Tūkstošiem ziedos ieskauta pilsēta

PUĶU GOTIŅA šogad ir īpaši krāšņa, šķiet, ka priecājas par veiktajiem atjaunošanas darbiem un pateicībā uzziedējusi īpaši spilgti © Publicitātes foto

No vienas puses, var teikt, ka cilvēki jau pieraduši pie Ventspils bagātīgā ziedu un dekoratīvo augu klāsta apstādījumos, ziedu skulptūrās, piramīdās, dobēs, kastēs un podos, taču ik gadu tomēr Ventspils liek par sevi mazliet brīnīties – atkal ir jauni augi un ziedi, citas krāsu gammas un zīmējumi, cita noskaņa, tāpēc cilvēki brauc atkal un atkal – ieraudzīt, priecāties, novērtēt, aizņemties idejas, sasmaržot un izbaudīt.

Par 2020. gada vasaru domā jau tagad

Kamēr mēs priecājamies par vasaras pilnbriedu ar krāšņajiem apstādījumiem šogad, tikmēr ainavu arhitektei kopā ar pilsētas dārzniekiem jau tapis plāns nākamā gada vasarai. Plānam jābūt savlaicīgi, lai stādu audzētāji varētu pagūt sagatavoties un vajadzīgajā laikā piegādāt nepieciešamo puķu un dekoratīvo stādu skaitu. Piemēram, šogad Ventspilī ir iestādīts 84 730 dažādu augu. Ventspils Labiekārtošanas kombināta apzaļumošanas meistare Inga

Reinholde atzīmē, ka uzņēmuma pārziņā ir tikai stādīšanas un kopšanas darbi, bet kas, kur, cik daudz un kādos rakstos tiks stādīts, ir ainavu arhitektes un pilsētas dārznieku domu lidojums, ko Labiekārtošanas kombināta darbinieki īsteno dzīvē.

Šogad vasara nelutina - aukstās naktis un zemā gaisa temperatūra arī dienā, kā arī pārdzīvotais karstuma vilnis puķu stādīšanas laikā ir atstājuši nelabvēlīgu iespaidu. Taču šobrīd, pateicoties uzņēmuma darbinieku cītībai un nu arī piemēroto laika apstākļu rezultātā, visi stādījumi ir sakuplojuši un skatāmi pilnā to plaukumā. «Es ļoti ceru, ka uz pilsētas svētkiem, kad daudzi ieradīsies kaut vai tamdēļ vien, lai jūsmotu par Ventspils apstādījumiem, visi augi būs pašā pilnbriedā un savā labākajā formā,» pamatoti cer Inga.

Nākamgad savā pārziņā Labiekārtošanas kombināts pārņems apstādījumus, kas tapuši jaunā satiksmes organizācijas apļa centrā pie iebraukšanas Ventspilī.

Ziedu krāšņumam un spēkam

Tie, kuri savās mājās rūpējas par puķu dobi, noteikti zina, ka tikai ar aplaistīšanu vien tik bagātīgu un spilgtu ziedēšanu panākt nevar. Tam ir vajadzīgas zināšanas un prasmes. Jau pirms stādīšanas zemē tiek iestrādāti ilgstošās iedarbības minerālmēsli, kas lēnām kūstot izstrādājas visas vasaras garumā. «Šādu pieeju es ieteiktu katram puķu audzētājam. Papildus tam reizi divās nedēļās visas puķu dobes, kastes, podi, iekarināmie podi, piramīdas tiek laistītas ar šķīstošajiem minerālmēsliem. Neslēpšu, ka mazdārzos ļoti piemērots ir visiem zināmais Vito - nekā labāka nav, taču to nevaram izmantot lielā saimniecībā.» Ziedu skulptūru laistīšana būtu neiespējamā misija, tāpēc visās ziedu skulptūrās ir iestrādāta automātiskā laistīšanas sistēma. Tas nozīmē, ka ūdens katram stādam tiek piegādāts pa smalkām caurulītēm un kopumā tas pieslēgts datoram. Datorprogramma - cik bieži un cik stipri jālaista - ir regulējama atkarībā no laika apstākļiem. «Nevaram paļauties tikai uz tehniku - vismaz reizi nedēļā ir jāapskata katra skulptūra, jāpārliecinās, ka augiem pietiek mitruma, ka tie ir pietiekami daudz saņēmuši nepieciešamo mēslojumu. Protams, nedrīkst augsni arī pārmitrināt, tāpēc lietainā laikā īpaši rūpīgi jāseko automātiskās laistīšanas sistēmas darbam un nepieciešamības gadījumā tā jāatslēdz. Tāpat ir jāskatās, vai augiem nav uzmetušies kaitēkļi vai, piemēram, miltrasa, kas dažu dienu laikā var pazudināt visu ieguldīto darbu,» niansēs iedziļinās Inga. Darbu zināmā mērā apgrūtina jaunie noteikumi par augu aizsardzības līdzekļu lietošanu - nākas pieiet problēmas risinājumam radoši un meklēt ekoloģiskas alternatīvas.

Stādījumi prasa nemitīgu uzmanību

Noziedējušo ziedu nogriešana un patvaļīgi pārāk izpletušos augu ierobežošana, lai saglabātos ainavu arhitekta iecerētais raksts, norit reizi divās nedēļās. Vienlaikus tiek izrautas nezāles un uzrušināta augsne. Vislielākais darbs ir pie puķu piramīdām un iekarināmajiem puķu podiem - tiem vienmēr jābūt ekselentā stadijā, tāpēc divu darbinieku uzdevums ir rūpīgi sekot līdzi šo objektu skaistumam visas sezonas garumā. Arī visas ziedu skulptūras tiek apsekotas un apkoptas reizi nedēļā.

Ziedu skulptūra Puķu gotiņa pilsētas viesus sagaida jau devīto sezonu. Šogad tai veikts rekonstrukcijas darbs - nomainīta laistīšanas sistēma, atjaunota balsta konstrukcija un augsnes pildījums. Varbūt tieši tāpēc Puķu gotiņa šogad izskatās īpaši krāšņa. Lai gotiņa turpmāk spētu priecēt ikvienu, pēc iedzīvotāju ierosinājumiem tā ieguvusi skaistu un saulainu skatienu. Uz pilsētas svētkiem visi ziedi un augi būs savā labākajā formā, lai neliktu vilties iedzīvotājiem un pilsētas viesiem.

Latvijā

Latvijā katru gadu rudenī – 1. oktobrī - tiek pārskatīts pensiju apmērs, veicot pensiju indeksāciju. To nosaka likums “Par valsts pensijām”. Pensiju indeksācijas mērķis ir nodrošināt piešķirto pensiju aizsardzību pret pirktspējas krišanos un panākt to vērtības nezaudēšanu, ziņo Labklājības ministrija.

Svarīgākais