Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Lembergs: Ventspils realizē pilsētas attīstībai nozīmīgus projektus

DINAMISKI. Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs atklāj, ka šobrīd Ventspilī realizē veselu virkni nozīmīgu projektu, kas aptver praktiski visas nozares – uzņēmējdarbību, kultūru, medicīnu, izglītību un daudzas citas © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

VENTSPILS DOMES PRIEKŠSĒDĒTĀJS AIVARS LEMBERGS INTERVIJĀ NEATKARĪGAJAI.

- Kādu izaugsmi piedzīvojusi Ventspils gada laikā - no iepriekšējiem pilsētas svētkiem līdz šā gada svētkiem?

- Ventspils attīstībā šobrīd ir iestājies tāds posms, kas ir mērāms divu gadu garumā. Proti, praktiski visās nozarēs vai nu tūlīt būs uzsākta, vai arī jau realizēta vesela virkne nozīmīgu projektu. Piemēram, ostā tie skar nozīmīgus infrastruktūras objektus - pievedceļus ostas termināļiem un rūpnieciskiem rajoniem, kas ir priekšnoteikums industrializācijas tālākai attīstībai, kā arī abu molu - Ziemeļu un Dienvidu - renovāciju. Par vērienīgumu liecina šā projekta kopējā summa, kas ir aptuveni 25 miljoni eiro. Drīzumā uzsāksim realizēt Ostas promenādes pēdējo kārtu, kurā plānoti vairāki interesanti vides objekti, vienlaikus ļaujot šo promenādi izmantot kuģiem kā īslaicīgu piestātni.

Esam uzsākuši realizēt virkni projektu veselības aizsardzībā. Šobrīd tiek dinamiski modernizēta Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, apgādājot to ar jaunu, ļoti modernu diagnostiskas iekārtu. Tāpat ir uzsākta rehabilitācijas nodaļas izveide un celtniecība, laboratoriju modernizācija, kas kopumā izmaksā aptuveni 10 miljonus eiro. Gada laikā pie mums, Ventspilī, darbu ir atraduši 30 jauni ārsti, tāpat uz Ventspili no citām pilsētām pārcēlušies strādāt ārsti ar vārdu - augsta līmeņa medicīnas profesionāļi.

Skiču projekta izstrādes stadijā ir jauna peldbaseina izveide, kurā celiņu garums būs 50 metri. Projektēšanas noslēguma stadijā ir jau dabas zinātņu izglītības centrs, kurā būs apmēram 100 interaktīvi ekspozīcijas elementi. Šī vieta vienlaikus kalpos arī kā moderns IT centrs.

Šobrīd jau ir uzsākta pēdēja kārta ūdens un kanalizācijas sistēmas modernizācijai. Rezultātā gandrīz 99 procentiem Ventspils mājsaimniecību tiks nodrošināta iespēja izmantot centralizētas ūdens apgādes priekšrocības - saņemt tīru, kvalitatīvu ūdeni ērtā veidā.

Pārmaiņas gaida arī Piejūras muzeju, kur būvēs gan jaunas telpas eksponātiem, gan arī renovēs pašus eksponātus.

Tā kā Ventspils ir mazuļiem un ģimenēm ar bērniem draudzīga pilsēta, esam iecerējuši izveidot bērnu pilsētiņu, kurā saglabās gan seno jūras darbnīcu šarmu, gan ieviesīs digitālas aktivitātes. Interjers, kurā iekļaujas 50 līdz 60 gadus veci darbgaldi, vizuāli kontrastēs ar moderno laikmetu.

- Vai varat teikt, ka Ventspils joprojām saglabā statusu Pilsēta ar rītdienu?

- Protams! Pirms 15 gadiem, sākot pilsētas industrializāciju, paredzējām, ka ostas attīstībā orientēties uz masu kravām vien būtu kļūda. Tāpēc sākām domāt par paralēlu industrijas attīstību. Vienlaikus prognozēju, ka attiecības starp Krieviju un Rietumiem ģeopolitiskās konkurences dēļ nebūs vērstas uz sadarbību, tās būs drīzāk konfrontējošas ilglaicīgā periodā, un tāpēc ostas atkarība no Krievijas kravām perspektīvā ir ļoti riskanta. Taču, tā kā jau laikus sākām strādāt pie industrijas attīstītības, tās darba vietas, kuras tika zaudētas termināļos, šobrīd ar nelielu uzviju ir kompensētas ar jaunajām darba vietām industrijā.

*

Pilnu intervijas tekstu ar Aivaru Lembergu lasiet 2. augustā