"NEATKARĪGĀ" AIZKRAUKLĒ: "Panna", kas nepieviļ

PROFESIONĀLA PIEEJA. Ingūna Grandāne un ražošanas daļas vadītāja Līga Apsīte ir savas jomas profesionāles – viņu vadībā aug un attīstās arī citi kolēģi, veidojot spēcīgu komandu, kas lieliski tiek galā ar ne tik vieglo ikdienas darbu © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

«Mūsu kafejnīcu pamatā apmeklē vietējie iedzīvotāji, kas savā būtībā ir Latvijas provinces ļaudis – viņi uzreiz pazīs svaigu dabīgu pārtiku, tāpēc kartupeļu biezputru mīcām paši no kartupeļiem, kas audzēti apkārtnes laukos, zivis ir svaigi ķertas apkārtnes zivju audzētāju dīķos, bet jēru un citu veidu gaļa ir atvesta no Latvijas zemnieku saimniecībām,» stāstu par kafejnīcu Panna Aizkraukles tirdzniecības namā Iga uzsāk vadītāja un uzņēmuma līdzīpašniece Ingūna Grandāne.

Dabīga, nesabojāta pārtika - Pannas filozofija

Šķiet, ka Aizkraukles reģionā nav cilvēku, kuri nezina, kas ir Panna - ik dienu šo bistro tipa kafejnīcu apmeklē 350 līdz 400 cilvēku. Var jau būt, ka cilvēkiem, kuri ieraduši maltītes ieturēt Pannā, izvēlēties to, ko gribas šodien, nav lielu problēmu, jo rīt varēs baudīt ko citu no vairāk nekā 30 silto ēdienu piedāvājumiem, bet izsalkušam garāmbraucējam tā ir īsta dilemma: līdaka sviesta mērcē, sams, dažādos veidos pagatavoti vistas, cūkas un liellopa gaļas ēdieni un visam pa virsu uz vietas gatavoti jēra gaļas kupāti, ko var papildināt ar piedevām, no svaigiem vismaz piecu veidu salātiem līdz tradicionālajai kartupeļu biezputrai, kas šeit top, ievērojot visas vecmāmiņu recepšu tradīcijas. Ingūna Grandāne ar pamatotu lepnumu stāsta: «Pie mums cilvēki nāk ne tikai ikdienā, bet arī savus svētkus nosvinēt. Valsts svētku laikā, kad attiecīga atmosfēra bija radīta arī kafejnīcas interjerā, redzējām vairākas ģimenes - saposušies un priecīgi viņi ieturēja svētku brokastis, pusdienas, vakariņas. Mums pašiem īstu pārbaudījumu sagādāja prezidentu cienāšana - kafejnīcas Panna gatavotās pusdienas ir baudījis gan Raimonds Vējonis, gan Valdis Zatlers.

Saprotams, ka arī valstsvīri spēj novērtēt dabīgu, ar E vielām nesabojātu ēdienu, kas ir Pannas kolektīva filozofija. Tāpēc ēdienkarte ir mainīga - tai piemīt sezonāls raksturs, jo ne visos gadalaikos pieejamas vienas vai otras zivis, ne visu gadu kauj jērus, ne cauru gadu Latvijas laukos aug gurķi. Ir simtiem nianšu, kas jāievēro, lai apmeklētājs saņemtu tieši to, ko gaida no maltītes Pannā.

Ne mazāk svarīgā darba neredzamā daļa

Kafejnīcas Panna ēdināšanas pakalpojumu sniegšana ir tikai redzamā SIA IMIga daļa - tā teikt, aiz kadra paliek profesionālais un atbildīgais kolektīvs. Papildus Pannai uzņēmums aktīvi piedāvā klāt priecīgu un citu dzīves notikumu banketu galdus, piedalās izbraukumos un sadarbojas ar vietējo pašvaldību. Konkursa kārtībā iegūtas tiesības sniegt ēdināšanas pakalpojumus arī Latvijas Zemessardzei, Jaunsardzei un AS Latvijas dzelzceļš darbiniekiem. 2016. gadā uzņēmums ir kļuvis par darba devēju konfederācijas biedru. Kopā SIA IMIga divās kafejnīcās Aizkrauklē strādā 25 cilvēki, to skaitā arī grāmatvedis un es kā vadītāja, kas nepieciešamības gadījumā iet palīgā arī kartupeļus nomizot. Darbības desmit gadu laikā mūsu kolektīva darbiniecēm pasaulē ir nākuši nu jau 12 mazuļi, ko uzskatām par savējiem.» Uzņēmums sadarbībā ar Ogres tehnikumu un Aizkraukles profesionālo vidusskolu dzīvē realizē darba vidē balstītās izglītības programmas. Ingūna Grandāne ir gan Aizkraukles profesionālās vidusskolas konventā, gan deputāte novada pašvaldībā. Apkopjot iepriekš minēto, secināms, ka uzņēmuma vadība nesamierinās ar jau sasniegto, bet turpina savu attīstības ceļu, tāpēc ļoti loģisks ir Ingūnas Grandānes novēlējums pirms jaunā gada: «Visai Latvijai un katram personīgi novēlu spēt izvērtēt to, ko mēs paši darām, lai mūsu valsts būtu skaista, droša un turīga. Nedrīkst tikai prasīt - ir jāprot arī dot!»

Svarīgākais