Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Šogad sāksies jaunās Ogres centrālās bibliotēkas celtniecība

© Publicitātes foto

Ogres centrālās bibliotēkas telpas savu laiku ir nokalpojušas un kļuvušas arī par šauru arvien pieaugošajam lasītāju pulkam. Tāpēc pašvaldība pēc vairāku gadu diskusijām ir pieņēmusi lēmumu demontēt veco ēku un tās vietā būvēt mūsdienīgu bibliotēku, būvapjomā iekļaujot arī telpas dzimtsarakstu nodaļai.

Ogres novada pašvaldība ir saņēmusi atbalstu Vides investīciju fonda rīkotajā projektu konkursā, piesaistot bibliotēkas būvniecībai 5 miljonus eiro, bet projekta kopējās izmaksas plānotas 8 890 339,94 eiro. Plānots, ka bibliotēku ekspluatācijā varēs nodot 2021. gadā.

Bibliotēka - tas ir vairāk par grāmatu krātuvi

Par vienu no sasniedzamajiem mērķiem Ogres novada pašvaldība izvirzījusi mūsdienīgas vides radīšanu, kas rosinātu interesi jauniem lasītājiem doties uz bibliotēku un izmantot tajā pieejamos pakalpojumus. Jāpiebilst, ka mūsdienās bibliotēka sen vairs nav tikai grāmatu krātuve un glabātava, bet tā ir vieta, kur cilvēki satiekas, diskutē, iegūst jaunas zināšanas un arī draugus. Arī šobrīd bibliotēka ir vieta, kur notiek visdažādākie pasākumi un iespējams saņemt plaša spektra pakalpojumus - izmantot datorus interneta vidē, turklāt arī cilvēki ar redzes traucējumiem, pasūtīt grāmatas no citām bibliotēkām. kā arī ir nodrošināta piekļuve dažādām datu bāzēm. Bibliotēkā tiek organizētas izstādes, pasākumi visu paaudžu pārstāvjiem - no mazulīšiem līdz senioriem, notiek apmācības, semināri un konsultācijas, tikšanās ar grāmatu autoriem, diskusijas par notikumiem Latvijā un ārzemēs. Paredzēts, ka jaunajā ēkā atradīsies ne tikai bibliotēka, bet tajā būs arī konferenču zāle un Ogres dzimtsarakstu nodaļa, kuras laulību telpā plānots stiklots altāris ar skatu uz priežu mežu, tā apliecinot, ka Ogre ir pilsēta dabā, un radot jaunlaulātajos īpašu šī nozīmīgā mirkļa noskaņu.

Mūsdienu tehnoloģiju piemērs

Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Gints Sīviņš uzsver: «Ēkas būvniecībā tiks izmantotas modernākās tehnoloģijas, un pēc projekta realizācijas ēkā būs pieejama informācija par tās celtniecībā izmantotajām inovatīvajām tehnoloģijām. Šis ir nozīmīgs infrastruktūras objekts ne tikai Ogres pilsētas un novada, bet arī valsts mērogā.» Projekta vadītājs Edgars Asars informē, ka bibliotēkā uzstādītais apgaismojums ar viedo vadību nodrošinās, ka apgaismojuma līmenis mainās gan no dabiskā apgaismojuma pieplūdes, gan no cilvēku klātbūtnes, tādējādi maksimāli ietaupot resursus. Savukārt rekuperācijas ventilācijas sistēma automātiski uzraudzīs iekštelpu gaisa parametrus un tās darbība mainīsies, mainoties gaisa kvalitātei iekštelpās, attiecīgi pastiprinot gaisa apmaiņu telpās, ja tas ir nepieciešams. Ēkai tiks izbūvēta unikāla apkures sistēma - kanalizācijas notekūdeņu rekuperācijas sistēma, kas tiks pieslēgta pie pilsētas maģistrālajiem kanalizācijas tīkliem. Iekārta veidota notekūdeņu siltuma atgūšanai, tālāk to novirzot ēkas un karstā ūdens apsildei. Uz ēkas jumta ir plānots uzstādīt saules baterijas elektroenerģijas ražošanai. Saules baterijas ir paredzētas saules enerģijas pārveidošanai elektrībā, ko izmantos ēkas elektroierīču darbināšanā. Minētās tehnoloģijas saistībā ar viedajām tehnoloģijām kompleksi samazinās siltumnīcefekta gāzu emisijas, veicinās piemērošanos klimata pārmaiņām un palielinās iegūstamo atjaunojamās enerģijas apjomu. Jaunās ēkas stāvlaukumā tiks izbūvētas 4 elektromobiļu uzlādes stacijas. Ēkas ātrijā tiks veidota zaļā augu siena 48-50 m2 platībā, tās apūdeņošanai paredzēts izmantot savākto nokrišņu ūdeni. Veiktie aprēķini liecina, ka jaunajā ēkā kopējais enerģijas patēriņš apkurei uz ēkas aprēķina platību gadā nepārsniegs 14,8 kWh/m2, sabiedriskā ēka ar tik zemu siltuma patēriņu būs pirmā Latvijā.

