"Daugavpils ūdens" gaida iepirkuma rezultātus Judovkas projektam

PIESLĒGUMI. Šobrīd vēlmi pieslēgties centralizētajiem tīkliem ir izteikušas vairāk nekā 300 mājsaimniecības. Kopš atbalsta sistēmas uzsākšanas izveidoti jau 167 pieslēgumi, vēl 23 pieteikumi atrodas dažādās apstrādes stadijās, un līdz gada beigām arī šeit plānots izbūvēt pieslēgumus © Publicitātes foto

Šā gada 27. aprīlī SIA Daugavpils ūdens noslēdza līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par projekta Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī līdzfinansējumu.

Projektam Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī ES Kohēzijas fonda ietvaros ir piešķirts līdzfinansējums 1 775 050,00 eiro apmērā, savukārt kopējās plānotās projekta izmaksas ir vairāk nekā 4 miljoni eiro, par kuriem plānots izbūvēt jaunus ūdensapgādes un kanalizācijas tīklus 19,8 km kopgarumā un 3 kanalizācijas sūkņu stacijas. SIA Daugavpils ūdens valdes loceklis Ģirts Kolendo (attēlā) skaidro:

Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

«Šajā plānošanas periodā ūdenssaimniecību attīstības projektiem ES Kohēzijas fondā ir mainījušies noteikumi - iepriekš līdzfinansējumu varēja saņemt gan ūdensapgādes, gan kanalizācijas tīklu paplašināšanai, bet tagad ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums tiek piešķirts tikai kanalizācijas tīklu izbūvei. Uzņēmums Daugavpils ūdens kopā ar akciju turētāju Daugavpils pilsētas domi pieņēma lēmumu vienlaikus izbūvēt gan centralizēto ūdensapgādes, gan notekūdeņu savākšanas sistēmu. Papildu izdevumus, kas saistās ar ūdensvada izbūvi, pilnā apmērā segs vietējā pašvaldība. Savukārt uzņēmums neattiecināmo izmaksu segšanai kanalizācijas tīklu izbūvei un sava līdzfinansējuma nodrošināšanai ņems kredītu bankā apmēram 1 miljona eiro apmērā.»

Projekta realizācijai pagājušajā gadā tika paveikti projektēšanas darbi un izstrādāts būvprojekts, uz kura pamata šā gada februārī tika izsludināts būvniecības iepirkums (atklāts konkurss). Taču Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) saņēma sūdzību par pārāk detalizētu konkursa nolikumu, pēc kura izskatīšanas iepirkuma komisijai nācās pārstrādāt nolikumu un konkursu izsludināt atkārtoti. Šā gada 14. maijā ir izsludināts atkārtots būvniecības konkurss, bet piedāvājumu atvēršana paredzēta 5. jūnijā. Pie optimistiskās prognozes, ja konkursa rezultāti netiks apstrīdēti pēc uzvarētāja pasludināšanas, reālie būvdarbi varēs sākties jau šovasar. Vaicāts, vai ir zināms, cik kompānijas ir iesniegušas savus piedāvājumus, uzņēmuma vadītājs stāsta: «Konkursu organizē domes iepirkumu daļa, un pieteikšanās konkursam norit elektroniskajā vidē, tāpēc mums nav pieejas datiem nedz par pretendentu skaitu, nedz par firmu nosaukumiem. Visu uzzināsim tikai 5. jūnijā. Ceram, ka starp pretendentiem būs kompānijas ar labu reputāciju, pieredzi un konkurētspējīgu cenu.»

Projektu kopumā (t.sk. pieslēgumu izveidošanu) plānots pabeigt 64 mēnešu laikā, bet ne vēlāk kā līdz 2023. gada 30. septembrim. Attīstot ūdenssaimniecības centralizētos tīklus Judovkā, vienlaikus uzņēmuma vadība plāno nākamos soļus - šobrīd sarunu stadijā ar VARAM ir vēlamie projekti arī Vecās Forštadtes, Jaunās Forštadtes un Viduspoguļankas mikrorajonu pieslēgšanai vienotai ūdenssaimniecības sistēmai. Protams, ka arī šiem projektiem līdzfinansējums no ES fondiem paredzēts tikai kanalizācijas tīkliem, bet dome plāno līdzfinansēt ūdensapgādes tīklu izbūvi. Faktiski arī šos projektus realizēs pēc līdzīgas formulas kā Judovkā.

Pēdējos gados ES izvirza arvien striktākus nosacījumus līdzfinansējuma saņemšanai, tostarp ir jāsasniedz rezultatīvie rādītāji. Tas nozīmē, ka vietās, kur ir pieejami centralizētie tīkli, jābūt atbilstošam skaitam pieslēgumu (Judovkas mikrorajonā jāizveido 1076 pieslēgumus). Nu jau vairākus gadus Daugavpils pilsētas dome līdzfinansē pieslēgumu izveidošanu dažādām sociālajām grupām - līdzfinansējuma daļa ir diferencēta katrai sociālajai iedzīvotāju grupai.



Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais