Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Ķekava" – mājvieta pasaulē atzītas kvalitātes gaļas produkcijai

Putnu fabrikas Ķekava mītnēs regulāri aug 1,2 miljoni putnu © Publicitātes foto

Ķekavas novads ir viens no Latvijas gaļas ražošanas centriem. Tieši Ķekavā kopš 1967. gada atrodas a/s Putnu fabrika Ķekava, kas ir viens no senākajiem un tradīcijām bagātākajiem Latvijas pārtikas ražotājiem.

Ķekavas produkcija jau vairāk nekā 50 gadu ir iecienīta Latvijas ģimeņu galdā. Pateicoties virknei jaunu produktu, inovatīvai pieejai un daudzveidīgu garšu radīšanai, Ķekava ir būtiski veicinājusi arī visas gaļas nozares attīstību Latvijā. Šobrīd Ķekava ir viens no lielākajiem putnu gaļas ražotājiem Baltijā.

Ķekavas vārds - Latvijā un pasaulē

Putnu fabrika Ķekava nodrošina ap 50% no Latvijas vistas gaļas tirgus. Pateicoties augstajai produkcijas kvalitātei, Ķekavas vārdu aizvien vairāk pazīst arī ārpus robežām. Ķekavā ražotā produkcija tiek eksportēta uz Eiropas Savienības valstīm, tostarp uz Skandināviju, kā arī citiem pasaules reģioniem. Kopējais uzņēmuma eksporta apjoms sasniedz 48% no saražotās produkcijas.

Publicitātes foto

«Mums ir liels lepnums un prieks, ka Ķekavas produkcija un tās augstā kvalitāte ir zināma ne tikai vietējā tirgū, bet arī ārvalstīs. Viens no starptautiski novērtētas kvalitātes apliecinājumiem ir eksporta attīstība prasīgajā Skandināvijā. Pērn mēs būtiski paplašinājām eksportu Zviedrijas tirgū, kas nozarē ir pazīstams ar īpaši augstām prasībām pret gaļas kvalitāti. Pateicoties vairāk nekā desmit gadu ilgai veiksmīgai darbībai Zviedrijas viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas segmentā (HORECA), nodrošinot gaļas eksportu, 2018. gadā mēs kļuvām par pirmo Baltijas ražotāju, kas ir pārstāvēts arī Zviedrijas mazumtirdzniecībā. Tas ir ārkārtīgi nozīmīgs sasniegums. Šobrīd Ķekava nodrošina vairāk nekā 5% no kopējā putnu gaļas importa Zviedrijā, kur esam pazīstami ar zīmolu Top Choice Poultry HORECA segmentā un zīmolu Grannfågel mazumtirdzniecībā,» stāsta a/s Putnu fabrika Ķekava valdes priekšsēdētājs Andrjus Pranckevičs.

Kvalitātes zīme

Ķekavas izaugsmi virza mērķis nodrošināt pircējiem augstākās kvalitātes vistas gaļu, kas atbilst mūsdienu prasībām un aktuālākajām pasaules tendencēm.

Prognozes rāda - pieprasījums pēc paaugstinātas kvalitātes gaļas aug gan Latvijā, gan pasaulē. Ķekava ir pilna cikla ražotāja, kas nozīmē - mēs nodrošinām ražošanas procesu no olas līdz pat pieaugušam putnam, uzraugot un garantējot kvalitāti visos posmos. Katru gadu investējam ievērojamas summas putnu labturībā un biodrošībā. Pēdējo divu gadu laikā investīcijas sasniegušas 4,2 miljonus eiro,» skaidro A. Pranckevičs.

2018. gadā ekspluatācijā tika nodotas sešas jaunas putnu kūtis un renovētas 11 esošās putnu mītnes, vēsta Putnu fabrikas Ķekava valdes priekšsēdētājs Andrjus Pranckevičs / Publicitātes foto

Apliecinot Ķekavas ražotās produkcijas paaugstināto kvalitāti, 2018. gadā uzņēmumam tika piešķirts BRC (British Retail Consorcium) augstākā līmeņa A sertifikāts. Tas ir starptautiski atzīts drošas un kvalitatīvas ražošanas apliecinājums. Uz uzņēmuma produktiem ir izvietots arī Zaļās karotītes marķējums, kas apliecina produkcijas atbilstību paaugstinātas kvalitātes standartiem Latvijā.

Augstākās kvalitātes produkcijas ražošanā Ķekava cieši sadarbojas ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti, un Ķekavā strādā zinoši un kvalificēti veterinārijas speciālisti.

Audzēts bez antibiotikām

Kā nozares līderis Ķekava pirms vairākiem gadiem sāka iniciatīvu samazināt antibiotiku izmantošanu putnu audzēšanā. Ieviešot paaugstinātu labturību, kas ietver augstvērtīgu un sabalansētu barību putniem, pastiprinātu biodrošību un stingru higiēnas procedūru ievērošanu, Ķekava nodrošina, ka putni neslimo un tos nav nepieciešams ārstēt ar antibiotikām. «Putnu fabrika Ķekava ir pirmais ražotājs Baltijā, kas ieviesa šādu ražošanas modeli. Šobrīd jau 98% putnu Ķekavas ražotnē izaug bez saskares ar antibiotikām. Pircējam to apliecina produkcijas marķējums Audzēts bez antibiotikām, kas garantē - cālis augšanas procesā nav slimojis un tam nav bijusi saskare ar antibiotikām.

Kādēļ antibiotiku samazināšana ir tik būtiska? Pasaules veselības organizācija ir aktualizējusi antibiotiku rezistences jeb noturīguma pret antibiotikām straujo izplatību globālā mērogā. Tas rodas nepārdomātas antibiotiku izmantošanas rezultātā. Arī Latvijā antibiotiku rezistence iegūst aizvien lielāku ievērību valstiskā līmenī. Sadarbojoties Veselības un Zemkopības ministrijām, ir uzsākts projekts Viena veselība, kura mērķis ir ierobežot antibiotiku patēriņu Latvijā.

Palīdz novada attīstībai

Putnu fabrikas Ķekava izaugsme sniedz būtisku pienesumu Ķekavas novada attīstībā. Jau kopš uzņēmuma izveides Ķekava ir viens no lielākajiem novada darba devējiem. Šobrīd Ķekava nodrošinot vairāk nekā 1000 darba vietu, turklāt no visiem darbiniekiem 24% ir tieši Ķekavas novada iedzīvotāji. Putnu fabrika Ķekava ir arī viena no lielākajiem novada nodokļu maksātājiem. 2018. gadā uzņēmuma nomaksātie nodokļi sasniedza sešus miljonus eiro, daļai no šīs summas nonākot Ķekavas pašvaldības rīcībā.

Uzņēmums aktīvi atbalsta sporta un veselīga dzīvesveida popularizēšanu novadā / Publicitātes foto

Uzņēmumam attīstoties un kāpinot ražošanas kapacitāti, Ķekava regulāri investē ražotnes modernizācijā un apkārtējā infrastruktūrā. 2018. gadā ekspluatācijā tika nodotas sešas jaunas putnu kūtis un renovētas 11 esošās putnu mītnes.

Ķekava atbalsta un veicina arī novada iedzīvotājiem būtiskas aktivitātes, Ķekavas novada pašvaldības Sporta aģentūras organizētos pasākumus un citas iniciatīvas, kas veicina sportiska un veselīga dzīvesveida popularizēšanu sabiedrībā.