Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

A&B grupa – daudznozaru uzņēmums

Būvkompānijas "A&B" valdes loceklis Andrejs Burlaks © Vladislavs Proškins/F64

Rūpniecības būvkompānija A&B ir daudznozaru uzņēmums, kurā apvienotas ēku un ceļu būvniecības, ražošanas un pakalpojumu nozares. Uzņēmuma darba pieredze ilgst jau vairāk nekā 13 gadus, kuru laikā tas aug un attīsta arvien jaunus darbības veidus.

Pati svarīgākā darbības nozare rūpniecības būvkompānijai A&B ir būvniecība - sistemātiski piedaloties publiskā iepirkuma konkursos, uzņēmums saņem pasūtījumus publisko ēku atjaunošanai, pārbūvei un jaunu māju celtniecībai. Savus projektus kompānijai uztic arī privātie investori privātmāju un daudzdzīvokļu ēku celtniecībai. Valdes loceklis Andrejs Burlaks skaidro, ka lielākais darba apjoms saistās ar publiskā sektora ēku atjaunošanu un pārbūvi. Piemēram, pirms diviem gadiem rekonstruēts bērnudārzs Rotaļa, bet pagājušajā gadā rekonstruēta 2. internātskola. Abi objekti atrodas Jelgavā. Šobrīd norit ēku pārbūves darbi Katoļu ielā Rīgā, kur durvis vērs vaļā moderns multifunkcionāls sociālo pakalpojumu centrs Senrīga. Pasūtītājs ir Latvijas Samariešu apvienība. Centrā būs izvietotas 42 vienvietīgas un 34 divvietīgas mājīgas istabiņas, lai cilvēki vecumdienas pavadītu ērti un komfortabli. Sociālo centru iecerēts pabeigt 2020. gada pavasarī.

Vienlaikus ar publisko ēku celtniecības un rekonstrukcijas projektiem uzņēmums ir pieprasīts pakalpojumu sniedzējs arī privātajā sektorā. Andrejs Burlaks neslēpj, ka privātie investori visbiežāk ir Rīgā un Jūrmalā - top gan jaunbūves, gan dzīvokļu un ēku atjaunošanas projekti. Būtiska loma uzņēmuma darbībā ir spējai klientam piedāvāt pilnu būvniecības ciklu, no pamatiem līdz ekskluzīvam interjeram, kas top sadarbībā ar dizaineriem. Arī komunikāciju iekārtošanu, tostarp siltumapgādes sistēmu izveidi, uzņēmums veic ar savu speciālistu palīdzību - tikai lielu projektu realizēšanai specifiskiem darbiem tiek piesaistīti apakšuzņēmēji.

Uzņēmuma vadītājs atzīst, ka pieredze ir pietiekami liela, taču ikreiz nākas mācīties ko jaunu, jo mainās izmantojamie materiāli, ienāk jaunas tehnoloģijas, kā arī daudz striktākas kļuvušas prasības, kas attiecībā uz būvdarbiem ierakstītas gan likumos, gan dažādos citos normatīvajos aktos.

Sociāli aktīvs uzņēmums

Lai gan kompānijas A&B pamatnodarbošanās ir ēku būvniecība, specifiskas tehnikas un speciālistu pieejamība paver ceļu uz dažādiem ceļu un ielu projektiem. Viens no pastāvīgajiem sadarbības partneriem ir Ceļu būvniecības sabiedrība Igate - kopā ar to ir realizēts Ozolnieku satiksmes organizācijas apļa projekts, kā arī Ānē, kur atrodas uzņēmuma bāze, veikta Jaunatnes ielas sakārtošana. Runājot par Āni un uzņēmumam pieguļošo teritoriju, jāpiemin Ozolnieku novada līdzfinansētā vides sakārtošanas un pilnveidošanas programma Es zinu, varu un daru. Ik gadu pašvaldība izsludina ideju konkursu, kurā kopumā paredzēts finansējums 10 000 eiro apmērā, vienam projektam nosakot līdzfinansējuma daļu 1000 eiro apmērā. Jau vairākus gadus kompānija A&B piedalās konkursā un saņem atbalstu Ānes ciemam svarīgu projektu realizācijai. Jāpiebilst, ka projekta īstenošana paredz vietējo iedzīvotāju, šajā gadījumā arī uzņēmuma darbinieku, līdzdarbošanos bez atlīdzības. Īstenojot Ozolnieku novada vides sakārtošanas un pilnveidošanas projektus, tostarp arī Es zinu, varu un daru, pēdējo piecu gadu laikā ir izdevies nojaukt vecos šķūņus, sakopt dīķi, izbūvēt trotuārus un veikt citus darbus, lai Ānes ciems taptu glītāks un sakārtotāks.

