Dobeles un apkārtnes slimnīcai 100

Simtgadi Dobeles un apkārtnes slimnīca sagaida skaisti saposusies © Publicitātes foto

Dobeles slimnīca ir 3. līmeņa plaša profila neatliekamās palīdzības slimnīca, kas sniedz stacionāro neatliekamo palīdzību, sekundāro neatliekamo palīdzību un pacientu observāciju jeb novērošanu uzņemšanas nodaļā 24 stundas diennaktī, kā arī sekundāro ambulatoro palīdzību 16 profilos un ārstēšanu dienas stacionāros.

Neatliekamās palīdzības sniegšanai ir 85 gultas deviņos profilos: terapija, neiroloģija, ķirurģija, traumatoloģija, dzemdniecība, ginekoloģija, pediatrija, bērnu infekcijas un reanimācija. Līdz ar plaša profila speciālistu pieejamību, labu tehnoloģisko nodrošinājumu, tostarp datortomgrāfu un Premium klases sonogrāfijas iekārtām, endoskopiskajiem izmeklējumiem un cita veida diagnostikas iekārtām Dobeles slimnīca ir saglabājusi savu nozīmību reģiona veselības aprūpes sistēmā.

Atjaunota fasāde un jumts

Aizvadītā gada pavasarī Dobeles un apkārtnes slimnīcā sākās pašvaldības un slimnīcas finansētā projekta Dobeles un apkārtnes slimnīcas stacionāra un diagnostikas ēku jumta nomaiņa un fasādes atjaunošana realizācija. Tā ietvaros ir veikta ne tikai fasādes siltināšana un logu nomaiņa, bet saremontētas arī sarkano ķieģeļu mūra sienas un atjaunotas konstrukcijas, tādējādi slimnīca ieguvusi mūsdienīgāku dizainu un sakārtota vides objekta tēlu, kas emocionāli liek uzticēties arī slimnīcas sniegtajiem pakalpojumiem.

Praktiski līdz ar pirmo salu lielie darbi bija pabeigti - šim pavasarim atlikuši tikai daži sīkumi. Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Bogužs atzīmē, ka būvnieki savu darbu padarījuši labi. Jau šajā apkures sezonā ir iegūti pirmie pierādījumi, ka projekts ir īstenots augstā kvalitātē - slimnīcas apsildei nepieciešamā kurināmā - dabasgāzes - ekonomija ir 20%. Bogužs ir gandarīts, ka slimnīca tagad ekonomē ne tikai finanšu resursus, bet ieguvusi arī komfortablāku vidi - auksti vairs nav nedz pacientiem, nedz darbiniekiem.

Sākas 3. stāva rekonstrukcijas projektēšana

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra 2018. gada 18. jūlijā apstiprināja SIA Dobeles un apkārtnes slimnīca iesniegto projekta pieteikumu Stacionārās un ambulatorās veselības aprūpes infrastruktūras attīstība SIA «Dobeles un apkārtnes slimnīca», uzlabojot veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti un pieejamību, un 2018. gada 21. augustā starp Centrālo finanšu un līgumu aģentūru un SIA Dobeles un apkārtnes slimnīca tika parakstīts līgums par Eiropas Savienības fonda projekta īstenošanu.

Projekta mērķis ir uzlabot kvalitatīvu neatliekamās medicīniskās palīdzības veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, attīstot veselības aprūpes infrastruktūru sirds un asinsvadu, onkoloģijas un bērnu veselības jomās. Valdes priekšsēdētājs skaidro, ka atjaunotajā stāvā atradīsies terapijas un hronisko pacientu aprūpes nodaļas - tās būs ne tikai estētiskas, siltas un komfortablas palātas, bet arī labi aprīkotas ar nepieciešamajām tehnoloģijām pacientu aprūpei. Šī projekta ietvaros paredzēta arī rehabilitācijas nodaļas pārbūve. Ieguvēji būs arī mediķi un personāls, kam turpmāk būs daudz vieglāk sniegt pakalpojumus nodaļas pacientiem.

Vajag jaunus ārstus

Kā jau gandrīz visās Latvijas pilsētās ārpus Rīgas, arī Dobeles slimnīca gaida ārstus un māsas. Bogužs saka: «Ir piepildījies tas, ko Veselības ministrijai teicām pirms daudziem gadiem - ir jārada sistēma, kas motivē jaunos ārstus doties strādāt uz slimnīcām ārpus Rīgas. Taču valsts līmenī neviens mūs neuzklausīja - jauno ārstu speciālistu piesaiste ir uzvelta pašu slimnīcu un vietējo pašvaldību pleciem.» Ir saprotams, ka ar nelielas slimnīcas resursiem nav iespējams pārpirkt speciālistus no Rīgas klīnikām, taču ārpus Rīgas dzīvojošajiem arī ir nepieciešama augstas kvalitātes veselības aprūpe, tāpēc nākas secināt, ka veselības aprūpē arī šajā aspektā kaut ko esam palaiduši garām. Kā vienu no kārdinājumiem, kas jauno ārstu varētu atvilināt uz Dobeli, Dobeles pašvaldība ir apsolījusi izremontētu dienesta dzīvokli. Laipni gaidīti Dobeles un apkārtnes slimnīcā, kura šogad svin dibināšanas simtgadi!



Svarīgākais