Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Vidzemes slimnīca – drošākais atbalsts jūsu veselībai Vidzemē

LABĀKĀ PĀRBŪVE. Vidzemes slimnīcas bērnu slimību nodaļa ir pirmā, kas pilnībā pārbūvēta šobrīd realizētā ERAF projekta ietvaros. Konkursā Gada būve tā ieguvusi augstu atzinību, tādējādi ir uzlikta augsta latiņa, lai arī citas stacionāra nodaļas varētu tai līdzināties, nodaļas virsārstei Irinai Krastiņai saka Uģis Muskovs © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Vidzemes slimnīca – reģionāla daudzprofilu neatliekamās palīdzības slimnīca ir lielākā veselības aprūpes iestāde reģionā, kas sniedz gan diennakts medicīnisko palīdzību, gan ambulatoros valsts apmaksātos un maksas pakalpojumus. 

2017. gadā Vidzemes slimnīca uzsākusi realizēt kārtējo ERAF līdzfinansēto projektu, kura ietvaros līdz 2020. gadam būtiskas pārmaiņas skars ēku iekštelpas: mainīsies gan telpu izkārtojums un nodaļu atrašanās vietas, gan tehnoloģiskais nodrošinājums un pacientu izvietošanas loģistika.

MĀJĪGU atmosfēru bērnu nodaļā rada gan rotaļu istaba un sirsnīgie zīmējumi uz sienām / Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Projekts paredz poliklīnikas atdalīšanu no stacionāra nodaļām, lai ambulatoros pakalpojumus varētu saņemt vienuviet - sākot no reģistratūras 1. stāvā, turpinot uz augšu, kur izvietoti speciālistu pieņemšanas kabineti, diagnostisko izmeklējumu telpas un procedūru kabineti. Nodalīta ambulatoro un stacionāra pacientu plūsma būs pacientiem drošāka (piemēram, gripas saslimšanas laikā) un ļaus vieglāk orientēties un pārvietoties slimnīcas telpās. Savukārt personālam būs ātrāk un vieglāk stacionāra pacientus nogādāt uz diagnostiskajiem izmeklējumiem, nešķērsojot pusi slimnīcas kā līdz šim. Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs uzsver: «Projekta realizācija nozīmē plānveidīgu un stratēģiski būtisku slimnīcas infrastruktūras uzlabošanu. Nopietns arguments ir ērtības pacientiem, apmeklētājiem un personālam. Taču svarīgs arī otrs aspekts - plānots samazināt poliklīnikas jeb C korpusa ekspluatācijas izdevumus, jo administrācijas telpām un speciālistu kabinetiem, kur diennakti neuzturas cilvēki, nav nepieciešami tik augsti standarti ugunsdrošības un vides jautājumos, vieglāk būs rūpēties par telpu drošību, un vienkāršosies inženierkomunikāciju uzturēšana.»

Medicīniskās rehabilitācijas rītdienai

Realizējot ERAF projektu, visas slimnīcas nodaļas iegūs ne tikai pievilcīgus vaibstus, ērtu un moderni aprīkotu darba vidi personālam un drošāku ārstēšanās vidi pacientiem, bet gūs arī iespēju attīstīt vairākus iedzīvotāju pieprasītākos pakalpojumus, to skaitā, medicīnisko rehabilitāciju. Tās loma atveseļošanās procesā nereti pietiekami netiek novērtēta - tas attiecas gan uz pacientiem, kuri pēc smagām saslimšanām vai traumām neturpina ārstēšanos, izmantojot medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, gan arī uz nepietiekamo valsts finansējumu šai jomai. Slimnīcas vadītājs vēsta: «Telpu pārbūves projektā ir paredzēta rehabilitācijas nodaļas paplašināšana ar jaunu stacionāro daļu ēkas pirmajā stāvā. Mēs ļoti ceram, ka spēsim piesaistīt lielāku valsts finansējumu rehabilitācijas pakalpojumu attīstīšanai Vidzemes slimnīcā, jo uzskatām, ka resursi jākoncentrē vienā vietā - tur, kur pieejama multidisciplināra speciālistu komanda, kas sadarbojoties spēj sniegt pacientam plašu rehabilitācijas pakalpojumu klāstu; tur, kur ir mūsdienīga infrastruktūra ar jaunākajām rehabilitācijas tehnoloģijām; tur, kur pieprasījums pēc šāda veida pakalpojuma ir ļoti augsts. Šobrīd stacionārajai rehabilitācijai valsts finansējums Vidzemes slimnīcā ir visai niecīgs - tas paredzēts vienam bērnam un 39 pieaugušajiem gadā. Lai iedzīvotājiem nepieciešamo medicīnisko rehabilitāciju tomēr padarītu pieejamu, strādājam pie maksas pakalpojumu klāsta paplašināšanas, komforta līmeņa paaugstināšanas un jaunu tehnoloģiju ieviešanas.»

