Ventspils – oficiāli un faktiski senioriem draudzīga pilsēta

PARKOS un pilsētas pludmalē iespējams nodarboties ar nūjošanu sertificētas instruktores vadībā © Publicitātes foto

Ventspils ir viena no nedaudzajām Eiropas pilsētām, kurai ir piešķirts senioriem draudzīgās pilsētas statuss, kurš iegūts konkursā starp 233 pašvaldībām no 24 Eiropas valstīm. Šo panākumu nodrošināja senioriem pielāgota pilsētas infrastruktūra, plašās iespējas brīvā laika pavadīšanai, iesaistei kultūras dzīvē, kā arī senioru aktīvā līdzdalība ekonomiskajos, politiskajos un sociālajos procesos.

Stūrakmens - vides pieejamība

Viens no pilsētvides lielākajiem trūkumiem, kas neļauj cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī māmiņām ar bērnu ratiņiem pilnvērtīgi izmantot pilsētu piedāvātās iespējas, ir augstās ielu apmales un kāpnes. Ņemot vērā senioru nepieciešamību pēc vides pieejamības, Ventspils pilsētas pašvaldība katru gadu veic pilsētvides infrastruktūras uzlabošanu, padarot to drošāku un ērtāku visiem iedzīvotājiem un pilsētas viesiem - ir pazeminātas līdz pat 60 apmalēm dažādās pilsētas vietās. Lai Ventspils senioriem būtu ērta piekļuve ārstniecības, kultūras, sporta un citās iestādēs, ir ierīkoti lifti, telpu sienas aprīkotas ar vadmargām, kā arī pielāgoti sliekšņi un kāpnes.

Mācīties nekad nav par vēlu

Sekojot vadošo Eiropas valstu piemēriem, arī Latvijā arvien vairāk senioru nevēlas tikt izstumti no ikdienas straujā tempa, tāpēc izvēlas mācīties un apgūt jaunākās tehnoloģijas, izzināt tendences un pilnveidot zināšanas. Pensijas vecuma ventspilniekiem ir dāvātas iespējas mācīties un apgūt daudz ko jaunu sadarbībā ar Ventspils augstskolu, Ventspils Digitālo centru, kā arī Ventspils bibliotēku.

PENSIJAS vecuma ventspilniekiem ir dāvātas iespējas mācīties un apgūt daudz ko jaunu / Publicitātes foto

Ventspils pilsētas bibliotēkas iesaista pilsētas seniorus dažādās lasīšanas aktivizēšanas programmās un vēstures mantojuma izpētē. Tos vecos ļaudis, kuri paši nevar atnākt uz bibliotēku, jau no 2012. gada Galvenā bibliotēka divas reizes mēnesī apkalpo dzīvesvietā.

Aktīva dzīves pozīcija

Plašais pilsētas nevalstisko organizāciju (NVO) piedāvājums sniedz senioriem iespējas sevi realizēt dažādās nodarbēs: gan rokdarbos, gan sporta un veselību veicinošās aktivitātēs, mākslā un teātrī, ekskursijās, brīvprātīgajā darbā. Pašvaldība NVO atbalstam ik gadu paredz finansējumu telpu un ar to saistīto maksājumu izdevumu segšanai vairāk nekā 40 tūkstošu eiro apmērā.

Ļoti aktīvi darbojas Ventspils senioru biedrība Ventspils liedags, kurā darbojas vairāk nekā 300 pensijas vecuma ventspilnieku. Biedrībās var iesaistīties jebkurš pilsētas seniors, kurš vēlas piedalīties biedrības pasākumos un aktivitātēs.

