Liepājā un Daugavpilī glābējsilītes būs jau šogad

Līdz šim baby box jeb glābējsilīte bija tikai viena – Rīgas Bērnu slimnīcas teritorijā, bet drīz tā būs Liepājā un vēlāk arī Daugavpilī.

Rīgā glābējsilīte ir pieejama kopš pagājušā gada 8. septembra. Septembrī glābējsilīti plānots atklāt arī Liepājā, kur aktīvi notiek gatavošanās. Savukārt Daugavpilī darbi vēl nav uzsākti – tie sāksies rudenī.

"Mums katra mazā dvēselīte ir svarīga," uzsver Liepājas reģionālās slimnīcas direktors Juris Bārzdiņš. Pārrunas notika gada sākumā, un jau septembrī glābējsilīte būs. "Impulss silītes izveidei bija tie divi gadījumi šajā gadā, kad atrada bērnu līķīšus. Mums tomēr kā lielai slimnīcai ir jāmēģina būt atbildīgiem, jo bērni ir mūsu prioritāte un nākotne," norāda J. Bārzdiņš.

"Mērķis ir ne tikai izglābt mātes nemīlēta un negribēta bērna dzīvību, bet arī rosināt sabiedrībā diskusiju par ģimenes plānošanas jautājumiem. Ir jādomā arī par kādu, kas ir blakus, jo katrs redz un ir tikai savā kapsulā," uzskata un papildina arī glābējsilītes projekta vadītāja Laura Zvirbule.

Plānots izveidot pavisam piecas šādas glābējsilītes – katrā reģionā savu. "Šis ir projekts, kad katram pašam ir jāsaprot, par ko tas stāsts ir, un mums ir patiess prieks, ka Liepājas slimnīca pati arī interesējās, jo to nevar uzspiest. Gan slimnīca, gan dome ir atsaucīga, un viss rit uz priekšu labi," atklāj L. Zvirbule. Liepājnieki ziedojot gan naudu, gan piedāvājot cilvēkus, kuri veic praktiskus darbus, pretī nesaņemot samaksu, pati vadība daudz iesaistās un ātri reaģē.

"Arī Daugavpilī būs glābējsilīte, tomēr viss vēl ir tikai priekšā. Mēs augustā tiksimies ar Daugavpils slimnīcu un domi, kad viss tiks pārrunāts, tā kā rudenī ir plānots uzsākt darbus," konkretizē L. Zvirbule. Arī daugavpilieši paši izrādījuši iniciatīvu – gan pašvaldība, gan slimnīca sūtījuši vēstules, ka ir gatavi finansiāli atbalstīt ideju.

"Baby box ir iespēja izglābt bērna dzīvību, ja māte kaut kādu apstākļu dēļ ir gatava pastrādāt noziegumu, izmetot bērnu atkritumu konteinerā vai atstājot vārtrūmē. Lai mudinātu sievieti pārdomāt bērna atstāšanas lēmumu un meklēt citus situācijas risinājumus, pie glābējsilītēm ir izvietota informācija mātei, kur visu diennakti iespējams zvanīt, lai saņemtu psiholoģisku un praktisku palīdzību. Grūtniecības krīzes centra darbinieki palīdzēs atrast tūlītēju risinājumu. Tas ir nožēlojami, ka nav tādas valsts institūcijas, kur sievietei vērsties pēc palīdzības," stāsta L. Zvirbule.

Glābējsilītes idejas autore Latvijā un pirmās šādas vietas finansētāja ir farmācijas kompānija Gedeon Richter, kas par projekta īstenotāju izvēlējusies kompāniju Divi gani.

Glābējsilītē ir iespējams atdot savu bērnu, paliekot pilnīgi anonīmam. Kad bērns tiek ievietots šajā silītē un durtiņas ir vai nu aizvērtas, vai to izdarījušas pašas automātiski, pēc minūtes māsiņu postenī atskan signāls, un personāls paņem mazuli.

Maksa par pakalpojumu: 0.00 LVL

Svarīgākais