Finansējums pieaug, speciālistu pietrūkst

Vēl nesen par galveno iemeslu garajām rindām vizītei pie speciālista vai uz izmeklējumiem tika uzskatīts valsts finansējuma jeb kvotu trūkums, bet šobrīd aina ir citāda - finansējums ir palielinājies, taču pietrūkst vairāku profilu speciālistu. Uģis Muskovs teic: «Nav iespējams vienā dienā vai vienā nedēļā atgriezt atpakaļ kabinetā speciālistus, kas aizgājuši privātpraksēs vai izbraukuši no valsts. Un nevar ārsts dienā pieņemt daudz vairāk pacientu nekā līdz šim. Turklāt jāpārskata arī valsts finansējums speciālistu darba apmaksai. Tagad par vizīti pie speciālista pacients maksā pacienta iemaksu 4,27 eiro, bet valsts piemaksā vidēji 10 eiro par epizodi 30 dienu laikā. Savukārt, ja šo 30 dienu laikā pacients atkārtoti apmeklē to pašu speciālistu, valsts par to slimnīcai nesamaksā neko. Mēs priecājamies, ka cilvēki uzticas Vidzemes slimnīcai, taču valstiskā līmenī ir jāsakārto sistēma, lai mēs kā ārstniecības iestāde varam nodrošināt savlaicīgu speciālistu un diagnostisko izmeklējumu pieejamību.»

Ekrānšāviņš no avīzes

Jaunie ārsti novērtē

Tāpat kā citas reģionālās veselības aprūpes iestādes, arī Vidzemes slimnīca aktīvi iesaistās jauno ārstu piesaistē. Pirmais solis ir vasaras prakšu nodrošināšana Rīgas Stradiņa universitātes trešā un piektā kursa studentiem. Jaunos ārstus Vidzemes slimnīca saista ar atsaucīgu pieredzējušo kolēģu komandu, iespējām praktiski apgūt darbam nepieciešamās iemaņas un augsta līmeņa tehnoloģisko nodrošinājumu. Pievilcīga viņiem šķiet arī interesantā un sakārtotā pilsēta ar plašām kultūras, sporta un izklaides iespējām. Šie aspekti ir svarīgi arī tiem, kuri Vidzemes slimnīcā strādā rezidentūras ietvaros. Šobrīd Vidzemes slimnīcas darbinieku sarakstā ir vairāk nekā 20 ārsti rezidenti, kuri pēc dažiem gadiem kļūs par sertificētiem ārstiem speciālistiem un papildinās slimnīcas profesionāļu saimi. Valdes priekšsēdētājs stāsta: «Lai piesaistītu jaunos ārstus, rīkojamies dažādi - sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību maksājam stipendijas minimālās algas apmērā, pārsvarā gan maksas rezidentiem. Taču cenšamies finansiāli atbalstīt arī valsts finansētos rezidentus un māsas, piedāvājam risinājumus mājokļa jautājumā, kompensējam mācību maksu topošajiem ārstiem, kuri nav iekļuvuši budžeta grupās. Jauniem ārstiem ir būtiski realizēt savas ambīcijas ilgtermiņā, tāpēc svarīgs ir arī tehnoloģiskais aprīkojums un slimnīcas ilgtspēja. Piebildīšu, ka pagājušajā gadā Vidzemes slimnīca ikgadējā Ilgtspējas indeksā atkārtoti saņēma Sudraba kategoriju. Tas nozīmē, ka Vidzemes slimnīcas attīstībai ir ielikti labi pamati - tā ir drošs, atbildīgs, uz nākotni vērsts uzņēmums, kurā vienlīdz augstā līmenī tiek vērtēts gan pacients, gan personāls.»

***

Saņemtie apbalvojumi

• Latvijā vienīgās valsts mēroga 17 būvniecības nozares nevalstisko organizāciju organizētās skates Gada labākā būve Latvijā 2017 Vidzemes slimnīcas pārbūvētā bērnu slimību nodaļa saņem atzinību nominācijā Pārbūve.

• Gadskārtējā pasākumā Ilgtspējas indekss 2017 Vidzemes slimnīca saņem novērtējumu Sudraba kategorija. Šajā uzņēmumu pašnovērtējumā Vidzemes slimnīca piedalās septīto gadu, bet Sudraba kategoriju izcīna otro reizi, apliecinot labus rezultātus piecās galvenajās darbības jomās: stratēģija, sabiedrība, darba attiecības, tirgus attiecības un vide.

• Personālvadības projektu konkursā Izcila darba devēja DNS 2017, kuru rīko personāla vadības konsultāciju uzņēmums Eiro Personāls, nominācijā Novērtēšana un attīstība par projektu Darbinieku darba izpildes novērtēšana un attīstības pārrunas Vidzemes slimnīca saņem veicināšanas balvu.

• Laikraksta Dienas Bizness izdevuma TOP 500 sadaļā Veselības aprūpe sarakstā Lielākie veselības aprūpes sniedzēji pēc neto apgrozījuma 2016. gadā Latvijā Vidzemes slimnīca ar 12,47 miljonu eiro apgrozījumu saglabā 2015. gadā ieņemto 10. vietu.

• Labklājības ministrijas 2018. gadā piešķirtais statuss Ģimenei draudzīgs komersants apliecina: Vidzemes slimnīca savā darbā realizē ģimenei draudzīgas uzņēmējdarbības principus.