Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daugavpils ir Sports!

AKTUALITĀTE. Sporta skolu reorganizācija ļauj precīzāk izsekot konkrētās sporta bāzes noslogojumam, kā arī padara caurspīdīgākus citus procesus, kas rezultātā atsaucas uz iespēju nodarboties ar konkrētiem sporta veidiem, tādējādi uzlabojot gan sportistu kvalitāti un rezultātus, gan sporta skolu kvalitāti un darbību, pārliecināts ir Juris Stivriņš (pirmais no kreisās, Daugavpils sportistu apbalvošana pilsētas domē) © Publicitātes foto

Daugavpils vienmēr sevi pozicionējusi kā sportiska pilsēta, lai gan pēdējos gados ar daudzskaitlīgiem un augstiem sasniegumiem nevarēja lepoties. Stājoties domes priekšsēdētāja amatā, Rihards Eigims vēstīja, ka situācija ir nekavējoties jāmaina – Daugavpilij jāatgūst sava sportiskā slava un ietekme valsts un starptautiskajā līmenī. Pēdējā gada laikā notikuši vairāki ievērojami ar sporta attīstību saistīti notikumi, kas nākotnē noteikti atsauksies arī uz daugavpiliešu sasniegumiem sportā. Intervija ar Daugavpils pilsētas pašvaldības iestādes Sporta pārvalde vadītāju Juri Stivriņu.

- Sporta pārvaldes vadītāja amatu ieņēmāt salīdzinoši nesen - kādi ir lielākie izaicinājumi?

Jā, kopš 2018. gada 11. jūnija man ir uzdots organizēt Daugavpils sporta dzīvi un tās attīstību, tāpēc pienākumu un izaicinājumu ir daudz. Viens no pirmajiem un galvenajiem uzdevumiem bija sagatavot pieteikumu VIII Latvijas Jaunatnes olimpiādes organizēšanai. Ieguldījām tiešām lielu darbu - veicot analīzi, sapratām, ka pilnvērtīgi varam nodrošināt augsta līmeņa sacensības 23 sporta veidos, bet pārējo desmit, galvenokārt vieglatlētikas, disciplīnu norisi piedāvājām rīkot Jēkabpilī. Diemžēl konkurence ar Jelgavu bija ļoti spēcīga, tāpēc šā gada 23. oktobrī Latvijas Olimpiskā komiteja pieņēma lēmumu Latvijas jaunatnes olimpiādi uzdot organizēt Jelgavai. No iepriekš teiktā noprotams, ka Daugavpils lielākais trūkums sporta infrastruktūrā ir mūsdienīgas vieglatlētikas manēžas un stadiona nepieejamība. Olimpiskā komiteja neizslēdz iespēju 2021. gada jaunatnes olimpiādi rīkot Daugavpilī, taču mums līdz tam laikam ir jāpadomā par vieglatlētikas sporta infrastruktūras pilnveidošanu.

- Rudenī darbu uzsākušas četras sporta skolas. Vai tie ir pilnīgi jauni veidojumi vai arī restrukturizācijas rezultāts?

- Faktiski tas ir lielākās Daugavpils Bērnu un jaunatnes sporta skolas reorganizācijas procesa rezultāts - no lielās skolas kā atsevišķas struktūras ir izveidota Daugavpils Individuālo sporta veidu skola, kurā sportisti trenējas, piemēram, boksā, airēšanā un citos individuālos sporta veidos; vienlaikus darbu turpina Daugavpils Futbola skola, kas, kaut arī ir komandu sporta veids, tomēr ir izdalīta no basketbola un volejbola, kuru mājvieta ir Bērnu un jaunatnes sporta skola. Savukārt, Daugavpils Ledus sporta veidu skola apvieno hokeju, daiļslidošanu un vingrošanu. Sporta skolu reorganizācijas mērķis ir panākt efektīvāku sporta bāzu izmantošanu, efektīvu sadarbību ar valsts un pašvaldības iestādēm, sporta veidu federācijām un Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī nodrošināt augsta līmeņa treniņus sakārtotā vidē un spējīgu treneru vadībā. Nevar noliegt, ka treneru piesaiste zemā atalgojuma dēļ ir problemātiska ne tikai Daugavpilī, bet visā Latvijā, tāpēc esam iesnieguši savus priekšlikumus pilsētas domē, lai uzlabotu esošo situāciju un rastu risinājumu spēcīgu, un ieinteresētu treneru piesaistei Daugavpilij, kā arī esošo treneru motivācijai.

- Sporta veidu attīstību lielā mērā nosaka cilvēki, kuri spēj ietekmēt procesus. Pilsētas mērs kopumā ir sportisks cilvēks un vēl arvien spēlē futbolu, bet jūs pats esat saistīts ar peldēšanu. Vai tas atsaucas uz sporta bāzu pilnveidošanu attiecīgajam sporta veidam?

