Ventspils poliklīnikā plašs rehabilitācijas pakalpojumu klāsts

SLINGS. Ventspils poliklīnikas fizioterapeite Jeļena Vedeņapina demonstrē vienu no Ventspils poliklīnikas fizikālās rehabilitācijas iekārtām – slinga terapijas iekārtu © Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Slinga terapija, krioterapija, dažādu veidu masāžas, ārstnieciskā teipošana – tās ir tikai dažas no fizikālās rehabilitācijas iespējām, ko piedāvā Ventspils pašvaldības SIA Ventspils poliklīnika. Katram pacientam tiek sastādīts individuāls rehabilitācijas un vingrojumu komplekss. Programmā var ietilpt gan fizikālās medicīnas procedūras, gan masāžas kursi, gan fizioterapijas nodarbības – atkarībā no problēmas nopietnības un saslimšanas stadijas.

Atveseļo ar aukstuma iedarbību

Viena no jaunākajām rehabilitācijas pakalpojumu jomā iegādātajām iekārtām Ventspils poliklīnikā ir krioterapijas iekārta. Krioterapija ir zemas temperatūras izmantošana ārstniecībā. Aukstums mazina sāpes, tūsku, iekaisumu un asiņošanu. Krioterapijas iekārta darbojas ar aukstā gaisa plūsmu, to atdzesējot līdz pat -32° C. Krioterapijas iekārtai ir plašs lietojums akūtu un hronisku saslimšanu gadījumos, kā arī tā palīdz sporta traumu ārstēšanā. «Aukstuma iedarbībā cilvēkam samazinās sāpju slieksnis, samazinās muskulatūras spazmas, atslābinās muskuļi, līdz ar to fizioterapijas nodarbība ir ar lielāku efektu. Ar šo iekārtu mēs paātrinām pacienta atveseļošanās procesu, lai viņš varētu atsākt sportot, strādāt,» skaidro Ventspils poliklīnikas fizikālās terapijas un rehabilitācijas ārste Eva Goba. Piemēram, sastieptas potītes gadījumā, kad ir tūska un hematoma jeb asinsizplūdums, atveseļošanas process ir gana ilgs, taču ar krioterapijas iekārtu iespējams noņemt gan tūsku, gan hematomu. Savukārt locītavas kustīguma ierobežojuma gadījumos, apstrādājot locītavu ar aukstā gaisa plūsmu, iespējams efektīvāk panākt kustību apjoma izstrādi, skaidro fizikālās terapijas un rehabilitācijas ārste. Tāpat iekārta var palīdzēt arī muguras sāpju gadījumos. Ar šo iekārtu sāpes konkrētos muguras punktos iespējams noņemt uz ilgāku laiku, vienlaikus turpinot fizioterapijas nodarbības, tādējādi nostiprinot iegūto efektu.

Slings - nesāpīgi, bet efektīvi

Ventspils poliklīnikā pieejama arī slinga jeb elastīgo saišu terapijas iekārta. Slinga terapija ir fizioterapijas metode, kas ieteicama ne tikai dažādu problēmu gadījumos, bet arī profilaksei. Slinga terapijas iekārtas nosaukums nācis no angļu valodas un apzīmē saiti, iekāršanu saitē. Tā ir īpaša fizioterapijas metode, kas uzlabo neiromuskulāro sistēmu. Elastīgo saišu terapijā cilvēka ķermenis tiek iekārts saitēs, kas fizioterapeitam dod iespēju brīvi sekot līdzi pacienta kustībām, tās vadīt un koriģēt. Saišu lietošana nodrošina bezsvara stāvokli, ļaujot pacientam vieglāk ieņemt nesāpīgu ķermeņa pozīciju un tajā aktīvi darboties.

MŪSDIENĪGI. Pašvaldības SIA Ventspils poliklīnika sniedz iedzīvotājiem primāros un sekundāros ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus. Poliklīnika darbojas pirms pieciem gadiem atklātā mūsdienu vides pieejamības prasībām atbilstošā, energoefektīvā ēkā / Publicitātes foto

Kā stāsta Ventspils poliklīnikas fizikālās terapijas un rehabilitācijas medicīnas ārste, slinga terapija ir viena no modernākajām fizioterapijas metodēm, kas ietver diagnostiku, ārstēšanu un vingrojumu veikšanu. Terapiju var lietot akūtu un hronisku saslimšanu gadījumos, dažādos pēcoperācijas stāvokļos un citos gadījumos, kā arī profilaksei. Ar slinga terapijas iekārtu strādā divi no poliklīnikas fizioterapeitiem - Darja Ribakova un Jeļena Lamzina. Abas speciālistes apmeklējušas īpašus apmācību kursus.

Visa pamatā - kustība

Ventspils poliklīnikā izveidotas arī divas ārstnieciskās vingrošanas zāles. Ārstnieciskā vingrošana ļauj daudz efektīvāk palīdzēt pacientiem ar kustību traucējumiem un citām veselības problēmām - samazinās darba nespējas laiks, un cilvēki ātrāk var atgriezties darba tirgū un pilnvērtīgā dzīvē. Tāpat ārstnieciskā vingrošana ieteicama cilvēkiem, kuru ikdiena paiet birojos, lielākoties strādājot pie datora, vai arī strādājot darbu, kur jāveic vienveidīgas kustības. Poliklīnikas ārstnieciskās vingrošanas zāles ir mūsdienīgi aprīkotas, tostarp vienā no zālēm ir speciāls skrejceļš ar trīspakāpju aizsardzību. Tajās notiek arī ārstnieciskās vingrošanas nodarbības topošajām māmiņām, kā arī ir iespējams veikt ārstniecisko teipošanu.

Publicitātes foto

Teipošanu izmanto, lai mazinātu sāpes, iekaisumu, regulētu muskuļu tonusu, koriģētu stāju, kā arī citos gadījumos. Teipošanas galvenais uzdevums ir veicināt ķermeņa pašatveseļošanās procesus. Teips ir dabiska materiāla lente, ko līmē uz ādas un kuras īpašības ir līdzīgas ādas īpašībām. Teips ir ūdensnecaurlaidīgs, taču vienlaikus tā dabiskums ļauj ādai elpot. Medicīnisko teipošanu galvenokārt izmanto, lai mazinātu sāpes, regulētu muskuļu darbību, tostarp tonizējot vai atslābinot konkrētus muskuļus, nodrošinātu atbalstu locītavu darbībai, koriģētu stāju un citos gadījumos, stāsta Ventspils poliklīnikas sertificētā fizioterapeite Darja Ribakova.

Ventspils poliklīnikā pieejami dažādi masāžas veidi, tostarp vispārējā, muguras, kakla un apkakles zonas, sejas muskuļu masāža, krūšu kurvja zonas, roku, kāju, vēdera un citu veidu masāžas. Ventspils poliklīnikas masāžu kabinetā darbojas kopumā četri masieri. Savukārt fizikālās terapijas kabinetā tiek piedāvātas dažādu veidu fizikālās terapijas procedūras, tostarp ultravioleto staru terapija, magnētterapija, ultraskaņas procedūras, lāzerterapija un citas procedūras.

Latvijā

Konkursā uz apvienotā Latvijas Sabiedriskā medija (LSM) valdes locekļu amatiem ir pieteikušies ļoti spēcīgi kandidāti, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atklāja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) priekšsēdētājs Jānis Siksnis.

Svarīgākais