NEATKARĪGĀ DAUGAVPILĪ: Sociālais dienests ievieš jaunus pakalpojumus

APSVEIKUMS. «Sociālā dienesta vārdā apsveicu visus valsts simtgadē, kā arī Sociālo darbinieku dienā,» teic Nonna Jakubovska © Publicitātes foto

Kopš 2017. gada 19. jūlija Sociālā dienesta (SD) vadītāja pienākumu izpildītājas amatu ieņem Nonna Jakubovska. Savu redzējumu, kas ir saskaņā ar valsts likumdošanu, ES regulām un pašvaldības vajadzībām, Nonna Jakubovska mērķtiecīgi realizē dzīvē.

- Gada nogale ir īstais brīdis atskatīties uz padarīto un izvērtēt to. Kā vērtējat paveikto?

- Uzskatu, ka paveikts ļoti daudz. 2018. gadā ir veiktas lielas izmaiņas ārējos normatīvajos aktos, kas skāra arī SD darbu regulējošos saistošos noteikumus, kā arī SD iekšējo darbību reglamentējošos normatīvajos aktos. Analizējot izmaiņas ārējos normatīvajos aktos, kā arī ņemot vērā klientu lūgumus un vairāku Daugavpils pilsētas domes deputātu ierosinājumus, 2018. gadā SD sagatavojis saistošo noteikumu grozījumus.

Piemēram, lai lietderīgāk un efektīvāk izmantotu sociālajiem pabalstiem paredzētos budžeta līdzekļus, sākot ar 2018. gada 1. janvāri, pabalsts trūcīgajām un maznodrošinātajām personām apkures un citus komunālos pakalpojumus segs ne vairāk kā faktisko izmaksu apmērā, tādējādi neveidojot uzkrājumus pakalpojuma sniedzēju kontā.

- Ar 2018. gada 1. martu stājās spēkā ES regula par fizisku personu aizsardzību. Vai tas ietekmēja dienesta darbu?

- Sociālais dienests veica lielu darbu, lai sagatavotos personu aizsardzības prasību ieviešanai. Tika apzināti visi Sociālajā dienestā esošie personas datu apstrādes tiesiskie pamati sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības jomā, un tiek sekots, lai visi regulā un Latvijas normatīvajos aktos minētie dokumenti tiktu izstrādāti un ieviesti.

- Sociālo dienestu pārziņā ir ES deinstitucionalizācijas iniciatīva. Vai saistībā ar šo iniciatīvu Daugavpilī tiek ieviesti jauni pakalpojumu veidi?

- Sakarā ar to, ka tika izdarīti grozījumi MK noteikumos Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtība, personas vajadzību izvērtēšanai un aprūpes līmeņa noteikšanai, pirms saņemt sociālās aprūpes pakalpojumu, veikta normatīvo aktu analīze un iesniegta arī Daugavpils pilsētas domes deputātiem, lai lemtu par jauna sociālās aprūpes pakalpojuma ieviešanu Daugavpilī - pansija. Pansijas sociālās aprūpes pakalpojumu dzīvesvietā var saņemt persona ar funkcionāliem traucējumiem, ja personai ir noteikts kāds (jebkurš) no aprūpes līmeņiem, savukārt pakalpojumus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, ja ar pakalpojumiem dzīvesvietā nav iespējams nodrošināt nepieciešamo sociālās aprūpes apjomu, var saņemt persona, kurai noteikts trešais vai ceturtais aprūpes līmenis. Daugavpils pilsētas domes deputāti atbalstīja pansiju pakalpojuma ieviešanu.

Savukārt dienas aprūpes centrā personām ar garīga rakstura traucējumiem ir atvērta specializēta darbnīca, kuras aktivitātēs iesaistīti 18 centra klienti. Apmācībās tiek iegūtas iemaņas šūšanā, pērļošanā, floristikā. Tā ir iespēja cilvēkiem iegūt praktiskas iemaņas un izmantot tās, lai veiksmīgāk noritētu viņu socializācijas process. Deinstitucionalizācijas (DI) projekta ietvaros SD sniegs virkni pakalpojumu klientiem, kuri bija novērtēti pirms DI procesa un viņiem ir rekomendēta šo pakalpojumu izmantošana, proti, tās ir reitterapijas, kanisterapijas, tomatis metodes nodarbības.

- Lielu darbu sociālo dienestu darbinieki veic ar problemātiskajām ģimenēm. Vai spējat realizēt visu, ko vēlētos?

- Aktivizējot darbu ar ģimenēm, SD veica lielu darbu sociālās rehabilitācijas programmas pakalpojumu ieviešanā. Aizvadītā gada martā tika noslēgts līgums ar nodibinājumu Sociālo pakalpojumu aģentūra par jaunu pakalpojumu Sociālās rehabilitācijas, atbalsta un konsultatīvās programmas nodrošināšana ģimenēm ar bērniem, audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem 2018.-2019. gadā.

2018. gadā tika reģistrēts jauns pakalpojums Ģimenes asistents. Pašlaik strādā divi ģimenes asistenti un pakalpojumu saņem 11 ģimenes.

Vienlaikus optimizēts ir biroja Aprūpes māja pakalpojums - tagad birojā ir sociālais darbinieks un sociālais rehabilitētājs, kuri veic klientu novērtēšanu, pakalpojuma piešķiršanu un profesionālu pakalpojumu sniegšanu.

Papildus tam, lai nodrošinātu un kontrolētu sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu kvalitāti, Sociālajā dienestā ar 2018. gadu ir ieviestas divas amata vienības - sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu kvalitātes uzraudzības speciālisti, kuru tiešie darba pienākumi ir nodrošināt sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu kontroli ikdienā uz vietas, t.sk. arī tiesiskumu normatīvo aktu piemērošanā.

Šobrīd Sociālais dienests sadarbībā ar pilsētas domi strādā pie projekta, kas paredz sociālās mājas izveidošanas daudzbērnu ģimenēm, cilvēkiem ar invaliditāti, jauniešiem no bērnu nama Priedīte. Sociālās mājas iemītniekiem būs atviegloti komunālie maksājumi un iespēja ātri risināt radušās problēmas.

- Sociālā dienesta cilvēkiem darbs ir psiholoģiski smags, bet valstī vēl arvien nenovērtēts un salīdzinoši zemu atalgots. Vai ir gaidāmas izmaiņas, kas uzlabotu sociālā dienesta darbinieku darba apstākļus un motivāciju?

- Sociālais dienests savā darbībā pastāvīgi pārbauda un uzlabo sabiedrībai sniegto pakalpojumu kvalitāti, vienkāršojot un uzlabojot procedūras privātpersonas labā. Tāpat tiek veiktas pārbaudes amatpersonu rīcības tiesiskumam un lietderībai, veikta amatpersonu novērtēšana un darba kvalitātes izvērtēšana. Darbinieki regulāri tiek apmācīti un viņiem tiek nodrošinātas supervīzijas, notiek regulāras sapulces, kurās tiek apzināti papildu pasākumi, kuri nepieciešami Sociālā dienesta funkciju izpildes uzlabošanai.

2018. gadā par 45 līdz 50 eiro visiem darbiniekiem tika paaugstināts mēnešalgas apmērs. Šobrīd darbinieks vidēji saņem 622,97 eiro pirms nodokļiem. Lai paaugstinātu darbinieku motivāciju un piesaistītu jaunus kompetentus speciālistus, Sociālais dienests jau ir iesniedzis priekšlikumus nākamā gada pašvaldības budžetam, paredzot algu palielinājumu 2019. gadā.

Svarīgākais