AS Olaines ūdens un siltums – daudzprofilu uzņēmums ar plašām iespējām

2007. gada maijā sākās Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta Ūdenssaimniecības attīstība Olainē un Jaunolainē realizācija dzīvē.

2007. gada maijā sākās Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta Ūdenssaimniecības attīstība Olainē un Jaunolainē realizācija dzīvē. Projekta beigu termiņš ir šā gada 30. novembris, kad paredzēts nodot ekspluatācijā pēdējo projekta objektu – Olaines pilsētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas.

Pašvaldības AS Olaines ūdens un siltums valdes priekšsēdētāja vietnieks Viesturs Liepa informē: "Projekts sastāv no diviem komponentiem – Olaines un Jaunolaines. Katrā no projekta daļām tika slēgti būvniecības un uzraudzības līgumi, un lielākā daļa objektu jau nodoti ekspluatācijā. Kopējās ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu rekonstrukcijas darbu izmaksas projekta Olaines komponentam ir 10 647 410 eiro, no tiem 85% sedz ES Kohēzijas fonds, 15% pašvaldība, bet PVN, kas ir 1 916 533 eiro, apmaksā AS Olaines ūdens un siltums. Līdz ar ūdenssaimniecības attīstības projekta realizāciju Olaines iedzīvotāji ir ieguvuši kvalitatīvu dzeramo ūdeni, drošu kanalizācijas sistēmu, un pavisam drīz sāks darboties modernās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kas dos iespēju dabā novadīt kvalitatīvi attīrītus notekūdeņus."

Jāatzīmē, ka kvalitatīva dzeramā ūdens sagatavošanai Olainē ir modernas tehnoloģijas, kādu nav nevienā citā Latvijas apdzīvotā teritorijā. Nepieciešamību pēc tik augstas klases iekārtām nosaka artēzisko urbumu ūdens mineralizācijas pakāpe, ko nosacīti varam salīdzināt ar ārstniecisko minerālūdeņu sastāvu, taču ikdienas lietošanai šāds ūdens nav piemērots. Tamdēļ uzstādīta atgriezeniskās osmozes dzeramā ūdens attīrīšanas iekārta, ko visbiežāk izmanto pārtikas rūpniecībā. Līdz ar to droši var apgalvot, ka ūdens no Olaines pilsētas centralizētās ūdens apgādes sistēmas ir derīgs lietošanai pārtikā.

Iepriekšminētā projekta ietvaros Olaines komponentā ir veikta kanalizācijas spiedvadu rekonstrukcija (2,6 km), pašteces kanalizācijas tīklu rekonstrukcija (6,7 km), lietus kanalizācijas tīklu rekonstrukcija (7,5 km), jaunu kanalizācijas spiedvadu izbūve (1,4 km). Savukārt ūdens apgādes jomā realizēta četru esošo artēzisko aku rekonstrukcija, ūdensapgādes tīklu un ar tiem saistīto iekārtu rekonstrukcija (11,7 km), jaunu ūdensvada tīklu ierīkošana (1,5 km). Jaunolaines komponentā veikti šādi darbi: 6,8 km jaunu ūdensvadu tīklu ierīkošana un ūdens apgādes sistēmas rekonstrukcija, trīs jaunu notekūdeņu pārsūknēšanas staciju izbūve, 3 km jaunu kanalizācijas spiedvadu izbūve, 2,3 km jaunu pašteces kanalizācijas tīklu izbūve, divu jaunu artēzisko aku urbšana, divu esošo artēzisko urbumu noplombēšana, jaunas ūdens atdzelžošanas stacijas ar tīrā ūdens rezervuāru un otrā pacēluma sūkņu stacijas izbūve. Pašlaik Jaunolaines komponenta ietvaros turpinās Jaunolaines notekūdeņu attīrīšanas iekārtu būvdarbi.

Nenoliedzami, ka Olaines ūdenssaimniecības attīstības projekts ir nozīmīgākais pēdējos gados veiktais investīciju projekts ar ilgtermiņa ieguvumu. Tomēr uzņēmuma Olaines ūdens un siltums pārziņā ir arī citas, ne mazāk pilsētai un tās iedzīvotājiem nozīmīgas sfēras: siltuma ražošana un piegāde, namu apsaimniekošana, municipālais serviss un atkritumu savākšana. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja vietnieks Viesturs Liepa atzīmē: "Lielam uzņēmumam ar pietiekami lielu finanšu plūsmu ir vieglāk operēt ar līdzekļiem un nepieciešamības gadījumā tos novirzīt aktualitātēm vienā vai otrā nozarē. Piemēram, ēku siltināšanas process mūsu pilsētā ir aktīvāks nekā citviet, jo savulaik, jau pirms pieciem sešiem gadiem, mēs aktīvi aicinājām iedzīvotājus veikt savu māju renovāciju. Sākotnēji uzņēmums ņēma kredītu, un tālāk iedzīvotāji pakāpeniski norēķinājās ar uzņēmumu. Tagad gan ekonomiskā situācijā valstī un banku stratēģijā ir mainījusies, bet, ja iedzīvotāji izrāda interesi, tad uzņēmums to atbalsta. Diemžēl labi domātā ES programma par 50% atbalstu ēku siltināšanai ir salīdzinoši sarežģīta un dzīvokļu īpašniekiem nesaprotama, tāpēc pašlaik saskaņošanas procesā ir tikai vienas mājas siltināšanas projekts.

Tuvojoties apkures sezonai, aicinu iedzīvotājus un uzņēmumus, kas vēl pilnībā nav norēķinājušies par AS Olaines ūdens un siltums sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem, veikt parādu apmaksu.

Svarīgākais