Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Gulbenes sporta skola ir pamanīta pasaulē

BIATLONS tradicionāli ir viens no populārākajiem sporta veidiem, taču šobrīd, kad sakārtota ir visa nepieciešamā infrastruktūra, aktualitāte numur viens ir biatlona trenera piesaiste, uzsver Māris Čakars © Ģirts Ozoliņš/F64

Pēdējos gados Gulbenes novada Bērnu un jaunatnes sporta skolā notikušas ne tikai vizuālas, bet arī saturiskas pārmaiņas – veikti būtiski infrastruktūras uzlabojumi, piesaistīti jauni treneri un veicināta starptautiskā sadarbība – visi iepriekšminētie aspekti nesuši sportisko sasniegumu ievērojamu uzlabošanos.

Infrastruktūra ir - vajadzīgs treneris biatlonā

Pēdējo gadu laikā Gulbenes sporta skolas infrastruktūras attīstībā ieguldīti ievērojami līdzekļi. Kā galveno panākumu sporta skolas direktors Māris Čakars atzīmē: «Ir radīta lieliska treniņu bāze biatlonam - jauna šautuve, kā arī rolleru slēpošanas trase, lai pilnvērtīgus treniņus biatlonā, kā arī distanču slēpošanā varētu aizvadīt gan ziemā, gan vasarā. Kopējais projekta finansējums sastādīja teju 43 tūkstošus eiro, bet tikai 9000 bija ES fondu līdzfinansējums un 2500 pašvaldības atbalsts - pārējo summu ir ziedojuši bijušie skolas audzēkņi, uzņēmēji un privātpersonas. Izmantojot situāciju, vēlreiz saku viņiem: «Paldies! Jūs esat cilvēki ar lielo burtu!» Jāpiebilst, ka biatlona tradīcijas Gulbenē ir vēsturiskas - arī tagad ir gan infrastruktūra, gan audzēkņu interese par šo sporta veidu, bet nepieciešams biatlona treneris. Gaidām pie sevis cilvēkus, kuri saskata šeit savu karjeru, es domāju, ka spēsim vienoties.»

Tajā pašā laikā Gulbenes sporta skola priecājas par jaunajiem basketbola treneriem Oskaru Vīksnu un Ingaru Aizpuru, volejbola treneri Lieni Ķikusti, kā arī futbola jauno treneri Kasparu Usānu.

Starptautiskā sadarbība nes labus augļus

Jau trešo gadu Gulbenes sporta skola organizē starptautisku basketbola nometni, kurā piedalās ASV treneri un komandu atbalsta personāls. Likumsakarīgi, ka nometnē aktīvu dalību ņem arī Gulbenes sporta skolas Basketbola nodaļas audzēkņi. Iegūstot pieredzi no ASV treneriem, Gulbenes basketbola komandas sniegums ir būtiski uzlabojies - šogad U14 komanda ir izcīnījusi vietu Latvijas superlīgā, tātad ir viena no 12 spēcīgākajām U14 vecuma grupas komandām valstī. Māris Čakars teic: «ASV treneri uzteic mūsu audzēkņu un sporta skolas treneru darbu un spēju sporta skolas apstākļos aprobēt viņu ieteikumus. Mēs tiešām lepojamies ar saviem panākumiem. Šogad jau 12 mūsu skolas audzēkņu pārstāv Latviju valsts izlasēs vai ir izlases kandidāti.»

Ziņas par Gulbenes sporta skolas augsto līmeni ir izskanējušas ne tikai ASV, bet arī Eiropas valstu sporta cilvēki vēlas uzzināt vairāk par šo skolu. Aizvadītajā nedēļā saņemts zvans no Itālijas - viņi vēsta, ka kopā ar Šveices kolēģiem nākamā gada maijā paredzēts ierasties Gulbenē - plānotā delegācija būs 60 cilvēku sastāvā.

Lielā sāpe: vajag peldbaseinu

To, ka Gulbenē vajag peldbaseinu, šaubu nav, taču tālāk par runām tā arī nav tikts. Direktors skaidro: «Uzbūvēt peldbaseinu solījuši visi iepriekšējie mēri, nu jau piektais. Man ir cerība, ka jaunais Gulbenes pašvaldības vadītājs Normunds Audzišs palīdzēs risināt šo jautājumu, jo viņš ir vienīgais, kurš uzskatīja par pienākumu piedalīties Sporta skolas izlaidumā. Tas liecina, ka priekšsēdētājs izprot sporta nozīmi cilvēku dzīvē. Ir svarīgi, lai sporta infrastruktūra būtu dažāda un pilnvērtīga, turklāt peldbaseins ir tā vide, kurā var iegūt tādas fiziskās īpašības, ko citur iegūt nav iespējams - bez peldbaseina mēs nevaram iekāpt nākamajā attīstības posmā. Tāpat tas ir svarīgs aspekts jebkura bērna attīstības posmā un lieliska iespēja strādājošajiem relaksēties pēc ikdienas straujā ritma un vienlaikus uzlabot savu fizisko formu. Esmu pārsteigts, ka daudzi līdz galam neizprot peldbaseina nozīmi, tā pievienoto vērtību un pamatjēgu. Lai pārliecinātu cilvēkus palikt novadā, nepietiek ar iespēju skriet un lēkt - nepieciešama pilnvērtīga kultūras dzīve, aktīvās atpūtas iespējas un daudzveidīgas sporta bāzes, kas nepieciešamas gan tiem, kuriem sports ir mērķu un ambīciju sasniegšanai, gan tiem, kuri vēlas dzīvot veselīgi.