Labākās skandināvu tradīcijas Olainē

SIA Lyngson ir starptautisks uzņēmums, kas nodarbojas ar ūdens apkures radiatoru ražošanu.

Kompānija ietilpst AS Lyngson Group sastāvā – mātes uzņēmums atrodas Norvēģijā, savukārt māsas uzņēmums – Zviedrijā. Kompānija ir uzbūvējusi jaunu, modernu, automatizētu ražotni Olainē, kurā kopš pērnā gada top kvalitatīva produkcija.

Radiatoru ražošanai Olainē ir sava vēsture, kas datējama ar 2001. gadu. To veica kompānija Tipro Baltic, kas ražošanu no Norvēģijas pārcēla uz Latviju. Uzņēmums Lyngson bija šīs rūpnīcas klients līdz pat 2006. gadam, kad kompānija izšķīrās par savas ražotnes būvniecību Olainē. Ražotnes kopējā teritorija aizņem sešus tūkstošus kvadrātmetru, un tās izveide prasījusi nozīmīgas investīcijas – ēkā ieguldīti ap četriem miljoniem eiro, savukārt iekārtās – ap sešiem miljoniem eiro. Lielāku daļu šo izdevumu veidoja pašu līdzekļi, bet 40 procentus – bankas kredīts. "Izvēli par labu ražotnei Olainē noteica vairāki faktori – kvalificēts darbaspēks, kas, salīdzinot ar Norvēģiju, ir uz pusi lētāks, un arī ģeogrāfiskais izvietojums. Galvenais produkcijas noieta tirgus ir Norvēģija un Zviedrija," paskaidro uzņēmuma rīkotājdirektors Uldis Benhens. Viņš neslēpj – kad Latvijā stabilizēsies ekonomiskā situācija, tad klientu lokā ietilps arī visas trīs Baltijas valstis, jo šajā reģionā nav neviena ūdens apkures radiatoru ražotāja, SIA Lyngson šobrīd tāds ir vienīgais. Tuvākās ražotnes atrodas Polijā un Somijā. "Lai arī mums vēl nav pilnībā izstrādāta stratēģija darbam Latvijas tirgū, interesentus prom neraidām – izskatām visus pasūtījumus un radām piedāvājumu," apliecina U. Benhens.

Uzņēmums ražo pilnībā aprīkotus un kvalitatīvus ūdens apkures radiatorus. Kā norāda U. Benhens, produktam ir liela pievienotā vērtība, jo radiatori tiek izgatavoti tikai pēc pasūtījuma un tajos iemontē visu klientam nepieciešamo aprīkojumu. Katrs pasūtījums tiek iepakots atsevišķi, turklāt uz iepakojuma ir norādīta visa klientam nepieciešamā informācija – kurā stāvā, zem kura loga radiators jāliek, kādas caurules jāpievieno. "Neviena no lielajām kompānijām, kas ražo radiatorus, šādu informāciju nedod. Mēs pēc būtības esam mazie ražotāji, jo ražošanas jaudas ir ap 150 tūkstošiem radiatoru gadā, kamēr lielie apkures radiatoru ražotāji gada laikā saražo vairākus miljonus. Viņiem līdz ar to ir sava niša, mums – sava, jo ražošanai tik lielos apjomos ir sava specifika. Mūsējā pieļauj individuālu pieeju tajā, ko darām," stāsta uzņēmuma rīkotājdirektors. Katram klientam tiek iepakotas savas paletes, ko attiecīgi transportē uz speciāliem termināļiem Norvēģijā un Zviedrijā. Pēc preces nokļūšanas terminālī to taisnā ceļā transportē uz klienta māju vai dzīvokli. Katrai paletei pievienota adrese un speciāls kods, ko noskenē, lai iegūtu klienta kontaktinformāciju. Vēl pirms produkcijas izvešanas no Latvijas klients tiek informēts, ka viņa pasūtījums jau ir ceļā, un norādīts konkrēts datums un laiks, kad produkts viņam tiks piegādāts. No pasūtījuma saņemšanas līdz pasūtījuma izsūtīšanai paiet viena nedēļa, tādējādi uzņēmums var lepoties ar piegādes ātrumu un precizitāti.

Lūgts raksturot Norvēģijas un Zviedrijas tirgus specifiku, U. Benhens atteic – lai arī abas valstis ir tuvas ne tikai ģeogrāfiski, bet arī sociālajā un ekonomiskajā līmenī, tirgi ir pilnīgi atšķirīgi. "Norvēģi ir pieraduši pie tādiem radiatoriem, kādi likti jau vēsturiski, kopš to ražošanas uzsākšanas 1915. gadā. Šie ražojumi izceļas ar specifiskām detaļām un savu individuālu stilu. Norvēģijas radiatori ir tik specifiski, ka lielās rūpnīcas šādus pasūtījumus nemaz neuzņemas izpildīt," viņš atklāj. Labākās skandināvu tradīcijas vērojamas arī SIA Lyngson darbībā Olainē – uzņēmums ir stabils, un nav jāuztraucas, ka kāds par pasūtīto varētu nesamaksāt – šādi gadījumi ir ārkārtīgi reti. Stabilitāte attiecas arī uz personālu. Kopumā uzņēmumā strādā 70 cilvēku – seši no tiem veido administrācijas komandu, savukārt pārējie strādā rūpnīcā. Darbs organizēts divās maiņās, un, kā norāda U. Benhens, darbinieku rotācijas praktiski nav – neviens nav nedz atlaists, nedz notikusi algu samazināšana kā citviet. "Mūsu darbinieki tāpat kā uzņēmums kopumā var justies droši," rezumē U. Benhens.

Svarīgākais