Mazulim draudzīga pilsēta

ŠŪPOLES DIVIEM. Zināmā mērā kā jaunums pilsētas rotaļu laukumos, tostarp jūrmalā, ir dubultās šūpoles – arī vecāki var šūpoties kopā ar bērnu © Publicitātes foto

Kopš 2016. gada Ventspilī ir uzsākta programmas Mazulim draudzīga pilsēta īstenošana, kas aptver visas jomas, kuras var ietekmēt mazuļa un jauno vecāku labsajūtu. Pasākums attīstās, cieši sadarbojoties pilsētas pašvaldībai un iedzīvotājiem.

Publiskā infrastruktūra

Ielu apmaļu pazemināšana pie gājēju pārejām bija viena no svarīgākajām lietām, lai dotu iespēju pilsētā ērti pārvietoties ar bērnu ratiņiem. Šobrīd ielu apmales ir pazeminātas jau 63 vietās, daudzviet pie publiska rakstura ēkām pakāpienu vietā izbūvēti pandusi, uzliktas norādes, kā publiskajās ēkās var iekļūt ar bērnu ratiņiem. Pludmalē pagarinātas laipas, lai vieglāk nokļūt līdz jūrai. Pilsētā ierīkotas mazuļu pārtīšanas vietas, sistemātiski tiek veidoti jauni bērnu rotaļu laukumi un uzlaboti jau esošie, lai drošas būtu ne tikai rotaļu iekārtas, bet arī segums zem tām, kas rotaļāšanos bērniem padara daudz drošāku un ļauj izvairīties no traumām. Ventspils Sociālā dienesta vadītājas vietniece Kristīne Šteinberga uzsver:

«Pilsētnieki izsaka konkrētus ieteikumus, kurus izvērtē pašvaldība un iespēju robežās veic pilsētvides uzlabojumus. Ventspils domes vadība pret šo programmu izturas ar augstu atbildības sajūtu - ja vien tas ir iespējams, uzlabojumi tiek veikti. Programmas darbības rezultātā pilsēta kļūst mazuļiem un viņu ģimenēm arvien draudzīgāka.»

Lai paplašinātu brīvā laika pavadīšanas iespējas ar bērniem arī ziemas sezonā, nākotnē tiek plānots izveidot bērnu un jauniešu aktīvās atpūtas kompleksu iekštelpās.

Mazuļiem un topošajām māmiņām ārpuskārtas apkalpošana

Sabiedrība ir informēta, ka daudzviet Ventspilī vecākiem ar maziem bērniem un topošajām māmiņām ir priekšrocības. Tas attiecas gan uz ārstu apmeklējumiem, gan analīžu nodošanu.

Vienlaikus pilnvērtīgai bērnu veselības aprūpei Ventspilī tiek piesaistīti speciālisti - neirologs, alergologs, ķirurgs, pulmanologs. Maksu par mazo ventspilnieku vizīti pie alergologa 90% apmērā sedz pašvaldība. Bez maksas mazuļiem līdz trīs gadu vecumam pienākas vakcinācijas pote pret ērču encefalītu, kā arī ērces noņemšana.

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā ir izveidota telpa mazajiem pacientiem, kuru var izmantot arī mazuļu pārtīšanai, turklāt pašvaldības plānos ietilpst slimnīcā izveidot perinatālo centru ar intensīvās terapijas palātu priekšlaicīgi dzimušajiem bērniem.

Ventspils pilsētas pašvaldības bērna piedzimšanas pabalstu par bērniem, kuri dzimuši, sākot ar 2018. gada 1. janvāri, var saņemt visi Ventspilī deklarētie vecāki neatkarīgi no deklarēšanās ilguma. Šāds lēmums saistīts ar programmas Ventspils - mazulim draudzīga pilsēta aptaujā saņemtajiem iedzīvotāju ierosinājumiem.

Papildus bērnudārzu grupiņas

Lai dotu iespēju vecākiem pēc bērniņa piedzimšanas atgriezties darba tirgū, pašvaldība ir aktualizējusi bērnudārzu grupiņu izveidi pašiem mazākajiem. Kopumā ir atvērtas grupiņas vēl 50 bērniem, bet pašvaldības tuvāko gadu plāns paredz rast risinājumu par papildu 90 vietām pirmsskolas vecuma bērniem izglītības iestādē, kur mazuļiem iegūt savam vecumam atbilstošas zināšanas un prasmes.

Mazie ventspilnieki un viņu ģimenes priecājas par katru ieviesto uzlabojumu, kas mazuļu ikdienu mūsu pilsētā padara ērtāku un patīkamāku.



Svarīgākais