Ventspils skolēnu mācību uzņēmumi starptautiskā mērogā

ŠOBRĪD projektā darbojas 12 Ventpils jauniešu, bet no septembra tiem pievienosies vēl 36 skolēni © Publicitātes foto

2019. gadā Ventspils skolēni kopā ar ārzemju vienaudžiem turpina strādāt pie digitālās nozares biznesa idejām. 2018. gada rudenī jaunieši satika domubiedrus no Somijas un Igaunijas, vienojās par biznesa idejām, kā arī uzsāka tirgus izpēti. 2019. gadā jaunie uzņēmēji ir ķērušies pie ideju materializēšanas.

Šobrīd projektā DigiYouth piedalās 12 Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas skolēnu. Jauktās komandās kopā ar vēl 70 skolēniem no Tartu un Pērnavas (Igaunija) un no Raumas un Merikarvias (Somija) jaunieši darbojas, lai papildinātu savas zināšanas un prasmes uzņēmējdarbības un digitālo tehnoloģiju jomās. 2019. gada septembrī projektā iesaistīsies vēl 36 skolēni no Ventspils 2. un 4. vidusskolas. «Sākums nevienai no komandām nav bijis viegls, jo izaicinājumi ir lielāki, nekā darbojoties vietēja līmeņa mācību uzņēmumā. Saziņa notiek angļu valodā, satikšanās jāorganizē attālināti, pastāv kultūras atšķirības, kā arī citi šķēršļi, kurus neklātienē pārvarēt grūtāk. Tomēr ilgtermiņa ieguvumi būs daudzkārt lielāki,» vēsta Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja Ineta Tamane.

2019. gadā komandas savas idejas sāka materializēt, veidojot prototipus ar 3D tehnoloģijām, ko piedāvā Ventspils Digitālais centrs, kā arī projekta ietvaros iegādātajām tehnoloģijām Jauniešu mājā. Pateicoties projekta DigiYouth iespējām, arī 20 Ventspils pedagogu 2018. gada nogalē piedalījās apmācību ciklā, lai iepazītos ar jaunākajām tehnoloģijām un varētu palīdzēt projektā iesaistītajiem un arī citiem skolēniem.

2019. gada jūnija sākumā ventspilnieki devās uz Visbiju, Zviedriju, lai piedalītos prototipu gadatirgū un rādītu savu veikumu. Par attīstāmajām idejām Ineta Tamane stāsta: «Ventspils jaunieši ir iesaistīti sešās starptautiskās komandās. Tās izstrādā viedtālruņu lietotnes svešvalodu apguvei, koncentrēšanās spēju attīstībai, veikala cenu konvertēšanai citā valūtā, kā arī modinātājpulksteni ar iebūvētu puzli, kas jāatrisina, lai apklusinātu signālu. Citas komandas ar ventspilnieku līdzdalību izstrādā ideju par ekoloģisku viedtālruņu maciņu ražošanu un digitāla kalendāra izveidi.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2019/07/31/ventspils-skolenu-macibu-uznemumi-starptautiska-meroga



Latvijā

Latvijā katru gadu rudenī – 1. oktobrī - tiek pārskatīts pensiju apmērs, veicot pensiju indeksāciju. To nosaka likums “Par valsts pensijām”. Pensiju indeksācijas mērķis ir nodrošināt piešķirto pensiju aizsardzību pret pirktspējas krišanos un panākt to vērtības nezaudēšanu, ziņo Labklājības ministrija.

Svarīgākais