ES atbalsts sociālajai jomai – lietderīgs un mērķtiecīgs

© Publicitātes foto

Dobeles novada pašvaldība ir iesaistījusies Eiropas Reģionālās attīstības fonda INTERREG V-A Latvijas – Lietuvas programmas 2014-2020 prioritātē Investīcijas sociālajā infrastruktūrā, veicinot sociāli atstumto atgriešanu darba tirgū, kuras galvenais mērķis ir veicināt cilvēku ar īpašām vajadzībām, bērnu un senioru sociālo iekļaušanos, nodrošinot sociālo pakalpojumu attīstību un sociālās iekļaušanas pasākumu organizēšanu; uzlabot sociālo pakalpojumu kvalitāti Vidusbaltijas reģionā. Tas tiek realizēts projekta SocQuality, LLI-317 ietvaros.

Projekta vadošais partneris ir Latvijas Zemgales plānošanas reģions, bet partneri Auces novada, Dobeles novada, Viesītes novada, Jaunjelgavas novada pašvaldības, kā arī Lietuvas pilsētas Kretingas dienas aktivitāšu centrs, Rokišķu Jaunatnes centrs, Jonišķu A. Raudonikis Mākslas skola un Atvērtais jauniešu centrs.

Bērnu nometnes - socializācija un jaunas prasmes

Projekta ietvaros tiek organizēta izzinoša un sociālās prasmes attīstoša vasaras nometne jauniešiem un bērniem ar īpašām vajadzībām vecuma posmā no 18 līdz 25 gadiem un nometne bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm. Viena no tām tika organizēta Jelgavas novadā 2018. gada vasarā, otra plānota Rokišķos 2019. gada jūlijā.

Šai nometnei būs īpaša pieeja - bērni no riska ģimenēm dzīvos un mācīsies kopā ar bērniem un jauniešiem, kas nav sociālā riska grupā. Kopā būšana ir viens no veidiem, kā sabiedrībā integrēt sociālajiem riskiem pakļautos jauniešus - dot viņiem iespēju pasauli ieraudzīt skaistāku, drošāku un daudzpusīgāku.

Uzlabo apstākļus grupu dzīvokļu iemītniekiem

Projekta ietvaros notiek partneru organizāciju sociālo darbinieku apmācības un pieredzes apmaiņa, kas palīdz kopīgi un efektīvi risināt sociālās problēmas pārrobežā. Dobeles novada materiālais ieguvums ir sociālā pakalpojuma Grupu dzīvokļi vides pieejamības uzlabošana.

Pagājušā gada nogalē svinīgi tika atklāts lifts Sociālā dienesta Grupu dzīvokļi ēkā.

Pirms lentes pārgriešanas novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns uzsvēra, ka lifta atklāšana ir kā dāvana nedēļā, kad tiek atzīmēta Starptautiskā Invalīdu diena. Priekšsēdētājs vēlēja, lai tas kalpo ilgus gadus un atvieglo klientu un darbinieku ikdienu.

Šī paša projekta ietvaros paredzēts iegādāties arī ratiņkrēslus, pielāgotas virtuves mēbeles, sanitārā mezgla aprīkojumu un funkcionālās, regulējamās gultas, kas uzlabos vides pieejamību, būtiski atvieglos darbinieku un klientu sadzīves apstākļus.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda INTERREG V-A Latvija - Lietuva programmas 2014-2020 ietvaros Dobeles novada pašvaldība ir iesaistījusies ACCESSlife, No LLI-365 projektā Sociālo pakalpojumu attīstība un sociālās iekļaušanas veicināšana atstumtības riskam pakļautiem iedzīvotājiem, kura mērķis ir attīstīt un uzlabot sociālo infrastruktūru, uzlabot rehabilitācijas pakalpojumus un citus pakalpojumus, kas veicina sociālo iekļaušanu.

21. martā Dobelē tika parakstīts piecu pušu partnerlīgums par projekta īstenošanu. Dobeles novads ir vadošais projekta partneris, kurš sadarbosies ar VSIA Slimnīca «Ģintermuiža» (LV), Kedaiņu sociālās aprūpes māju (LT), Akmenes rajona pašvaldību (LT), Klaipēdas pedagoģijas psiholoģijas dienestu (LT).

Šajā projektā galvenās aktivitātes ir Dobeles novada Lejasstrazdos izremontēt telpas pakalpojumam Atelpas brīdis, izveidot fizioterapijas kabinetu un iegādāties aprīkojumu, Sajūtu dārza izveide VSIA Slimnīca «Ģintermuiža» teritorijā, Sensorās istabas ierīkošana un aprīkojums Kedaiņu sociālās aprūpes mājā un slimnīcā Ģintermuiža, mūzikas instrumentu un aprīkojuma iegāde Jaunakmenes Mūzikas skolas tradicionālo nometņu Augam ar sirdi bērniem ar īpašām vajadzībām organizēšanai, Japāņu dārza izveide Klaipēdas pedagoģijas psiholoģijas dienesta teritorijā. Tāpat paredzētas kopīgas aktivitātes, organizējot bērniem un jauniešiem ar īpašajām vajadzībām piecu dienu nometni un koncertu 2020. gada vasarā. Visa projekta gaitā notiks pieredzes apmaiņas un apmācību pasākumi Latvijas un Lietuvas partneru speciālistiem.

Svarīgākais