"Jēkabpils pakalpojumi" sekmīgi realizē ielu būvprojektus

ĀTRS REZULTĀTS. Jānis Hauka uzsver, ka ielas rekonstrukcijas projekts ir lielisks piemērs, kad ļoti īsā laika periodā pašvaldība iegūst labu rezultātu © Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

SIA Jēkabpils pakalpojumi ir daudznozaru uzņēmums, kura galvenās funkcijas saistās ar atkritumu apsaimniekošanu, ceļu un ielu uzturēšanu un būvniecību, parku un skvēru uzkopšanu.

Iesaistās ielu un laukumu būvniecībā

Līdz ar to, ka atkritumu apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu sniegšanas kompāniju, tagad SIA Jēkabpils pakalpojumi, attīstīja ceļu būves speciālists, likumsakarīgi uzņēmums veic ne tikai ikdienas ielu uzturēšanu, bet arī nepieciešamos būvdarbus. Lai racionāli izmantotu pieejamos tehnikas un cilvēkresursus, uzņēmums startē dažādos konkursos gan Jēkabpilī, gan ārpus tās, bet tam ir iespēja realizēt arī pašvaldības projektus.

Patlaban SIA Jēkabpils pakalpojumi būvnieki realizē pašvaldības projektu par Zemgales ielas 300 metru posma pārbūvi. Vienlaikus tiek realizēts arī ūdenssaimniecības projekts, pieslēdzot centralizētajiem tīkliem vairākas mājas. Divu savstarpēji nesaistītu projektu vienlaicīgai īstenošanai nepieciešama ļoti skrupuloza plānošana, projektēšana un ātra darbu izpilde. Tikai jūnijā tika noslēgts līgums par projektēšanu, un jau pēc mēneša sākās tā realizācija dzīvē, bet oktobra vidū jau ir ieklāta un oktobra beigās būs pabeigta pirmā asfalta kārta. Līdz ar ielas un stāvlaukuma izbūvi būtiski uzlabosies ne tikai ielas iedzīvotāju komforts, bet arī satiksmes drošība, jo atjaunotā ielas daļa pieguļ bērnudārzam un satiksmes intensitāte rīta un vakara stundās ir ļoti liela. Uzņēmuma valdes loceklis Jānis Hauka uzsver, ka šis projekts ir lielisks piemērs, kad ļoti īsā laika periodā pašvaldība iegūst labu rezultātu. Diemžēl kā jau visur, arī SIA Jēkabpils pakalpojumi trūkst speciālistu, tāpēc būtiski palielināt būvniecības nozari nav iespējams.

Bezmaksas maisi zaļajiem atkritumiem

Tāpat kā daudzās citās pilsētās, rudens lapu dedzināšana pilsētas teritorijā ir aizliegta. Lai atvieglotu iedzīvotājiem problēmu, kur likt rudenī savāktās lapas un dārza zaļos atkritumus, jau otro gadu Jēkabpils pakalpojumi piedāvā bezmaksas pakalpojumu - zaļo atkritumu izvešanu. Lai saņemtu pakalpojumu, iedzīvotājam jādodas uz Jēkabpils pakalpojumiem un jāiemaksā drošības nauda - 10 eiro par maisu, kura tilpums ir 1 kubikmetrs. Drošības naudu var saņemt atpakaļ, kad maiss pēc lietošanas bez bojājumiem tiek nodots atkritumu apsaimniekotājam. Jānis Hauka vēsta, ka interese par šo pakalpojumu jau pagājušajā gadā bija liela, bet šogad tā pieaug pat divkārši - pērn to izmantoja vairāk nekā 100 iedzīvotāju, bet šogad līdz oktobra vidum bijuši jau vairāk nekā 150 pieteikumu. Uzņēmums iedzīvotājiem bezmaksas lapu izvešanu šogad nodrošina līdz pat 1. decembrim.

Lēnām pieaug šķiroto atkritumu īpatsvars

Eiropa un Latvija attiecībā uz atkritumu šķirošanu ir izvirzījusi ļoti augstus mērķus, taču reālā dzīve rāda citu ainu - šķiroto atkritumu īpatsvars pieaug lēni. Uzņēmuma vadītājs uzsver: «Mums ir ļoti cītīgi jāstrādā ar sabiedrību, lai sasniegtu Eiropas izvirzītos mērķus. Progress šajā jautājumā, protams, ir, bet nepietiekams. Šobrīd infrastruktūrā esam ieguldījuši pat vairāk, nekā to prasa valsts - Jēkabpilī ir divreiz vairāk šķiroto atkritumu nodošanas vietu, nekā prasa likums - vairāk nekā 70 vietās ir izveidoti šķiroto atkritumu punkti.» Aizvadītajā vasarā Jēkabpils pakalpojumi pilsētā pie dažādiem veikaliem, stāvlaukumos un parkos uzstādījuši arī vairāk nekā 10 papildu konteineru stikla šķirošanai. «Pats vienkāršākais, taču arī pats svarīgākais darbs, ko ikdienā ikviens no mums var paveikt, ir atkritumu šķirošana. Lai izlietotā iepakojuma, videi kaitīgu preču un elektroiekārtu apsaimniekošanas sistēma sekmīgi funkcionētu, ir jāiesaistās ikvienam iedzīvotājam,» teic Hauka.

Svarīgākais