Dāvanas un pabalsti labākai dzīvei

Novērtējot un rūpējoties par visiem pensijas vecuma iedzīvotājiem, no 42 pašvaldības pabalstu veidiem 16 paredzēti senioru dzīves kvalitātes uzlabošanai. Populārākie ir pašvaldības pabalsti svētkos - gan Ziemassvētkos, gan Lieldienās, pabalsti komunālo maksājumu segšanai, medikamentu iegādei un pacientu iemaksas daļējai kompensēšanai. Ventspils dome, atbilstoši 2018. gada pensiju indeksācijai, palielinājusi ienākumu līmeņus, kas noteikti pensionāriem un personām ar invaliditāti sociālās palīdzības saņemšanai, tādējādi saglabājot līdzšinējo sociālo pabalstu saņēmēju skaitu. Pašvaldības pabalsti ir būtisks atbalsts, kas uzlabo pilsētas vecāko iedzīvotāju ikdienu un labklājību kopumā.

Īpašs kultūras piedāvājums

Radot senioriem pieejamākus kultūras pasākumus, teātra nams Jūras vārti iekļauj repertuārā senioru interesēm atbilstošu pasākumu programmu, sadarbībā ar pašvaldības SIA Ventspils reiss nodrošina transportu nokļūšanai pēc pasākuma mājās, kā arī, pateicoties pašvaldības dotācijai, piedāvā iegādāties biļetes par ievērojami zemākām cenām nekā citviet.

Savukārt Kultūras centrs regulāri organizē Senioru balles, piedāvā senioriem dalību dažādos amatiermākslas kolektīvos: dejot, dziedāt, spēlēt teātri, muzicēt vai nodarboties ar rokdarbiem.

Veselības balsts - aktīvs dzīvesveids

Veselības saglabāšana visa mūža garumā ir katra cilvēka personīgā atbildība. Taču pašvaldības spēkos ir sniegt tajā dzīvojošajiem cilvēkiem daudzveidīgas iespējas nodarboties ar sportu, lai uzlabotu savu veselību un pašsajūtu. Tāpēc Ventspils pilsētas pašvaldība mērķtiecīgi veido pilsētā plašu sporta bāzu tīklu, lai katrs, kurš vēlas nodarboties ar fizisko kultūru, atrastu tieši savām vēlmēm un vajadzībām atbilstošas sportiskās nodarbes. Nodrošinot senioriem aktīvu un veselīgu dzīvesveidu, 12 pilsētas vietās - daudzdzīvokļu māju pagalmos, parkos, skvēros un pludmalē - ir izvietoti āra trenažieri, kā arī ir iespēja brīvi izmantot pilsētas veloceliņus.

Tāpat seniori ir aicināti piedalīties tautas sporta aktivitātēs Nāc un sporto!, tajā skaitā veselības skrējienos, orientēšanās sportā, taku orientēšanās, vieglatlētikā senioriem, nūjošanā, futbolā un telpu futbolā, kā arī šaha, novusa un citu sporta veidu sacensībās.

Arī pilsētas lielākajos sporta pasākumos ir radīta iespēja piedalīties visu vecumu grupu iedzīvotājiem, piemēram, seniori var piedalīties Piedzīvojumu parka pusmaratonā, kurā ir iekļauta arī nūjošana, velo sezonas atklāšanas pasākumā, telpu futbolā, vieglatlētikā, basketbolā. Ļoti būtiski, ka pilsēta piedāvā fizisko aktivitāšu nodarbības senioriem ar funkcionāliem traucējumiem.

Parkos un pilsētas pludmalē iespējams nodarboties ar nūjošanu sertificētas instruktores vadībā, kā arī par pievilcīgu samaksu apmeklēt peldēšanas nodarbības Ventspils peldbaseinā.

Sevi pierāda arī ārpus Ventspils

Ar pašvaldības finansiālu atbalstu seniori var piedalīties Latvijas veterānu (senioru) sporta spēlēs vairāk nekā 10 sporta veidos, kā arī piedalīties Eiropas un pasaules čempionātos vieglatlētikā un svarbumbu celšanā senioriem.

Pašvaldības finansējums senioru sportam 2018. gadā ir 9500 eiro. Jāpiebilst, ka senioru sasniegumi sportā ik gadu tiek novērtēti arī pašvaldības rīkotajā sporta pasākumā Gada atzinība sportā.

Neatstāj bezpalīdzīgu - risinājumu atrod vienmēr

Divas reizes gadā Ventspils poliklīnikā un Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, piesaistot dažādus speciālistus, informācijas dienu ietvaros seniori tiek informēti par iespējām savas veselības uzlabošanā.

Gadījumos, kad vecais cilvēks nonāk bezizejas stāvoklī un saprot, ka ir nepieciešama palīdzība, tiek piedāvāta mājas aprūpe vai aprūpes nams. Šobrīd Ventspils pilsētas pašvaldība nodrošina sociālo aprūpi mājās pabalsta veidā atsevišķi dzīvojošiem vientuļiem pensionāriem un vientuļām personām ar invaliditāti, kurām nav likumīgo apgādnieku un kuru ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 299 eiro mēnesī, taču pašvaldība turpina strādāt, lai ieviestu šo palīdzību arī pakalpojuma veidā. Ventspils Sociālās aprūpes nams Selga sniedz gan īslaicīgus, gan ilgstošus sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, kas ir vērsti uz individuālu pakalpojumu sniegšanu. Nonākot Ventspils Sociālas aprūpes namā Selga, ikvienam senioram individuāli tiek izstrādāts rehabilitācijas plāns ar mērķi uzlabot personas pašaprūpes spējas. Senioriem šeit tiek piedāvāti friziera, masiera, ergoterapeita, ārsta, rehabilitētāja pakalpojumi, ēdināšana, tajā skaitā individuālā ēdienkarte, un brīvā laika pavadīšanas iespējas. 2017. gadā aprūpes namā tika veikts remonts klientu istabās un gaitenī, kā rezultātā iegūtas labiekārtotas un vizuāli baudāmas telpas - istabiņas tika aprīkotas ar jaunām mēbelēm. Uzlabojot iemītnieku drošību, tika izbūvēts jauns lifts, kas aizstāja ekspluatācijā novecojušo liftu.

Jau otro gadu Sociālās aprūpes centrā Selga projekta Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanas un slimību profilaksei Ventspilī ietvaros biedrība Ventspils Maratona klubs nodrošina veselības veicināšanas un sporta pasākumus. Šajā gadā akcents tika likts uz nūjošanu, kas īpaši piemērota senioriem. Spēļu ietvaros notika iepazīstināšana ar nūju izmēru piemērošanu katram dalībniekam, nūjošanas tehnikas apguve, kopīga iesildīšanās ar nūjām, pārgājiens pa Selgas parku. Nodarbību vadīja sertificēta nūjošanas instruktore un skriešanas treneris. Pasākuma programmas noslēgumā tika organizēts veselīgo uzkodu stends un informācija par veselīga uztura un fizisku aktivitāšu sabalansēšanu senioriem.

Godina simtgadniekus

Šogad Ventspils pilsētas pašvaldībā tika sveiktas trīs 100 gadus sasniegušās personas. Pagājušajā gadā tika sumināts viens kungs, kurš nupat nosvinējis 101 gada jubileju.

Ventspils pašvaldība ievērojamajā jubilejā šiem ventspilniekiem piešķir vienreizējo pabalstu 570 eiro apmērā un turpmāk 100 un vairāk gadu sasniegušajām personām piešķir ikmēneša pabalstu 43 eiro apmērā.

Augstākās pensijas Latvijā

Ventspils pilsētā vidējā izmaksātā vecuma pensija 2017. gadā bija 379 eiro mēnesī, ieņemot 1. vietu starp republikas pilsētām, liecina VSAA dati. Ventspilī pērn vecuma pensiju saņēma vidēji 8936 personas. 2017. gada laikā vidējā vecuma pensija Ventspils pilsētā pieauga par 19 eiro, bet pensijas saņēmēju skaits samazinājās par 115. Latvijā vidējā izmaksātā vecuma pensija 2017. gadā bija 308 eiro un vidējais pensiju saņēmēju skaits bija 457 045 personas. Ventspilī vidējā vecuma pensija bija par 70,53 eiro vai par 23% lielāka nekā vidēji valstī.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais