Daļa lauku dievnamu jāglābj no sagrūšanas

Jau otro mēnesi, apmeklējot Viesītes novada leišmalē esošo 1834. gadā iesvētīto Elkšņu luterāņu baznīcu, kas līdz šim bijusi ievērojama ar valsts nozīmes mākslas pieminekli – Johanna Dēringa romantiskā stila altārgleznu Kristus pie krusta, dievnama ciemiņu acīm paveras šokējošs skats. Kā no sakrālās būves miesas izrauts milzu gabals altāra labajā pusē nobrukusi liela daļa māla mūrējuma sienas. Gan koka altāris, gan dievnama interjers un ērģeles stāv atsegtas un neaizsargātas. Tikpat neaizsargāts ir ikviens, kuram var ienākt prātā paložņāt pa sakrālo ēku, jo tā jebkuru brīdi var turpināt nobrukt.

Vietējie Elkšņu pagasta iedzīvotāji Neatkarīgajai stāsta, ka daļa baznīcas nobrukusi vasaras sākumā. Par laimi, celtnieki, kuri tobrīd strādājuši pie ēkas nostiprināšanas, nav cietuši. Baznīca iebrukusi vakarā pēc darba.

Tikai Jēkabpils rajonā vien ir vairākas baznīcas, kas ir visai bēdīgā stāvoklī. Medņu, Sēlpils un Biržu luterāņu baznīcas draudzes cenšas saglābt un atjaunot, taču Ildzes un Kaldabruņas luterāņu dievnami joprojām pamesti, kur postaža vēršas plašumā.

Kā Neatkarīgajai norāda Viesītes novada domes priekšsēdētājs Juris Līcis, Elkšņu luterāņu baznīca jau daudzus gadus bijusi avārijas stāvoklī, bet tās remonts netika veikts, jo draudze Elkšņos maziņa, līdzekļu trūcis. Ēkas pamati nebija nostiprināti, mūrējuma saistviela izirusi, un mitruma dēļ tas padevies, un daļa sienas sabrukusi. Kā bilda J. Līcis, evaņģēliski luteriskās baznīcas vadība par notikušo ir informēta.

"Būvdarbi sāksies jau pavisam drīz, lai līdz vasaras beigām aizvērtu būves izbrukušo daļu. Jau tuvākajās dienās tiks pabeigta veicamo būvdarbu tāme," Neatkarīgajai stāsta Elkšņu evaņģēliski luteriskās draudzes valdes mantzine Guna Purena-Dīriņa. No Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Baznīcēku atjaunošanas fonda Elkšņu draudzei savākti ziedojumi 3500 latu apmērā. G. Purena-Dīriņa cer, ka ar šo naudu pietiks, lai ēkā vismaz pagaidām aiztaisītu baiso caurumu, līdz brīdim, kad sakrālajai būvei, kas jau sen ir katastrofālā stāvoklī, tiks veikts pamatīgāks remonts. Draudzes valdes mantzine teic, ka īpaši izmirkusi bijusi siena pie altāra, jo minētajā daļā gadiem ilgi tecējis jumts, un tā tagad nobrukusi. Draudze priecājas, ka nav sabrukusi visa ēka.

Kā bilda G. Purena-Dīriņa, Elkšņu baznīcas ievērojamā Johanna Dēringa altārglezna un citi liturģiskie priekšmeti pēc sienas nobrukšanas no baznīcas iznesti un glabājas pie draudzes. Elkšņu baznīca cietusi daudzkārt.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.