Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Stāmerienas pils gaida tūristus

VAKAROS Stāmerienas pils fasāde tagad ir īpaši izgaismota. Izgaismojums ietver stāstu par pili, par tās likteni, dzīvi. Tas ir vienlaikus tautas liktenis © Mārtiņš Zilgalvis/F64

Beidzot mums ir pašiem ko redzēt un citiem parādīt! Tā Gulbenes novada cilvēki šajās dienās saka par Stāmerienas pili, kuras atjaunotā fasāde kopš 29. novembra katru vakaru ir bijusi īpaši izgaismota visu nedēļas nogali. Jāpiebilst, ka pils iekšpusē telpas vēl tikai gaida savu atjaunotni. 

«Cilvēki arī svētdien nāca un nāca. Sestdien pili apmeklēja apmēram 200 cilvēku, tur ieeja un ekspozīcijas apskate Pils vaibsti. Vēsture ir par maksu. Daudz vairāk cilvēku nāk un par brīvu skatās un priecājas par izgaismoto pils fasādi,» Neatkarīgajai saka tūrisma informācijas centra Stāmeriena konsultante Inga Lapse.

Stāmerienā pils iedzīvotājiem ir kā daļa no viņu dzīves un sirds. Viņi ir gatavi tai ziedot savu laiku un sevi. Stāmerietis, mūziķis Ralfs Rubenis, kurš ir pazīstams kā deju grupas Tranzīts līderis un daudzu populāru dziesmu autors, saka - viņš aizvadītās nedēļas nogalē ir modies un gājis gulēt ar pili vienlaikus. Neatkarīgajai mūziķis pauž, ka normāli jau būtu bijis sākt ar pils iekšpuses remontu un tad ķerties pie fasādes, taču patiesībā darbu secība ir pareiza. «Jāņem vērā, ka pils atsevišķas daļas, piemēram, balkons, bija tuvu sabrukšanai. Tā ka bija jāsāk ar fasādi! Faktiski ir paspēts pēdējā brīdī,» saka R. Rubenis. Viņš piebilst, ka šīs nedēļas nogalē, rūpējoties par mūzikas atskaņošanu gan ārpasākumā, gan pils iekšpusē, ir piedzīvojis lielu saviļņojumu un vienlaikus arī stresu. Jāņem vērā bija gan mitruma, gan aukstuma ietekme, nevarējis zināt, kādu iespaidu tas var atstāt uz skaņu aparatūru. «Tādos apstākļos vēl nebiju strādājis. Man nav šādiem apstākļiem piemērotas tehnikas. Esmu priecīgs, ka viss izdevās,» stāsta R. Rubenis. Viņš esot gatavs kuplināt pils pasākumus arī turpmāk. I. Lapse piebilst, ka mūziķis R. Rubenis ir viens no čaklākajiem, viņa atbildībā - apskaņošana.

Pils fasādes izgaismojuma multimediālās ekspozīcijas Stāmerienas pils stāsts. Volfu dzimtas dzīves romantika raidlaiki šobrīd, ziemā, darbdienās ir no pulksten 18.00, brīvdienās - no pulksten 16.00. Tūrisma informācijas centrs Stāmeriena piedāvā pilī aplūkot arī virtuālo ekskursiju, kuras laikā var redzēt pili no putna lidojuma, kā arī ielūkoties dažādās pils telpās.

