šajā pusē ir realizēts visvairāk projektu, kas tapuši gan pēc klientu pasūtījuma, gan tika attīstīti pēc uzņēmuma īpašnieka iniciatīvas. Varu pieminēt trīs lielākos ciematus - nekustamā īpašuma attīstības projektus: Ezera ielā, Bulduros Ozolnieku novadā un Cenās. Ja paskaitītu kopā visus privātmāju objektus, tad sanāktu ap 150 māju.

Gribu piebilst, ka šogad Ozolniekos esam uzsākuši jaunas ražotnes un biroja ēkas būvniecību Jelgavas tipogrāfijai.

Tajā pašā laikā mēs aktīvi strādājam arī citviet, piemēram, šopavasar uzsākām skaistu daudzdzīvokļu mājas projektu Anniņmuižas parka rezidences Rīgā, Imantas zaļākajā rajonā. Māju ekspluatācijā plānots nodot nākamgad.

Savukārt Dobelē vasarā ielikām pamatakmeni Dobeles sākumskolas sporta zālei, kas dos iespēju mazajiem dobelniekiem sportot turpat skolā, bet šā gada sākumā ekspluatācijā nedevām mūsdienīgu dienesta viesnīcu Dobeles skolu audzēkņiem.

- Būvnieki šobrīd ir neapskaužamā situācijā - daudziem trūkst darbinieku. Kā šo jautājumu risina SIA BILDBERG?

- Darbaspēka trūkumu jūtam arī mēs. Esam bijuši darba devēji arī viesstrādniekiem, taču šāda veida sadarbība neizdevās. Tāpēc mūsu uzņēmumā viesstrādnieku vairs nav - iztiekam ar būvniekiem, kas nāk no tuvākās apkārtnes un Zemgales puses. Koncentrējamies uz pašu cilvēkiem, daudzi uzņēmumā strādā jau ilgi, kas liecina, ka SIA BILDBERG kā darba devējs ir labs un novērtēts.

- Vai starp objektiem ir kāds, kuru uzskatāt par labi uzveiktu izaicinājumu?

- Lielākais izaicinājums mājokļu būvniecības segmentā bija 2007. gadā būvētā 100 dzīvokļu māja Iecavkrasti. Līdz tam mūsu pieredze aprobežojās ar privātmāju projektiem, bet tad bija jāmācās būvēt daudzdzīvokļu namu - tas prasīja jaunas zināšanas un prasmes, bet ieguvām ļoti labu pieredzi. Arī šodien, kad būvniecības jomā esam daudz ko pieredzējuši, katrs jauns objekts prasa arvien jaunas zināšanas. Man īpaši patīk ēku atjaunošanas projekti, jo mēs zinām, kāda ēka izskatījās, kāda tā ir tagad, un mums ir jāprot tai atgriezt seno godību. Viens no pārbūves projektiem, kas mums bija kārtējais izaicinājums, ir Restauratoru nams Zaļeniekos. Ēka ir kultūrvēstures piemineklis, un tās atjaunošanai sekoja līdzi arī pieminekļu aizsardzības birojs. Nācās rast risinājumus, lai mūsdienīgās tehnoloģijas integrētu ēkā un tās nemainītu ēkas koptēlu - cik vien bija iespējams, tik visu restaurējām - arī logus.

Ja projekts redzams tikai skicēs uz papīra, tad grūti spriest, kāds tas izskatīsies dzīvē, kā iederēsies vidē, cik ērti tas būs ekspluatējams. Tikai tad, kad tas pabeigts, varam objektīvi novērtēt un secināt, ir vai nav labi. Protams, es šobrīd nerunāju par būvniecības kvalitāti - tā vienmēr ir augstā līmenī. Arī tik svarīga būvniecības nozare kā energoefektivitātes paaugstināšana mums nav sveša, un daudz esam darījuši arī šajā jomā.

- Zināms, ka esat pievērsušies arī industriālo būvju celtniecībai.