- Mēs cenšamies pilnveidot un nodrošināt kvalitatīvu treniņu bāzi ļoti plaša spektra sporta veidiem, kas skaitāmi desmitos. Runājot par peldēšanu, jāsaka, ka pēdējā laikā ir zināmas problēmas, bet tās ir īslaicīgas. Šovasar uz rekonstrukcijas laiku bija slēgts ģimnāzijas peldbaseins, bet šoruden remontdarbi uzsākti arī Daugavpils 16. vidusskolas peldbaseinā. Līdz ar to peldēšanas nodarbībām ir pieejami par diviem peldbaseiniem mazāk. Lai īstenotu pilsētā uzsāktās programmas un nodrošinātu arī individuālos treniņus, noslogojums ir pieaudzis pārējos baseinos - sporta komplekss «Stadions Celtnieks», Daugavpils Universitātē un Daugavpils Olimpiskajā centrā.

Piebildīšu, ka peldēšanas treneri strādā ļoti labi, un īpašs prieks, ka mūsu paralimpietis Jurijs Semjonovs Eiropas paralimpiskajā čempionātā ieguva zelta medaļu, par ko pilsētas dome viņam ir piešķīrusi naudas balvu.

- Ne visi cilvēki trenējas kādā no sporta veidiem, bet vēlas fiziski izkustēties no darba brīvajā laikā. Vai viņiem ir šāda iespēja?

- Sportisks dzīvesveids kļūst nozīmīgs arvien vairāk cilvēkiem, tāpēc, sekojot sabiedrības vēlmēm un izmantojot Latvijas Olimpiskās komitejas sniegtās iespējas, šoruden atklājām labiekārtotu laukumu ar āra multifunkcionālo trenažieri. Redzam, ka tas ir pieprasīts un daugavpilieši to aktīvi izmanto. Taču gribu vērst trenažieru apmeklētāju uzmanību, saudzīgi izturēties gan pret pašām iekārtām, gan segumu - šobrīd ir novērojami seguma bojājumi. Vēlamies, lai jaunie sporta objekti kalpotu tiem mērķiem, kam tie paredzēti.

Protams, ir vēl ļoti daudz dažādu iespēju izmantot mūsu sporta bāzes. Ļoti patīkami, ka savas sportiskās gaitas turpina cilvēki, ko tagad dēvējam par sporta veterāniem - viņu panākumi ir augstu vērtējami.

Mēs esam sportiska pilsēta, un mūsu pilsētnieki ar prieku piedalās visdažādākajos pasākumos, tajā skaitā visi kopā dodamies ikgadējā Lāčplēša dienai veltītajā lāpu gājienā. Arī valsts proklamēšanas simtajā gadadienā būsim kopā un vēlēsim Latvijai labklājību.

ĪSUMĀ

Sporta pilsētiņa aicināja sportiski pavadīt svētkus

Jūnija sākumā Daugavpilī norisinājās pilsētas svētki, kuru ietvaros bija iespēja apmeklēt un piedalīties sporta pilsētiņā. Šajā pilsētiņā bija ļoti aktīva un sportiska gaisotne. Notika ielu basketbols, novusa čempionāts, pludmales volejbols, meistarklases svarbumbu celšanā. Pasākuma kulminācija bija Latvijas čempionāta izpletņlēkšanā paraugdemonstrējumi.

Skrējiens Daugavpils-Mežciems

Šis skrējiens ir viens no vecākajiem Latvijā, un šogad tas notika jau 53. reizi. Skrējiena pamatlicēji ir Daugavpils skrējēji un sportisti, kuri ilgu gadu garumā rūpējas par to, lai šis vēsturiskais skrējiens notiktu un pulcētu ne tikai Daugavpils pilsētas, bet arī citu pilsētu un novadu skrējējus. Šogad skrējienā piedalījās skrējēji gan no Latvijas, gan kaimiņvalstīm. Kopējais dalībnieku skaits tajā bija vairāk nekā 700 dalībnieku.

Jaungada skrējiens tuvojas

Tradicionāli Daugavpilī gada noslēgumā, 30. decembrī, notiks Jaungada skrējiens, kurš pulcēs ne tikai sportistus un skrējējus, bet arī aktīvistus un ģimenes, kuras vēlas kopā aktīvi pavadīt svētkus. Skrējiena starts tiks dots pilsētas galvenajā laukumā, Vienības laukumā.

Svarbumbu celšanas čempionāts Daugavpilī

No 10. līdz 15. oktobrim Daugavpilī norisinājās Pasaules čempionāts svarbumbu celšanā, kurā piedalījās gandrīz 600 dalībnieku no 30 valstīm. Kā atzīst tā organizatori, tad šis varētu būt visapmeklētākais pasaules čempionāts dalībnieku skaita ziņā tā pastāvēšanas vēsturē.

Daugavpils kļūst par 1. līgas čempioniem!

BFC Daugavpils/Progress Komanda.lv 1. līgā piedalījās jau, sākot ar aprīli. Komanda kopīgiem spēkiem cīnījās par uzvaru katrā spēlē, kas atnesa arī rezultātu. 3. novembra spēlē Daugavpils komanda izcīnīja pārliecinošu uzvaru, kā rezultātā BFC Daugavpils/ Progress kļuva par 1. līgas čempioniem un ieguva ceļazīmi uz Virslīgu.