Visi novada radošie prāti ir bijuši iesaistīti ideju realizācijā, lai pašvaldībai piederošā Stāmerienas pils, kura ir Latvijas desmit visskaistāko muižu sarakstā un tiek uzskatīta par Eiropas romantisma pērli, tiktu atjaunota. Tā kā Stāmerienas pils šobrīd ir restaurēta tikai no ārpuses, tika meklēts risinājums, kā izcelt jau paveikto vēl vairāk un tādējādi uzturēt interesi par šo kultūrvēsturisko ēku. Pašvaldība Valsts kultūrkapitāla fondā iesniedza un guva 3000 eiro atbalstu projektam Multimediāla atklāsme Stāmerienas pils ārtelpā, lai izstrādātu multimediālu ekspozīciju par pils vēsturi un baronu Volfu dzimtu. Pašvaldība sagatavoja vēl otru projektu - Stāmerienas pils gaismas ceļā - un ar biedrības Sateka starpniecību guva atbalstu Lauku atbalsta dienestā. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas bija 25 000 eiro, no kuriem lielāko daļu apmaksāja Eiropas Lauksaimniecības fonds, pašvaldības līdzfinansējuma daļa bija 2500 eiro. Tā visa rezultātā ir tapusi un pagājušajā nedēļā vakara krēslā pirmizrādi piedzīvoja Stāmerienas pils ziemeļu fasādes multimediāls izgaismojums. Baudīt šo skaistumu vakara krēslā turpmāk ir iespējams ikvienam klātesošajam. Taču paveiktais vēl ne tuvu nav viss, ko iecerējusi pašvaldība. Pie daudzām idejām vēl strādā. Piemēram, ir iecerēts pils parkā augošajiem dvīņu jeb mīlas ozoliem, kuri saauguši it kā kopīgā skūpstā, apkārt ierīkot koka grīdu, kuru darinās paši stāmerieši. Doma ir, lai uz šīs grīdas varētu sēdēt, baudīt noskaņu.

I. Lapse saka - Stāmerienas pils nākotni pašvaldība redz galvenokārt kā sabiedrībai brīvi pieejamu ēku, kurā visas tās istabas būtu veltītas romantikai, stāstam par kādreizējiem šīs pils iemītniekiem. «Jo vairāk pētām vēsturi, jo vairāk tā aizrauj,» saka I. Lapse. Galvenais - prast šo vēsturi pastāstīt citiem, vizualizēt to, personificēt, atklāt vēsturiski reālu cilvēku likteņu, sabiedriskā un kultūras ieguldījuma, kā arī mīlestības stāstus. Jau tagad liela esot interese par iespēju svinēt kāzas, apmeklējot Stāmerienas pili. Jau esot sākusies pils rezervācija uz noteiktiem datumiem. «Šī ir pils svinīgiem notikumiem, dažādiem pasākumiem, piemēram, festivāliem, izmantojot gan pils ārpusi, gan iekšpusi,» akcentē I. Lapse.

Jāatgādina, ka Stāmerienas pils fasāde, jumts, logi atjaunoti projektā Gaismas ceļš cauri gadsimtiem. Projekta līdzfinansētājs ir Eiropas Reģionālās attīstības fonds, kā arī izmantots finansējums no valsts budžeta un pašvaldības budžeta. Stāmerienas pils fasādei kopā tērēti 1 476 381,22 eiro bez PVN. Pils fasādes restaurācijas darbus veica pilnsabiedrība RERE Meistari 1. Vēl tika īstenots projekts Stāmerienas pils balkona pārbūve ar Lauku atbalsta dienesta starpniecību. Restaurācijas darbus par 69 854,53 eiro bez PVN veica SIA Warss+.

Stāmerienas pils ir celta 19. gadsimta divdesmitajos gados. Tā pārbūvēta 1835. gadā. Pili ieskauj ainavu stila parks. 1905. gada revolūcijas laikā Stāmeriena bija nozīmīgs nemiernieku centrs, un šo cīņu laikā revolucionāri pili nodedzināja. Tā atjaunota 1908. gadā. Pils netika atjaunota iepriekšējā izskatā, bet gan - stipri pārbūvējot, tādējādi tā ieguva neoklasicisma un jūgendstila iezīmes. 20. gadsimta trīsdesmitajos gados Stāmerienas pilī dzīvojis pasaulslavenais itāļu rakstnieks, romāna Gepards autors Džuzepe Tomazi di Lampedūza, kas bija precējies ar baronesi Aleksandru fon Volfu.