Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

TŪRISMS: Bauska gaida arī ziemā

BAUSKAS PILĪ apskatei tiek piedāvātas vēstures un interjeru ekspozīcijas, tematiskās izstādes un izglītojošās programmas, pilī regulāri notiek koncerti © Jānis KATKEVIČŠ

Ziemas dienas ir īsas, un, kad esi brīvdienas rītā ilgāk pagulējis, mostoties aiz loga ieraudzījis saulīti lecam kā apsolījumu skaistai dienai, bet nekāda plāna vēl nav, – brauc uz Bausku! Tas ir tuvu no jebkuras vietas. Jo Bauska ir pašā Latvijas viducī!

Nonākot Bauskā, noteikti nepabrauksi garām Rātslaukumam, kur decembrī greznojas svētku egle un kur atrodas vienīgais Latvijā atjaunotais 17. gs. rātsnams - vecpilsētas centrs. Te var sākties tava brīvdienu pastaiga.

Bauskas apskate jāsāk no Rātslaukuma, kas ir vecpilsētas sirds. Te atrodas gan autobusu pietura, gan stāvlaukums, kur ērti un droši var novietot savu auto. Rātslaukumā un tā tuvumā atrodas vairāki apskates objekti - Bauskas rātsnams, Bauskas muzejs, Sv. Gara baznīca, memoriāls Sinagogas dārzs un savā radošumā neparastā Rožu aleja.

Bauskas rātsnamā

Bauskas rātsnams ir vienīgais 17. gs. rekonstruētais rātsnams Latvijā. Tajā izvietots Tūrisma informācijas centrs, kā arī pieejama atraktīva bezmaksas ekspozīcija Sver un mēri Bauskā! Iepriekš piesakot, te var iepazīties ar rātsnama interjera ekspozīciju un apskatīt Latvijā vienīgo pilna komplekta 17. gs. gravīru Pastarā tiesa.

RĀTSNAMS. Bauskas rātsnams ir vienīgais 17. gs. rekonstruētais rātsnams Latvijā. Tajā izvietots Tūrisma informācijas centrs, kā arī pieejama atraktīva bezmaksas ekspozīcija Sver un mēri Bauskā! / R. Abelnieks

Bauskas Tūrisma informācijas centrs piedāvā gan tradicionālos suvenīrus - uzlīmes, magnētus, atklātnes, traukus ar Bauskas simboliku -, gan arī pašu izveidotus inovatīvus un atraktīvus suvenīrus, piemēram, čarkometru, konfektometru un mīļummetru, un tos atradīsiet tikai Bauskā. Tāpat tikai Bauskā iespējams nopirkt īpašas suvenīru sveces ar rožu motīviem un nozīmīgāko Bauskas objektu attēliem. Dažādus suvenīrus piedāvā veikaliņi vecpilsētā, bet gardi cienasti un vietējo ražotāju produkti nopērkami īpašā veikaliņā Bauskas miestiņš un citi labumi.

Bauskas muzejs

Bauskas muzejs ģimenēm piedāvā apskatīt 20. gs. rotaļlietu ekspozīciju. Piesakoties iepriekš, pieejama izglītojoša programma Laiks spēlēties! vai atraktīvs šovs Bauska laikā, un cilvēki Bauskā 20. gadsimtā. Savukārt atkal un atkal atgriezties muzejā aicina regulāras mākslas izstādes. Muzejs piedāvā arī ekskursijas gida pavadībā pa Bauskas vecpilsētu.

Bauskas Sv. Gara baznīca

Baznīca ir senākā ēka vecpilsētā. Tā ir viena no tā sauktajām Ketlera baznīcām, kas uzcelta pēc Kurzemes hercoga Gotharda Ketlera ierosinājuma. Baznīcā atrodas unikāli 16.-19. gs. mākslas priekšmeti, ar kuriem sevi iemūžinājuši tā laika nozīmīgi Bauskas iedzīvotāji: birģermeistars Reimerss, zeltkaļi Bērenss Boijers un Tobiass Millers, galdnieks Fogts; uz viena no soliem apskatāms senākais kokā grieztais Bauskas ģerboņa attēls. Ziemas periodā iekštelpas apskatāmas tikai dievkalpojuma laikā. Ziemassvētkos katru gadu baznīcā notiek koncerti.

Bauskas pils

Bauskas pils atrodas 20 minūšu gājienā no Rātslaukuma, Pilskalnā, vietā, kur satek Mūsa un Mēmele, veidojot Lielupi. Celtne ir vienīgā daļēji saglabājusies Kurzemes un Zemgales hercogu Ketleru rezidence, kuras 16. gs. celtā daļa atjaunota tās sākotnējā izskatā. Apskatei tiek piedāvātas vēstures un interjeru ekspozīcijas, tematiskās izstādes un izglītojošās programmas, pilī regulāri notiek koncerti.

