"Ventspils Reiss" ceļš uz ilgtspēju un izcilību

ILONA MANGELE. 10 gadus viņa pārvadājusi pasažierus Ventspils pilsētā un jau gadu arī starppilsētu maršrutos. Sēžot pie stūres, Ilona parasti smaida, jo braukt viņai patīk un darbs sagādā baudu. Pati viņa saka, ka, esot ceļā, var redzēt, cik skaista ir daba un dzīve. Tāpēc atvaļinājumu laikā tiek ņemts rokā fotoaparāts un – prom uz tālām zemēm, vislabāk, kur kalni... Ikdienas īsos brīvbrīžus viņa labprāt pavada kopā ar mazbērniem vai arī virtuvē, jo ēst gatavošana palīdzot nomierināties. © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Vārda ilgtspēja nozīme latviešu valodā būtu atvasināma no diviem vārdiem, un to varētu tulkot kā ilgi spēt kaut ko, taču biznesa vidē šā vārda izpratne ir nedaudz citādāka. Ilgtspēja biznesā balstās uz trim vaļiem: vides, sociālā un ekonomiskā ilgtspēja.

To, ka pašvaldības kapitālsabiedrībai Ventspils Reiss, balansējot uz šiem trim balstiem, ir izdevies veiksmīgi noturēt līdzsvaru, liecina 2018. gada 1. pusgadā saņemtās balvas un atzinības, kā arī auditoru vērtējums, kuru var apvienot vienā vārdā - izcili.

ARVIS BERNICS. 1997. gadā uzņēmuma dibināšana viņam šķitusi gandrīz vai neiespējama, tomēr vienlaikus intriģējoša, tāpēc piekritis iesaistīties un kļuvis par vienu no diviem jaunā uzņēmuma darbiniekiem. Tā arī šie gadi aizritējuši - domājot, analizējot un plānojot. No inženiera izaudzis par direktoru, kura pārziņā šobrīd pasažieru pārvadājumi un ar tiem saistīto dienestu un struktūrvienību pārvalde, uzņēmuma saimnieciskās darbības pārzināšana un atsevišķi administratīvie pienākumi. / Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Ilgtspējas pamats

Izcilība, tāpat kā ilgtspēja, nerodas pati no sevis. Tas ir daudzu gadu rūpīga darba un plānošanas rezultāts, ko nekādā gadījumā nevar nosaukt par nejaušību, jo jau sešus gadus Ventspils Reiss izdodas noturēties Latvijas Ilgtspējas indeksa topā kopā ar daudz lielākiem, pat starptautiski atzītiem uzņēmumiem. Šogad uzņēmums kļuvis par Latvijā pirmo pasažieru pārvadātāju, kura darbu ilgtspējas eksperti novērtējuši ar augstāko - Platīna atzinību. Īpaši nozīmīgi tas tāpēc, ka pārējie 11 laureāti ir ievērojami lielāki un pazīstamāki, piemēram, Swedbank, LMT, Latvenergo u.c.

Uzņēmuma ilgtspējas pirmsākumi meklējami jau 1997. gadā - dibinot uzņēmumu, tika izstrādāts veiksmīgs biznesa plāns. Otrais soli - 2000. gadā, kad Ventspils Reiss iegādājās 43 jaunus Mercedes autobusus. Trešais solis - 2008. gadā, kad pirmo reizi tika sertificēta integrētā kvalitātes vadības sistēma, un uzņēmums apliecināja, ka darbs tiek organizēts atbilstoši trīs starptautiski atzītu standartu prasībām - kvalitātes vadībā, vides pārvaldībā un darba drošības pārvaldībā. Šobrīd Ventspils Reiss jau otro gadu apliecinājis atbilstību vēl vienam standartam - energopārvaldībā.

Kārtējā audita vērtējums - izcili. Pozitīvi tika novērtēta klātienē intervēto darbinieku izpratne un ieinteresētība uzņēmumā notiekošajā, veiktā SVID analīze, tirgus izpēte un darbs ar klientu atsauksmēm un viedokļa izzināšanu.

Rezumējot rezultātus, auditori atzīmēja, ka, viņuprāt, Ventspils Reiss ir līderis Latvijas pasažieru pārvadātāju jomā, jo uzņēmuma darbs balstīts analīzē, izpratnē un sistemātiskumā ne tikai ikdienas darbā, bet arī inovāciju ziņā. Raksturojot uzņēmumu kopumā, tika izcelta mērķtiecība, tiekšanās uz izcilību un uzdrīkstēšanās ieviest novatoriskas idejas.

