Apciemo Līgatnes dabas takas un uzzini, cik dažādi un īpaši dzīvnieki mīt Latvijā

© Andrejs Terentjevs F64

Jau ceturto gadu desmitu Līgatnē savu misiju – iepazīstināt ar Latvijas dabā mītošajiem savvaļas dzīvniekiem – pilda Līgatnes dabas takas.

Šovasar to iemītnieku skaitu kuplinājuši mazuļi, par kuriem visiem ir neizsakāms prieks un no kuru mājiņām un pagalmiem nemaz negribas steigties prom ne lieliem, ne maziem. Augumā jau krietni paaugusies maijā dzimusī aļņu meitene Vizbulīte, kas pļavā ganās kopā ar savu mammu; mazo dzīvnieku iežogojumā pie Meža skolas Pauguri, nebēdnīgi rotaļājoties, savas vasaras dienas pavada lapsēni – rīdzinieks Džekiņš un viņa draudzene Džozefīne. Turpat blakus Līgatnes dabas taku vēsturē pirmo reizi ir apskatāms ūpju pāra lolojums – ūpju mazulis Ufo, divas vāverītes un astoņi maziņi jenotsunēni.

Līgatnes dabas taku teritorijā esošajā Meža skolā Pauguri nebūs jāmācās jaunajiem Līgatnes dabas taku mazuļiem, bet gan apmeklētājiem, kuri kopā ar vardīti Jeti roku kājā dosies iepazīt Gaujas Nacionālā parka mitrāju iemītniekus – līdaku, zivju dzenīti, foreli, mežacūku, dzērves un spāres, kuri savukārt stāstīs par savām mitrajām mājām. Izstādi visu vasaru ar sausām kājām, ja vien tiešām vairāk neuzlīs, varēs izstaigāt sestdienās un svētdienās no pulksten 12.00 līdz 17.00. Izstāde tapusi, īstenojot Igaunijas un Latvijas sadarbības projektu Atpakaļ dabā. Projekta mērķis ir kopīgiem spēkiem uzlabot aizsargājamo dabas teritoriju pārraudzību un izglītot plašāku sabiedrību par vides aizsardzības jautājumiem. Projektā sabiedrības izglītošanas jomā tiek īstenotas dažādas aktivitātes ar mērķi veicināt sabiedrības zināšanas un izpratni par mitrājiem. Projektu ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda starpniecību daļēji finansē Igaunijas un Latvijas programma, kas atbalsta pārrobežu sadarbību starp Igauniju un Latviju.

Svarīgākais