Meklē un rada jaunas uzņēmējdarbības atbalsta formas

© Publicitātes foto

Dobeles Pieaugošo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrs ir viena no vissenāk dibinātajām šāda tipa iestādēm Latvijā.

Atšķirībā no daudziem citiem deviņdesmitajos gados izveidotajiem centriem Dobeles PIUAC visu laiku ir bijis un ir viens no stūrakmeņiem mazā biznesa attīstībai, jo ne tikai tīri teorētiski esošajiem un topošajiem uzņēmējiem palīdz orientēties biznesa pasaulē, bet dod ļoti praktisku ieguldījumu to veiksmes stāstu veidošanā.

Augsts darba novērtējums

Kā apliecinājums tam, ka ieguldītais darbs ir bijis vērtīgs un noderīgs ne tikai lokāli, bet ir pamanīts un novērtēts valsts līmenī, 2018. gada noslēgumā Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrs par līdzšinējo darbību izglītības tēmu un programmu izstrādē un realizēšanā saņēma neformālās pieaugušo izglītības balvu Saules laiva. Iestādes vadītāja Brigita Tivča stāsta: «Konkursā Saules laiva piedalās visdažādākās izglītības iestādes, no pavisam nelielām biedrībām līdz augstskolām. Izvērtējot iepriekšējo trīs gadu darbības rezultātus, savu kandidatūru izvirzījām arī mēs. Mēs ļoti priecājamies, ka Izglītības un zinātnes ministrija no sešiem pretendentiem pieaugušo neformālās izglītības jomā par labāko atzina tieši Dobeles pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centra darbu. Esam saņēmuši ceļojošo balvu, kas ir ļoti augsts novērtējums. Zināmā mērā tā mums ir jauna motivācija strādāt vēl aktīvāk un radošāk.»

Meklē jaunas formas, saturu un iespējas

2018. gadā, pateicoties ES pārrobežu programmas pieejamajam finansējumam un Dobeles novada pašvaldības līdzfinansējumam, centrs ir atvēris koprades - tehnoloģiju telpu Open Lab, kurā speciālista vadībā un uzraudzībā var apgūt 3D printēšanas, lāzergriešanas un citas tehnoloģijas. Open Lab tehnoloģiju telpa ir daļa no starptautiska sadarbības apmācības projekta Uzņēmējdarbība bez robežām, kuru centrs realizēja kopā ar Lietuvas sadarbības partneriem. Apmācību projekta mērķis bija apmācīt 80 pārrobežas amatniekus, kas strādā ar mālu, tekstilu, stiklu, koku un papīru. Jāpiebilst, ka projekta dalībnieki ne tikai iepazina labāk materiālu, apstrādes tehnoloģijas un citas profesionālas lietas, bet arī tirgvedības, mārketinga un zīmolvedības pamatus. Interese par projektu bija ļoti liela, tāpēc jaunas prasmes ieguva 137 amatnieki un līdz 23. martam Dobeles Novadpētniecības muzejā bija skatāma amatnieku darbu izstāde. Centra mārketinga speciāliste Lolita Ozoliņa uzsver, ka mainās arī amatniecība - ir jāprot radīt inovatīvus, mūsdienīga dizaina un mākslinieciski augstvērtīgus izstrādājumus. Projekta ietvaros radīto tehnoloģiju telpu ar mūsdienīgās tehnoloģijas lāzergravēšanai un 3D printeri šobrīd aktīvi izmanto bērni. Brigita Tivča ir ļoti patīkami pārsteigta par sākumskolas klašu skolēnu spēju tik ātri uztvert zināšanas, iemācīties rīkoties ar darbarīkiem un procesā izmantot ne tikai rokas, bet arī inženierisku domāšanu. «Būtībā projektā mēs pārkāpjam ne tikai valstu, bet arī vecumu robežas.» Dobeles PIUAC labprāt uzņem ciemos kaimiņu novadu vai pat tālāku reģionu kolēģus un amatniecības profesionāļus, kurus interesē dobelnieku paveiktais un izstrādātās apmācību programmas, kā arī vēlas uzzināt ko jaunu, nebijušu un vienojošu.

Saikne starp Baltkrieviju un Latviju

Ierasts, ka ES atbalstītajos pārrobežu sadarbības projektos savstarpēji sadarbojas ES dalībvalstu uzņēmumi, iestādes, pašvaldības. Dobelnieki ir spēruši drosmīgu soli ārpus ES robežām - uz Baltkrieviju. Kā sadarbības partneris zaļās lauksaimniecības jomā ir izvēlēts Grodņas apgabals ar augsti attīstītu zaļo saimniekošanu, sīkzemniecību, kura piedāvā augstas kvalitātes pārtikas produktus. Brigita Tivča paskaidro, ka Baltkrievijā sīkzemniecībai un tās ietvaros ražotajiem izstrādājumiem ir dota zaļā gaisma - tā netiek aplikta ar nodokļiem, tāpēc ražošanas izmaksas ir zemas un cena konkurētspējīga ES valstīs. Projekta ietvaros paredzēts apmācīt Baltkrievijas ražotājus par produktu aprites prasībām un noteikumiem ES dalībvalstīs. Vienlaikus iegūs arī Latvijas puse - jaunu pieredzi, citus risinājumus un arī noieta tirgus Dobeles novada ražotājiem.

Dobele dara - Dobeles novada zīmols

Projekts Dobele dara sākās kā vietējo mājražotāju un amatnieku uzņēmējdarbības atbalsta kustība, kuru iniciēja Dobeles PIUAC. Pēc nostrādātiem trim gadiem Dobele dara bija izaugusi par novada pasākumu un aktivitāšu komunikācijas platformu novada mērogā. Pašlaik Dobele dara ir ieguvis jaunu grafisko identitāti un tiek strādāts pie zīmola iedzīvināšanas komunikācijas sadarbībā ar novada pašvaldības jomām: kultūru, tūrismu, izglītību utt. «Zīmola ideja ir saistīta ar radošajiem darbīgajiem novada cilvēkiem, nevis kādu «mākslīgu» konceptu. Mēs ceram, ka zīmols vienos ne tikai mājražotājus un amatniekus, bet arī citus novada uzņēmumus - arī tos, kuru vārds Latvijā ir labi pazīstams. Jāpiebilst, ka mūsu novada uzņēmēji ir ļoti atsaucīgi - lai ko viņiem jautājam, vienmēr ir pozitīva attieksme,» teic Lolita Ozoliņa.

Domājams, ka drīzumā Dobele dara grafiskais zīmols lepni rotāsies veikalu stendos, tirdziņos un dažādos pasākumos.



Svarīgākais