Motormuzejs Bauskā

Rīgas Motormuzeja filiāle Bauskā atrodas desmit minūšu gājienā no Rātslaukuma, pagriezienā no A7 uz Mežotni. Muzejs iepazīstina ar lauksaimniecības tehnikas attīstību Latvijā, 20. gs. auto un moto vēsturi, padomju pilnpiedziņas automobiļiem un II pasaules kara kaujas mašīnām. Skolēnu brīvlaikos Bauskas Motormuzejā tiek piedāvātas radošās darbnīcas: Atlecošā bumbiņa un Vēja ģenerators.

Rožu aleja un keramikas mozaīka

Rožu aleja Rīgas ielā, posmā no Kalna ielas līdz Baznīcas ielai, tapusi, īstenojot biedrības Meistars Gothards projektu Uzziedam kopā un pateicoties Bauskas mākslinieču entuziasmam. Dekoru veidošanā iesaistījušies 140 cilvēku no visiem astoņiem Bauskas novada pagastiem. No lietotiem apģērbiem tika izveidotas krāšņas rozes vairāku desmitu kvadrātmetru lielumā un izvietotas uz veco māju sienām. Rezultāts ir tik iedvesmojošs, ka ir radusies arī Bauskas svece ar rozes motīvu, kuru var iegādāties tikai Bauskas Tūrisma informācijas centrā.

MOZAĪKA. Keramikas mozaīka ar zivju un ūdens motīviem tapusi 2018. gada jūnijā, pateicoties biedrības Meistars Gothards projektam / Publicitātes foto

Keramikas mozaīka ar zivju un ūdens motīviem tapusi 2018. gada jūnijā, pateicoties biedrības Meistars Gothards projektam. Mozaīkas idejas autore ir Laura Matilde Ikerte, tās tapšanā iesaistījušies vairāk nekā 50 Bauskas novada iedzīvotāju. Mozaīka atrodas Strautnieku ieliņas noslēgumā pie Mēmeles uz 30 metru gara mūra šķūnīša sienas, īpaši krāšņi izskatās ziemā.

Vides objekti ebreju un Viļa Plūdoņa piemiņai

Memoriāls Sinagogas dārzs izveidots Rīgas ielā 35 - vietā, kur atradās 1844. gadā celtā un nacistu uzbrukumos 1941. gada jūlijā nopostītā Bauskas Lielā sinagoga. Tas ir ne tikai mākslas objekts, bet rezultāts vērtību izpratnei, piemērs attieksmei un rosinājums izzināšanai. Sinagogas dārzs ir jau otrais tēlnieka Ģirta Burvja darbs Bauskā.

Piemineklis dzejniekam Vilim Plūdonim atklāts 2014. gada augustā par godu dzejnieka 150 gadu jubilejai Saules dārzā Plūdoņa ielā, pretī TC Kvēle. Piemineklis veidots pēc biroja Vecumnieks un Bērziņi un tēlnieka Ģirta Burvja kopīga priekšlikuma, formu veidojot kā lapu, no kuras iznāk paša dzejnieka figūra, «uz saulaino tāli» izlido gulbji, tajā lasāmi dzejas fragmenti.

***

PASĀKUMI

Bauskas pils

• Koncerts - Abaronin Ensemble ar Ziemassvētku koncertprogrammu Lūgšana Dievmātei 23.12. plkst. 12.00

• Ziemassvētku balle Livonijā, Senā dzīvesveida skola 29.12. plkst. 18.00

Mežotnes pils

• Koncerts - Ziemas sirds 23.12. plkst. 18.00

• Pasākums - Sagaidi 2019. gadu Mežotnē no plkst. 20.00

Bauskas muzejs

• Ziemassvētku ieskaņas pasākums - AK, EGLĪTE 14.12. plkst. 10.00 un 12.00

• Radošā darbnīca 15.12. no plkst. 12.00 līdz 15.00

V. Plūdoņa muzejs

• Pasākums - ZIEMAS SAULGRIEŽU DARBNĪCA 15.12. no plkst. 12.00 līdz 14.00

Bauskas Rātslaukums

• Pasākums - Galvenās pilsētas egles iedegšana 15.12. no plkst. 14.00

• Aktivitātes un pasākumi notikumu mājā Baltais Briedis 15.-31.12.

Bauskas Svētā Gara baznīca

• Koncerts - grupas DAKOTA Ziemassvētku koncertprogramma LEDUS ZIEDS 23.12. plkst. 17.00

• Koncerts - Marijas Naumovas Ziemassvētku koncerts PA ĪSTAM 26.12. plkst. 17.00

Bauskas Kultūras centrs

• Koncerts - Igo un Ēriks Upenieks koncertprogrammā Mēnesnakts 26.12. plkst. 16.00

Bauskas Motormuzejs

• Tehniski radošās darbnīcas 27. un 28.12. plkst. 13.00 un 15.00

• Tehniski radošās darbnīcas 3. un 4.01. plkst. 13.00 un 15.00

Sīkāka informācija par pasākumiem un objektiem www.visit.bauska.lv