- Jā! Projekts agrofirmā Tērvete, kur būvējām trīs jaunlopu kūtis, barības glabātavu, mēslu uzkrāšanas tvertni un spiedvadu uz biogāzes koģenerācijas staciju, faktiski ir jauns pavērsiena punkts uzņēmuma vēsturē. Tas bija pirmais lauksaimnieciskās infrastruktūras objekts, kurš saņēma arī prestižo nozares atzinību Gada balva būvniecībā 2018. Ar to mēs pierādījām, ka protam skaisti un kvalitatīvi būvēt arī lauku un ražošanas infrastruktūru. Sadarbība ar Tērveti turpinās - Tērvetes alum ir uzbūvēta gatavās produkcijas noliktava un top arī iesala ražošanas cehs.

Vērtējot kopumā, mums ir izveidojušās ļoti labas attiecības ar tuvējiem novadiem, ne tikai Ozolniekiem. Starp klientiem ir arī Jelgavas un Dobeles novadi.

- Vai tik lielam uzņēmumam kā SIA BILDBERG nav par šauru Zemgalē?

- Mēs tiešām esam izauguši lieli gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, tāpēc meklējam jaunas nišas un teritorijas, kur varam piedāvāt kvalitatīvu būvniecību. Konkurence starp būvkompānijām ir liela un solās būt vēl lielāka, tāpēc piedalāmies iepirkumu konkursos visā Latvijā - pat Preiļos, Daugavpilī un Liepājā.

Šobrīd uzņēmuma pasūtījumu portfelis sastāv no 40% valsts pašvaldību pasūtījumiem un 60% juridisko personu līgumiem. Pielāgojoties patērētāju prasībām, mēs piedāvājam pilnu pakalpojumu ciklu - sākot ar skici un beidzot ar kvalitatīvu un ilgstpējīgu rezultātu. Pārsvarā darbojamies Zemgales reģionā, taču ir vairāki lieli objekti Rīgā un citos Latvijas novados. Zinām, ka pašvaldības praktiski vairs nevar saņemt kredītu valsts kasē, kas nozīmē, ka daudzi plānoti vai pat iesākti ES līdzfinansēti vai par pašvaldību līdzekļiem topoši projekti netiks realizēti. Apzinoties situācijas nopietnību, kas padara saspringtu visu būvniecības tirgu, mēs arvien centīgāk strādājam ar privātajiem investoriem, kuri nav atkarīgi no valdības lēmumiem

- Katrs uzņēmums sevi slavē, izceļ savas spēcīgākās puses. Kuras ir SIA BILDBERG stiprās puses?

- Manuprāt, tas, ka neesam ģenerāluzņēmēji tikai uz papīra, bet gan realitātē. Mēs vēlamies būt ģenerāluzņēmēji savos objektos, turklāt visus darbus veikt ar pašu spēkiem. Kā jau teicu, mūsu uzņēmumā ir ap 100 būvnieku, kuri strādā dažādos objektos. Nepieciešamības gadījumā varam variēt ar strādājošo skaitu vienā objektā, pārceļot cilvēkus no viena objekta uz citu, ja tur tie vajadzīgi vairāk. Tas mums dod iespēju atrisināt nestandarta situācijas un iekļauties termiņos, lai neciestu pasūtītāja intereses. Nenoliegšu, ka dažkārt pieaicinām arī apakšuzņēmumus, it īpaši komunikāciju nozarē, kas ir specifiska darbības joma. Taču arī apakšuzņēmumi ir laika gaitā pārbaudīti sadarbības partneri, uz kuriem paļaujamies kā paši uz sevi.

Uzņēmumā ieviestas ISO 14001, ISO 9001 un ISO 45001 kvalitātes sistēmas vadības, esam Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biedri, darbojamies arī Ozolnieku uzņēmēju biedrībā. SIA BILDBERG galvenie mērķi ir panākt stabilu vietu starp labākajiem Latvijas būvniecības uzņēmumiem ar visaugstākajiem kvalitātes, vides aizsardzības un darba drošības standartiem Latvijā.

Katru objektu un darbus pie tā uztveram ar lielu atbildību, tajā pašā laikā kā izaicinājumu, jo reizēm termiņi un finansiālais faktors liek rast risinājumu nestandarta situācijām. Mūsu uzņēmumā galvenā bagātība ir darbinieku zināšanas, paveikto darbu augstā kvalitāte, pieredze un elastīga attieksme pret katru mūsu klientu.