Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Enerģiskā mājas vecākā Gulbenē – vienkārši Marija

Par savu māju gatava iet caur uguni un ūdeni! Tāda Gulbenē ir seniore, mājas Nākotnes ielā 2/5 dzīvokļu īpašnieku pilnvarotā persona Marija Kubuliņa (centrā). Viņa panāca, lai pašvaldība pie mājas uzliek «gulošo policistu». Taču tas izrādījās pārāk augsts. Tūlīt pat Marija sasauca sapulci, ataicināja pašvaldības pārstāvjus un pierādīja, ka kļūda ir jālabo – jāuzliek zemāks ātrumu slāpējošs valnis © Klinta Ezera

Pati apsviedīgākā, pati gudrākā un romantiskākā no visiem tiem, kuri uzņēmušies pilnvarotās personas pienākumus daudzdzīvokļu mājā. «Mūsu karavadonis!» Ar šādiem vārdiem Mariju Kubuliņu raksturo viņas pārvaldītās mājas Gulbenē, Nākotnes ielā 2/5, iedzīvotāji.

Marija var visu! Marija iet pa priekšu un ved aiz sevis 60 dzīvokļu īpašniekus. Mājas vecākās pienākumus viņa pilda sen, gandrīz 20 gadus, un turpina to darīt, savienojot ar ģimenes rūpēm un veselības problēmām. Viņai ir 66 gadi, bet Marijas enerģija un tas, kā viņa prot sevi pasniegt, neliecina par kaut mazāko padošanos seniores vecumam. Viņai ir perfekta uzacu līnija kā jau visām modes dāmām šodien, un tikpat perfekti viņa apsaimnieko dzīvojamo namu Nākotnes ielā. Marija bija pirmā, kura siltināja ēku. Tas notika 2008. gadā, un šim nolūkam tika paņemts kredīts - gandrīz 75 000 latu -, kurš jāatmaksā 15 gadu laikā. «Kredīts vēl jāmaksā četrus gadus, bet mēs esam vinnētāji. Ziemā mēs maksājam mazāk, vasarā - nedaudz vairāk. Galvenais - ir silti! Ir skaisti,» Neatkarīgajai saka Marija. Renovācijas beigas mājas iedzīvotāji toreiz nosvinējuši ar salūtu. Un tā nav vienīgā reize, kad kopā svinēti svētki. Marija vienmēr ir centusies saliedēt, pulcināt mājas iedzīvotājus, radīt kopības sajūtu. Gadskārtu svētkos pie ieejas durvīm kāpņu telpās vienmēr ir puķes vai rotājumi. Savulaik viņa spēja savaņģot viņus izveidot kopīgu rotaļu laukumu bērniem. Par privātajiem līdzekļiem. Pirms pieciem gadiem Marija bija teju pirmā, kura panāca, lai pie daudzdzīvokļu mājas būtu ierīkots automašīnu stāvlaukums iedzīvotāju ērtībai. Viss tika saskaņots ar pašvaldību. Tas nenācās viegli, jo nebija pieredzes šādu iniciatīvu īstenošanā. Pēc tam šim piemēram sekoja citur, un viņiem tas jau nāca vieglāk.

Marija visu laiku ir ieceru pilna par to, kā vēl pilnveidot, transformēt mājai pieguļošo teritoriju atbilstoši iedzīvotāju vecuma sastāvam, lai tā būtu patīkama, ērta, droša. Tagad mājā ir pavisam maz bērnu, vairāk ir senioru. Tāpēc Marija parūpējās, lai cilvēkiem būtu kur pieturēties, ieejot mājā. Tagad viņa ir nodarbināta ar domu, ka pie mājas vajag soliņus. Lai vecie cilvēki var iznākt ārā, pasēdēt, paelpot svaigu gaisu. Tieši pēc Marijas rosinājuma Nākotnes ielas kvartāla rekonstrukcijas laikā uz brauktuves pie mājas tika nolikts «gulošais policists» - lielākai drošībai. Taču atklājās, ka ātruma slāpēšanas valnis ir maksimāli augsts - septiņi centimetri. Iedzīvotāji sūdzējās, ka tiek skrāpētas automašīnas. Marija tūlīt pat reaģēja, aicinot pašvaldību nomainīt esošo «gulošo policistu» pret zemāku. Gulbenes pilsētas pārvalde lūdza mājā vākt dzīvokļu īpašnieku parakstus, jo mainīšot ātruma slāpētāja augstumu tikai tad, ja vairāk nekā puse aptaujāto domās vienādi. Marija vajadzīgo parakstu skaitu savāca divās dienās.

Ļoti, pat reizēm kaitinoši aktīva. Tādu - uz nerviem krītošu - pašvaldības darbinieki redz Mariju. Viņa to saprot. Taču enerģisko sievieti nekas nespēj apturēt. Viņa ir radoša, pozitīva un nekad un nekur nespēj būt vienaldzīga. Savos izteikumos viņa vienmēr ir tieša, nesaudzīga. Ja kaut kur redz kļūdas, nekārtību, paviršību, tad neklusē.

Savu māju un tās iedzīvotājus Nākotnes ielā Marija redz kā darbīgu bišu saimi. Tāpēc arī mājai ir izraudzīts bites simbols. Tas rotā fasādi. Pēc Marijas pasūtījuma smukumsimbolu mājas izskaistināšanai ir izgatavojis vietējais mākslinieks Juris Volodins. «Mēs, mājas iedzīvotāji, esam vienoti. Ja notiek dzīvokļu īpašnieku sapulce, parasti sanāk 70 procenti dalībnieku. Tas ir daudz. Zinu, ka citām mājām ir problēmas ar sapulču rīkošanu un kopā sanāk labi ja 10 procenti dzīvokļu īpašnieku. Tāpēc tiek praktizēta aptaujas metode kā alternatīva sapulcei,» saka Marija.

Runājot par sevi, viņa saka, ka ir «vienkārši Marija», tā atsaucot atmiņā deviņdesmitajos gados televīzijā redzētu un tautā mīlētu ziepju operu.