Relaksējies un atgūsti veselību Līgatnē!

© Andrejs Terentjevs F64

Veselības un atpūtas nozīme cilvēka dzīvē ir ļoti liela, jo saspringtais dzīves ritms prasa maksimālu atdevi un spēku koncentrāciju. Jau 20 gadu cilvēki no visas Latvijas dodas uz Līgatni, lai kvalificētu speciālistu vadībā atveseļotos pēc dažādām traumām, uzlabotu veselību un pavadītu brīvo laiku, baudot dabas skaistumu.

Rehabilitācijas centrs Līgatne atrodas unikālā vietā – Gaujas Nacionālā parka teritorijā, tīrā un sakoptā vidē, kur daba pati ārstē. "Mums tiešām paveicies ar ģeogrāfisko novietojumu, jo atrodamies nelielā attālumā no Rīgas, satiksme ir laba, viegli pieejama visam Vidzemes reģionam," saka centra valdes locekle Sarmīte Usāne. Apkārt valdošais klusums un miers palīdz remdēt stresu un aizmirst sadzīviskās problēmas. Ne velti mēdz teikt – visas slimības sākas galvā, respektīvi, tām ir psiholoģiska rakstura cēloņi. Esot rehabilitācijas centrā, cilvēkiem ir iespēja ievērot daudz mierīgāku un saudzējošāku režīmu, veltīt laiku sev.

Rehabilitācijas centrs vienlaikus var uzņemt 100 pacientu, un kopumā ik gadu tiek apkalpoti apmēram 2000 cilvēku. "Nepieciešamā ārstēšana un rehabilitācija pacientam tiek nodrošināta komandas veidā. Un visnozīmīgākais komandas dalībnieks ir pacients, kuru apkalpo vairāku jomu augsti kvalificētu speciālistu komanda. "Individuāla pieeja" ir tas, ko gadu gaitā pacienti ir novērtējuši, un tas ir svarīgākais, ko vēlamies saglabāt!" stāsta galvenā ārste Ingrīda Tambora. Centrā pieejams plašs ārstu rehabilitologu spektrs, jaunākās medicīniskās tehnoloģijas, kā arī dažādas rehabilitācijas, veselības uzlabošanas un skaistumkopšanas programmas. Nodrošināti visi populārākie SPA un relaksācijas pakalpojumi – masāžas, limfodrenāža, ūdensprocedūras, dūņu aplikācijas, pirts rituāls un citas. "Labprāt veidojam individuālas veselības un skaistumkopšanas programmas, nodrošinām dzīvošanu labiekārtotā viesnīcā, veselīgu un sabalansētu maltīti. Pakalpojumu cenas, kaut arī piedāvājam individuālu attieksmi, ir līdzvērtīgas kā citos rehabilitācijas centros," saka I. Tambora.

Rehabilitācijas centrs Līgatne ir lieliska vieta, kur atpūsties kopā ar ģimeni. "Katram ģimenes loceklim varam piedāvāt kādu veselības uzlabošanas vai relaksācijas procedūru, ārstu konsultāciju. Daudziem bērniem novērojamas stājas problēmas, un šī ir laba iespēja apmeklēt fizioterapeitu un iemācīties vingrinājumus, lai problēmu laikus novērstu," uzsver I. Tambora.

Ceļojums pagātnē

Zem rehabilitācijas centra Līgatne deviņu metru dziļumā atrodas īpašs objekts – padomju laika slepenais bunkurs, izbūvēts pagājušā gada 80. gados. "1968. gadā tika nolemts, ka visā Padomju Savienības teritorijā nepieciešams izveidot civilās aizsardzības tīklu, lai atomkara gadījumā politiskās un valsts varas elite tur varētu patverties un vadīt valsti. Latvijā ir apmēram 2000 dažādas pakāpes bunkuru. Šis ir viens no trim, kas bija paredzēts augstākās vadības vajadzībām," stāsta gide Ilva Jenča. Līdz pat 2003. gadam bunkuram bija slepenības zīmogs un tas apmeklētājiem bija slēgts. "Slepenība bunkuram nāca tikai par labu, jo atšķirībā no citiem šis netika izlaupīts. Dažas lietas atkāpjoties aizveda armija, bet lielākā daļa iekārtu ir saglabājušās, turklāt visi agregāti joprojām strādā – ģeneratori, kondicionēšanas iekārtas, ūdensapgādes un kanalizācijas iekārtas," zina teikt gide. Bunkurā iespējams aplūkot arī padomju laika politiķu sarakstītās grāmatas, unikālu karti ar vēsturiskiem kolhozu nosaukumiem, PSKP XXII kongresa materiālus, dažādu padomju laika atribūtiku, kā arī ieturēt maltīti ēdnīcā ar tipisku tā laika ēdienkarti.

Ekskursijas pa bunkuru gida pavadībā tiek organizētas grupās, kurās ir vismaz 10 personas, bet individuālajiem apmeklētājiem ekskursijas notiek sestdienās un svētdienās. Grupu ekskursijām nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, un to var veikt arī internetā – www.bunkurs.lv. Jaunums ir dažādas bunkurā notiekošas realitātes spēles – šobrīd populārākā ir Objekts X. Šai spēlē tiek imitēta situācija, kad pazemē noticis diversijas akts, pazudusi elektrība, viss ir tumšs un cilvēkiem, apbruņotiem vien ar lukturīšiem, jādodas lejā, lai atrastu X objektu. Noskaņas radīšanai pirms spēles tiek demonstrēta dokumentāla videofilma, bet bunkurs ir ne tikai tumšs, bet arī dūmos tīts. Tie, kas šo drosmes un atjautības pārbaudi izturējuši, no bunkura nākot ārā ļoti apmierināti ar piedzīvoto.

Svarīgākais