Tehnikas pieejamība nodrošina pakalpojumu nozari

Kompānijas īpašumā ir smagās automašīnas, ekskavatori, buldozers un cita tehnika, kas tiek piedāvāta nomā citiem uzņēmumiem, kā arī izmantota pašu darbības nodrošināšanai. Viens no projektiem, kas nav noslēdzies ar būvniecības darbu pabeigšanu, ir rūpnīcas Lode pārbūve, kas veikta pēc privātā investora iniciatīvas. Uzņēmuma vadītājs stāsta: «Uzskatu, ka 2006. gadā veiktais rūpnīcas Lode modernizācijas projekts ir viens no interesantākajiem projektiem un dod ilgtermiņa pievienoto vērtību. Rūpnīca atrodas tepat aiz mūsu žoga. Pēc būvdarbu pabeigšanas un pilnīgas tās modernizācijas tajā praktiski izskausts roku darbs - ražošanas apjoms ir liels, bet strādā tajā tikai desmit darbinieki. Esam noslēguši sadarbības līgumu, kura ietvaros mūsu kompānija, izmantojot tehnikas pieejamību, piegādā mālu rūpnīcas darbības nodrošināšanai - ik gadu izrokam un piegādājam 100 000 tonnu māla, kā arī veicam gatavo bloku ekspedīcijas pakalpojumus uz tirdzniecības vietām.»

Lampas un info zīmes pamatā Amerikas tirgum

Viens no kompānijas A&B darbības virzieniem ir ražošana, izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas, tajā skaitā lāzergriešanu un CNC darbagaldus, veicot griešanu, frēzēšanu, gravēšanu un citus darbus gan lieliem, gan individuāliem pasūtījumiem.

Diemžēl tikai uzņēmuma mājaslapā var apskatīt oriģināla dizaina griestu lampas - praktiski viss saražotais apjoms tiek pārdots caur Amazone.com un https://www.etsy.com/ interneta portāliem un lielākoties nonāk ASV tirgos. Arī metāla lāzergrieztās informatīvās zīmes, piemēram, tualešu norādēm, smēķēšanas vietu apzīmējumiem un cita rakstura informācijai, ko izmanto publiskajās telpās, tostarp viesnīcās, ofisos, bankās, lidostās, stacijās un tamlīdzīgi, pamatā tiek pārdotas ASV un Kanādā - tikai pavisam neliela daļa šīs produkcijas paliek Latvijā. Vaicāts par iemesliem, kāpēc būvkompānija ķērusies arī pie ražošanas, Andrejs Burlaks skaidro: «Mūsu rīcībā ir plašas telpas - liela daļa ir iznomāta dažāda rakstura ražotājiem, taču vēl arvien bija brīvas telpas, ko vajadzēja lietderīgi izmantot - uzsākot lampu un informatīvo zīmju ražošanu, esam apguvuši pieejamos telpu resursus.» Ražošanas platības no A&B nomā gan akmens masas vannu ražošanas uzņēmums, kura produkcija labi zināma ārvalstu tirgos, gan logu ražotājs, gan hokeja nūju apvalku izgatavotājs. Var teikt, ka uz A&B kompānijas īpašumā esošās bāzes Ānē ir izveidojies industriālais parks, kas ir nozīmīgs lielums Ozolnieku novada attīstībā.