Iznāc ārā piektdienas vakarā!

BRĪVĪBAS IELA ikdienā ar kultūras un mākslas vērtībām nepārsteidz, bet pastaigas laikā tā ieguva pilnīgi citu auru – no senajām pļavām ar govju ganībām un siena vākšanas talkas līdz multimediālam ceļojumam uz ēku fasādē © Publicitātes foto

Pilsētas svētki un citi ievērojamie kultūras, sporta un mākslas pasākumi vairāk vai mazāk, bet tomēr orientēti uz tūristiem un pilsētas viesiem, taču Piektdienas pastaigas pa pilsētas ielām, skvēriem un parkiem ir tieši ventspilniekiem – savējiem domāts un realizēts notikums, kas nu jau vairākus gadus norit maija pēdējā un augusta pēdējā piektdienā.

Brīvības ielas stāsts

Tradicionāli Piektdienas pastaigu laikā pilsētnieki tiek izvesti pastaigā pa pilsētas centra skaistākajām vietām, kur skan mūzika, virpuļo dejas, rāda kino un aicina rosīties un līdzdarboties ikvienu klātesošo. Šopavasar pilsētniekus aicināja doties pastaigā pa Brīvības ielu, kas savā ikdienā kalpo kā galvenā maģistrāle un nelepojas nedz ar vēsturiskām un senām ēkām, nedz ar kultūras un mākslas vērtībām - tā ir padomju laikos apbūvēta iela ar parastām piecstāvu mājām, iestādēm un uzņēmumiem. Taču maija Piektdienas pastaigas laikā tā ieguva citu saturu un sinerģijā ar mūsdienu tehnoloģijām atguva vēsturisko vērtību. Kultūras centra direktore Valda Gulbe skaidro: «Maija Piektdienas pastaigu organizējām kontekstā ar Latvijas simtgadei veltīto pasākumu sēriju deviņās Latvijas lielajās pilsētās Brīvības ielas stāsts. Ja sākumā bija bažas, vai klātesošajiem izdosies uzburt Brīvības ielas stāstu tā, lai tas paliktu spilgtā atmiņā, tad rezultāts iznāca tiešām pārsteidzoši labs un iedzīvotāju atzinīgi vērtēts. Ar etīdēm un multimediāliem risinājumiem mums izdevās uzburt gan pļavu sajūtu no vēstures, gan šodienas un nākotnes vīzijas. Sakām paldies māju iedzīvotājiem, kuri neprotestēja, ka māju logos un uz fasādēm arī diennakts tumšajā laikā žilbinājām gaismas, lai parādītu visiem, kāda bija un kāda varētu būt mūsu Brīvības iela un tās nami.»

Publicitātes foto

Pastaigas laikā ļoti daudzi izrādīja interesi par Brīvības ielas katlumāju, kas ir viena no modernākajām valstī un ar siltumu apgādā visu pilsētas centru. Tāpat akcentēta bija bērnudārzu klātbūtne. Brīnišķīgā pastaiga noslēdzās ar pikniku pie senajiem māla dīķiem. «Pa ceļam iegriezāmies arī vecajās garāžās, kas daudziem vispār bija atklājums, jo ikdienā tās paliek nepamanītas, taču šoreiz tās aicināja ar zolītes turnīru un kandžas laboratoriju - nu gluži kā padomju gados.»

Latvijas goda aplis - augusta pastaiga

Augusta pēdējā piektdiena ir diena, kad pie sevis ciemos Ventspils aicina pasākumu sērijas Latvijas goda aplis ietvaros. Līdz ar šo notikumu arī tradicionālā Piektdienas pastaiga iegūst mazliet citu saturu un vērienu. Pastaigas maršruts atgriezīsies pilsētas centra skaistākajos parkos, laukumos un skvēros, jo, ja ventspilniekiem šīs vietas ir labi pazīstamas, tad pilsētas viesiem, kuri ieradīsies Latvijas goda apļa ietvarā, tas būs jauns piedzīvojums un skatījums uz Ventspili. Pilna pasākuma

programma vēl nav izstrādāta, taču iezīmes jau ir - viens no centrālajiem notikumiem pastaigas laikā būs Rātslaukumā, kur tiks iedegta gaismas skulptūra, kas tiek realizēta sadarbībā ar Staro Rīga - Latvijas goda apļa galveno organizētāju. Savukārt Alunāna gada kontekstā būs arī Alunāna lugu dziesmu spēles. Kā jau ierasts, pastaiga būs ne tikai mākslas, mūzikas un deju baudījums acīm, bet arī radošās darbnīcas bērniem un pieaugušajiem, kā arī kaimiņu, skolas biedru un seno paziņu tikšanās vieta.



Svarīgākais