Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Ventspils siltums" turpina investīcijas infrastruktūrā

EKONOMIJA. Pateicoties dūmgāzu kondensatora izmantošanai, uzņēmums varēs ietaupīt aptuveni 11% kurināmā gadā, proti, ja apkures sezonā Pārventas katlumājā sadedzinām aptuveni 60 000 m3 šķeldas, tad ietaupījums varētu būt ap 6600 kubikmetru, stāsta Arnis Uzaris © Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Jauno apkures sezonu pašvaldības SIA Ventspils siltums uzsākusi, saglabājot līdzšinējo tarifu – 54,90 eiro par megavatstundu. Šāds siltumenerģijas tarifs Ventspilī ir spēkā kopš 2017. gada 1. marta, un tas ir par 5,8% mazāks nekā pirms tam esošais tarifs. Kopš 2013. gada siltumenerģijas tarifs Ventspilī samazināts jau trīs reizes, un kopumā šo gadu laikā to izdevies pakāpeniski samazināt par vairāk nekā 13%.

Neskatoties uz jau sasniegto, uzņēmums turpina veikt investīcijas siltuma ražošanas un pārvades efektivitātes uzlabošanā un pakalpojumu pieejamības pilnveidošanā. SIA Ventspils siltums valdes priekšsēdētājs Arnis Uzaris komentē: «Tarifu būtiski ietekmē dažādi faktori, tostarp kurināmā iepirkuma cenas sadārdzinājums, kas ietekmē uzņēmuma izmaksas. Tomēr siltuma tarifs šajā apkures sezonā palicis nemainīgs. Lai tā būtu arī turpmāk, uzņēmums šobrīd strādā pie attīstības projektiem un tehnoloģiskajiem risinājumiem, lai pēc iespējas vairāk samazinātu siltumenerģijas ražošanas izdevumus.»

Pilnībā rekonstruētas visas siltumtrases

Projekta Ventspils pilsētas siltumapgādes sistēmas efektivitātes paaugstināšana ietvaros šovasar Ventspilī tika veikta siltumtrašu rekonstrukcija. Kopumā šovasar rekonstruēti seši siltumtrašu posmi 525 m kopgarumā, nomainot esošos cauruļvadus ar rūpnieciski izolētām caurulēm.

Arnis Uzaris: «Pateicoties tam, šobrīd varam lepoties, jo Ventspilī 100% siltumtrašu jau ir nomainītas ar rūpnieciski izolētām caurulēm, kā rezultātā paaugstināsies siltumenerģijas pārvades efektivitāte un samazināsies siltumenerģijas zudumi.»

Siltumtrašu rekonstrukcija īstenota ar Eiropas Kohēzijas fonda līdzfinansējuma piesaisti. Šajā gadā siltumtrašu rekonstrukcijas izmaksas sasniedza gandrīz 329 000 eiro, tostarp Kohēzijas fonda līdzfinansējums bija 40% apmērā no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām jeb 97,3 tūkstoši eiro.

Paplašina pieeju centralizētajiem siltumtīkliem

Lai paaugstinātu siltumapgādes sistēmas efektivitāti, turpmāko divu gadu laikā Ventspilī tiks izbūvēti 11 jauni siltumtīklu posmi gandrīz 3 km garumā, kas Ventas kreisajā krastā pavērs iespēju uzņēmumiem, iestādēm un privātpersonām pieslēgties centralizētajam siltumapgādes tīklam.

Arnis Uzaris: «Šovasar parakstījām līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par līdzfinansējuma piešķiršanu jaunu siltumtrašu posmu izbūvei, piesaistot Eiropas Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Īstenojot šo projektu, sākotnēji jaunajām siltumtrasēm tiks pieslēgti 19 jauni patērētāji, taču jo vairāk to būs, jo mazāk izmaksās vienas siltuma vienības ražošana. Tas ir vēl viens solis, lai samazinātu siltuma ražošanas izdevumus.»

Paplašinot centralizētās siltumapgādes pakalpojuma pieejamību, šoruden Ganību ielā netālu no topošās Ventspils koncertzāles izbūvēts jauns siltumtrases posms 120 metru garumā, kam jau pieslēgušies divi jauni patērētāji. Oktobrī uzņēmums parakstīja būvdarbu līgumu par jaunas siltumtrases būvniecību K. Valdemāra ielā, kurai pieslēgsies teātra nams Jūras vārti. Savukārt nākamgad jaunas siltumtrases sāks būvēt Rūpniecības ielā 1 un 2, Lāčplēša ielā 1, Ūdens ielā 6, Kuldīgas ielā 13, Strazdu ielā 5, Sarkanmuižas dambī 28 un Līvu ielā 2. Jauna siltumtrase taps arī Vasarnīcu ielā, kurai varēs pieslēgties Piejūras brīvdabas muzejs un Piejūras kempings.

Pārventas katlumājā būvēs dūmgāzu kondensatoru

Lai uzlabotu tehniski ekonomiskos rādītājus, uzņēmums, piesaistot gandrīz 260,5 tūkstošus eiro līdzfinansējumu no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda, būvēs dūmgāzu kondensatoru Ventas labā krasta katlumājā Talsu ielā 69.

Arnis Uzaris: «Septembra beigās parakstījām līgumu ar Lietuvas uzņēmumu ENERSTENA, kas pirms četriem gadiem uzstādīja dūmgāzu kondensatoru Ventas kreisā krasta katlumājā, kur vidēji gadā tiek ieekonomēti apmēram 24 tūkst. berkubu šķeldas, bet ražošanas efektivitātes koeficients pieaudzis no 87% līdz 102%. Vienas saražotās megavatstundas pašizmaksa sasniedz vidēji 5,3 eiro par megavatstundu. Savukārt ietaupījums naudas izteiksmē ir aptuveni 0,2 miljoni eiro gadā. Pārventas katlumājā būvdarbus plānojam uzsākt jau šajā gadā. Pateicoties dūmgāzu kondensatora izmantošanai, uzņēmums varēs ietaupīt aptuveni 11% kurināmā gadā, proti, ja apkures sezonā Pārventas katlumājā sadedzinām aptuveni 60 000 m3 šķeldas, tad ietaupījums varētu būt ap 6600 m3.»

Dūmgāzu kondensatora uzstādīšana Pārventas katlumājā ir viens no attīstības posmiem siltumenerģijas ražošanas efektivitātes uzlabošanai. Ar jaunās iekārtas palīdzību siltums no dūmgāzēm tiks novadīts atpakaļ siltumapgādes sistēmā, tādējādi palielinot ne tikai biomasas katlos saražotās siltumenerģijas apjomu, bet arī samazinot nepieciešamo kurināmā apjomu, kas pavērs iespēju saglabāt siltumenerģijas ražošanas tarifu stabilu arī turpmākajos gados.