Veco ēku nojauks

Ēka Brīvības ielā 35, kur šobrīd atrodas Ogres centrālā bibliotēka, savulaik tika celta bērnudārza vajadzībām un ekspluatācijā nodota 1967. gadā. Bibliotēka šajā ēkā atrodas kopš 2001. gada oktobra, taču pielāgotās telpas bibliotēkai jau sen ir kļuvušas par šaurām un neatbilst bibliotēkas funkciju nodrošināšanai, turklāt ēkas tehniskais stāvoklis vērtējams kā neapmierinošs, tādēļ nebūtu lietderīgi ieguldīt līdzekļus esošās ēkas pārbūvei, bet gan tās vietā būvēt jaunu ēku. Veco ēku plānots pilnībā nojaukt un tās vietā uzbūvēt modernu, pašpietiekamu, energoefektīvu ēku ar zemām apkures izmaksām. Šobrīd notiek jaunās ēkas projektēšanas darbi - noslēgumam tuvojas iepirkums ēkas būvprojekta izstrādei, būvniecībai un autoruzraudzībai. Plānots, ka vecās bibliotēkas ēkas demontāža sāksies šogad septembrī, un jaunās ēkas būvniecības darbus plānots pabeigt līdz 2021. gada pavasarim. Šobrīd darba kārtībā ir jautājums par bibliotēkas izvietošanu būvdarbu laikā - tā tiks izvietota kādā no ēkām pilsētā vai arī konteinertipa moduļu sistēmas pagaidu būvē.

Pieaug lasītāju skaits

Statistikas dati liecina, ka Ogres bibliotēku apmeklē 22% Ogres pilsētas iedzīvotāju. 2017. gadā reģistrēti 5422 bibliotēkas lietotāji un bibliotēkas apmeklējumu skaits bija 58 277. 2018. gadā - jau 5433 reģistrēti lietotāji un 63 806 apmeklējumi. 2017. gadā bibliotēkas rīkotos pasākumus apmeklēja 945 cilvēki, 2018. gadā - 1474 cilvēki. Apmēram puse apmeklētāju ir bērni, un tas nozīmē, ka jaunās bibliotēkas celtniecība ir vērsta uz nākotni un to lielākoties izmantos jaunā paaudze.

Iziet ārpus telpām

Lai dažādotu pakalpojumu klāstu, bibliotēka iesaistās dažādu projektu izstrādē un realizācijā. Centrālā bibliotēka koordinē Ogres reģiona četru novadu 20 publisko bibliotēku darbību, metodisko vadību un sniedz konsultatīvo palīdzību krājumu komplektēšanas, organizācijas un attīstības jautājumos, bibliotekāru profesionālās izglītības pilnveidošanā un citos jautājumos, kā arī nodrošina bibliobusa darbību. Ogres centrālās bibliotēkas bibliobuss apkalpo Ogres, Lielvārdes un Ķeguma novada iedzīvotājus 4 maršrutos un Ogres pilsētas iedzīvotājus 2 maršrutos, pavisam 34 pieturvietās. Bibliobusa fondā ir 3175 izdevumi. Bibliotēkas darbinieki iegulda lielu darbu, vācot un apkopojot materiālus, tostarp audio un video, par Ogres novada iedzīvotājiem, īstenojot novadpētniecības projektus.