ARTURS LIEĢIS. Būdams valdes priekšsēdētājs, viņš kopā ar Ventspils Reisu ir jau 17 gadus. Pēc savas būtības - labs organizators, un tas ir palīdzējis uzņēmumā izveidot savas tradīcijas. Viņu aizrauj sportiskais azarts un ātrums, tāpēc jaunībā organizējis autorallijus, bet šobrīd labprāt uzspēlē šahu (labāk ātrspēli). Vēl viņu interesē vēsture, tāpēc gribas saglabāt to, kas kādreiz bijis. Piemēram, Autotransporta darbinieku dienu. Pateicoties viņam, uzņēmums kļuvis sabiedriskāks, organizējot jauno autobusu prezentācijas, izstādes autoostā, dažādus satiksmes drošību popularizējošus pasākumus. Tieši viņš iedrošināja uzņēmumu piedalīties dažādos konkursos, jo vienmēr uzskatījis, ka viņa komanda ir spēcīga, darbs uzņēmumā sakārtots un nav jābaidās dažādiem ekspertiem parādīt arī savu virtuvi. / Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Ilgtspējas stūrakmeņi

Drošību un kvalitāti nodrošina labs autobusu parks. Uzņēmums ar to var būt apmierināts - vidējais autobusu vecums - 4,9 gadi. Iegādājoties jaunus autobusus, tiek pievērsta uzmanība tam, lai ražotājs būtu uzticams un ar pieredzi, kā arī autobusu aprīkojumā jābūt visjaunākajām drošības sistēmām.

Atbildīga attieksme pret vidi sākas ar transportu. Jaunākās paaudzes autobusi ir aprīkoti ar videi draudzīgākiem dīzeļmotoriem, tiem retāk nepieciešami remonti, kas ļauj samazināt sniegtā pakalpojuma ietekmi uz vidi. Tiek šķiroti atkritumi, attīrīti notekūdeņi. Būtiski, ka kontrolējošās instances nav konstatējušas ne pārkāpumus, ne videi nodarītus kaitējumus. Rezultāts - trešo gadu pēc kārtas Ventspils dome piešķīrusi kapitālsabiedrībai atzinību Videi draudzīgs uzņēmums. Arī auditori atzīmēja ieguldījumu vides jomā, īpaši pozitīvi novērtējot darbu, kas ieguldīts, lai panāktu pēc iespējas lielāku degvielas ekonomiju, nosakot patēriņa normas un motivējot autobusu vadītājus braukt ekonomiski, jo - par degvielas ekonomiju piemaksā, bet par pārtēriņu - ietur no atalgojuma.

GINTA RASSA. Uzņēmumā strādā 12 gadus, un viņas pienākumu saraksts ir diezgan garš. Brīvajā laikā viņa aizraujas ar skriešanu, kas palīdz relaksēties un iemācījusi būt apņēmīgai, izturīgai un nepadoties grūtību priekšā. Gintai varētu piešķirt uzņēmuma krustmātes lomu, jo viņas pārziņā ir gan uzņēmuma personāla politika, gan integrētā vadības sistēma. Viņa ir tā, kas rūpējas ne tikai par jaunu darbinieku piesaistīšanu, bet arī strādājošo mūžizglītību, veselību, darba vidi un drošību. Viņa strādā ne tikai ar dokumentiem, bet arī ar cilvēkiem, kuri bieži vien iegriežas kabinetā, lai pārrunātu darba lietas un izkratītu sirdi. / Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Ventspils Reiss atbildību darbinieku priekšā apliecina Labklājības ministrijas piešķirtais statuss Ģimenei draudzīgs uzņēmums. Stereotipi to vairāk saista ar pasažieriem, taču eksperti lielāku uzmanību pievērš tieši attieksmei pret darbinieku. Paši darbinieki atzinīgi novērtējuši iespējas pielāgot darba grafiku ģimenes vajadzībām, strādāt amatu savienošanas kārtībā un attālināti, ja to atļauj darba specifika.

Pēdējā desmitgadē uzņēmums kļuvis arī sociāli aktīvāks un, lai piesaistītu pasažierus un popularizētu sabiedrisko transportu, tiek veikti materiāli un nemateriāli ziedojumi, piemēram, 2017. gada Ziemsvētkos uzņēmums ziedoja Ventspils jauniešu futbola klubam un basketbola skolai Ventspils, kā arī atbalstīja Ziemsvētku tirdziņa rīkotājus.

Darbs ar sabiedrību nav tikai atbalsts vai ziedojumi. Tie ir satiksmes drošības popularizēšanas pasākumi, ikgadējā akcija «Ventspils Reiss tevi vienmēr pamanīs!», kuras laikā pasažieriem dāvina atstarotājus, mācību ekskursijas uzņēmumā, iesaistīšanās karjeras atbalsta pasākumos un prakses vietu nodrošināšana dažādu specialitāšu studentiem. Diemžēl transporta nozarē vērojama strauja darbaspēka novecošanās, tāpēc ir svarīgi rūpēties par profesionālo pēctecību un piesaistīt gados jaunus darbiniekus.

Ilgtspējas pamatotība

Uz jautājumu, kāpēc ilgtspēja vispār jāvērtē, atbilde ir vienkārša - darbiniekam ilgtspēja garantē darbu, savukārt pasažierim - to, ka sabiedriskais transports kursēs, būs pieejams plašai sabiedrībai un pēc iespējas mazāk kaitēs apkārtējai videi.

Vai uzņēmumam tas ir viegli? Noteikti nē, bet - tikai līdz brīdim, kad kolektīvs kļūst par vienotu mehānismu, kurā katrs apzinās savu vietu un ieguldītā darba nozīmību. Ventspils Reisam tas ir izdevies.



Svarīgākais