AS "Sadales tīkls" pakāpeniski atjauno elektrotīklu Jēkabpils novadā

© Publicitātes foto

Ikviens Latvijas iedzīvotājs un uzņēmējs gaida, lai gan šodien, gan arī pēc vairākiem gadu desmitiem elektrotīkls būtu stabils, drošs, elektroapgāde būtu nepārtraukta un atbilstošā kvalitātē, tādēļ AS Sadales tīkls (ST) turpina iesākto darbu arī Jēkabpilī un apkārtējos novados un pakāpeniski atjauno un rekonstruē elektrotīklu, kā arī modernizē to atbilstoši klientu mūsdienu prasībām.

Lai uzlabotu elektroapgādi klientiem Jēkabpilī, ST pilsētas teritorijā šogad atjauno gan vidējā sprieguma 20 kV (kilovoltu), gan zemsprieguma 0,4 kV elektrotīklu. Elektrotīkla pārbūve jau ir noslēgusies Brīvības ielā, kur 20 kV gaisvadu elektrolīnija pārbūvēta par kabeļu 400 m garumā, savukārt Andreja Pormaļa ielā izbūvēta jauna transformatoru apakšstacija un 800 m gara zemsprieguma kabeļu līnija. Transformatoru apakšstacijā uzstādīti attālināti vadāmi jaudas slēdži, kuri dos iespēju ST personālam attālināti vadīt elektrotīklu un nepieciešamības gadījumā veikt elektrolīniju pārslēgumus, samazinot elektroapgādes pārtraukuma laiku klientiem. Attālināti vadāmie jaudas slēdži nodrošina to, ka elektrotīkla bojājumu gadījumā atslēdzas tikai bojātais elektrolīnijas posms, bet ne visa elektrolīnija, līdz ar to elektrotīkla dispečeri nekavējoties attālināti var veikt elektrolīniju pārslēgšanu, samazinot elektroapgādes pārtraukuma laiku klientiem. Zemsprieguma elektrotīkla rekonstrukcija šobrīd norit Upes un Daugavas Krasta ielā, kur gaisvadu elektrolīnija tiek pārbūvēta par kabeļu līniju 700 m garumā, Dīķa un Staburaga ielā, kur 0,4 kV gaisvadu elektrolīnijas tiek pārbūvētas par kabeļu līnijām 900 m garumā, un Pasta, Viestura un Jēkaba ielā, kur zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas tiek pārbūvētas par kabeļu līnijām 4,5 km garumā.

Apjomīgs elektrotīkla rekonstrukcijas darbs šogad notiek Jēkabpils novada teritorijā, kur kopumā paredzēts atjaunot vidējā sprieguma elektrolīnijas 36 km garumā un zemsprieguma elektrolīnijas rekonstruēt 6,4 km garumā. Elektrolīniju rekonstrukcija jau noslēgusies no Slates līdz Ancenei. Šajā apvidū vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnija atjaunota 12,2 km garumā un veikta jaunas transformatoru apakšstacijas rekonstrukcija. Darbs turpinās gan Rubenes, gan Kalna un Leimaņu pagastā. Rubenes pagastā vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnija tiek atjaunota no Olksnas līdz Červonkai. Elektrolīniju paredzēts atjaunot 6,9 km garumā, izbūvēt 100 m garu zemsprieguma kabeļu līniju un rekonstruēt vai izbūvēt jaunas 4 transformatoru apakšstacijas. Arī Kaldabruņā šogad iedzīvotājiem uzlabosies elektroapgāde, jo ciematā ST atjauno vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīniju 1 km garumā, zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūvēs par kabeļu līnijām 2,9 km garumā un gan rekonstruēs, gan izbūvēs jaunu transformatoru apakšstaciju. Tikpat nozīmīga elektrolīniju pārbūve šobrīd norit Kalna un Leimaņu pagastā, kur vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnija 16,4 km garumā tiek pārbūvēta par kabeļu līniju. Darbs norisinās no autoceļu P72 Ilūkste (Virsaiši)-Bebrene-Birži un P74 Siliņi-Aknīste krustojuma līdz pat Žagariem, pie Jēkabpils novada robežas. Šo darbu laikā papildus paredzēts rekonstruēt zemsprieguma elektrolīnijas 3,3 km garumā un rekonstruēt vai izbūvēt jaunas 12 transformatoru apakšstacijas. Arī Jēkabpils novada vidējā sprieguma elektrotīklā šogad plānots izbūvēt attālināti vadāmus jaudas slēdžus, kuri turpmāk ļaus ST personālam attālināti vadīt elektrotīklu un veikt pārslēgumus elektrotīkla bojājumu gadījumos. Kopumā Jēkabpils un novada elektrotīkla atjaunošanā ST šogad ieguldīs vairāk nekā 1,2 miljonus eiro. Arī turpmākajos gados AS Sadales tīkls Jēkabpils novadā realizēs klientu elektroapgādes uzlabošanai nozīmīgus projektus, jo, tikai laikus un pakāpeniski atjaunojot elektrotīklu, AS Sadales tīkls spēs klientiem nodrošināt nepārtrauktu un kvalitatīvu elektroenerģijas piegādi.

Svarīgākais