Aktualitāte – sirds veselība

Poliklīnikā ir ne tikai ārstu pieņemšanas kabineti un mūsdienīgas diagnostikas iespējas, bet arī dienas stacionārs, rehabilitācijas centrs un estētikas nodaļa, tādējādi ir aptvertas visas jomas, lai cilvēkiem nodrošinātu visplašāko veselības aprūpes pakalpojumu spektru, atzīmē Gunta Arnīte © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Jelgavas poliklīnika ir viena no lielākajām veselības aprūpes iestādēm plašā reģionā, un tās primārais mērķis ir veselības aprūpes pieejamības nodrošināšana valsts finansējuma ietvaros, vienlaikus piedāvājot kvalitatīvus un cenu ziņā konkurētspējīgus maksas pakalpojumus.

Maksas pakalpojumi saglabās savu lomu

Vaicāta, vai līdz ar valsts papildu finansējuma piešķiršanu veselības aprūpei samazināsies maksas pakalpojumu popularitāte un to nepieciešamība, Jelgavas poliklīnikas vadītāja Gunta Arnīte skaidro: «Es domāju, ka rindas nemazināsies, jo vidējais iedzīvotāju vecums valstī pieaug - tātad procentuāli vairāk ir vecu cilvēku, kam likumsakarīgi nepieciešama veselības aprūpe lielākā apjomā nekā jauniem cilvēkiem. Otrs aspekts ir speciālisti - zināms, ka, strādājot valsts finansējuma ietvarā, speciālists par konsultāciju saņem mazāku atalgojumu, nekā darot šo pašu darbu maksas pakalpojuma ietvaros. Šobrīd varu teikt, ka Jelgavas poliklīnikā speciālistu konsultācijām valsts noteikto kvotu pietiek, cits jautājums ir par to, cik no pieņemšanas laika speciālists ir gatavs strādāt par zemu samaksu, jo, neskatoties uz algu pielikumu, valsts programmas ietvaros ārstu atalgojums ir zems. Trešais jautājums: vai, strādājot tikai valsts finansējuma apstākļos, veselības aprūpes iestāde ir spējīga sevi uzturēt, jo jau tagad valsts paredzētais finansējums vienam vai citam pakalpojuma veidam nereti ir zemāks par pašizmaksu. Iepriekš teiktais nozīmē, ka maksas pakalpojumi neizzudīs, jo faktiski tas ir vienīgais veids, kā cilvēkam laikus saņemt veselības aprūpi, ja uz valsts finansēto pakalpojumu ir jāgaida rindā.»

Veselības pārbaudes ir nepieciešamība

Pagājušajā gadā Jelgavas poliklīnika ieviesa vairākas kompleksās veselības pārbaudes, kas sadalītas konkrētām sabiedrības grupām. Vislielāko popularitāti ir ieguvušas sirds veselības kompleksās pārbaudes, kuru ietvaros tiek veikti laboratoriskie, veloergometrijas un ehokardiogrāfijas izmeklējumi, kā arī sniegtas kardiologa konsultācijas. Šo pārbaužu galvenais mērķis ir apzināt cilvēka sirds veselības stāvokli un nepieciešamības gadījumā uzsākt ārstēšanos. Gunta Arnīte uzsver: «Sirds veselība ir viena no aktualitātēm, jo zināms, ka sirds asinsvadu slimības Latvijā ir visbiežākais nāves cēlonis, tāpēc savlaicīga diagnostika un ārstēšanas uzsākšana ir viens no garantiem nodzīvot ilgu mūžu. Iepriekšējā gada pieredze rāda, ka vairāki cilvēki tieši komplekso pārbaužu laikā ir uzzinājuši par sirds asinsvadu slimību klātesamību un veikuši padziļinātu slimības diagnosticēšanu, un uzsākuši ārstēšanos. Aicinām veikt arī vispārējā veselības stāvokļa noteikšanas izmeklējumus, ko koordinē ģimenes ārsts. Turpmāk domājam par speciālu pārbaužu kompleksa izstrādi jauniešiem.»

Mācās paši un māca citus

Nu jau par tradīciju kļuvušas Jelgavas poliklīnikas organizētās konferences, kas tiek labi apmeklētas - uz konferencēm ierodas ārsti un māsas no plaša reģiona, jo tā ir iespēja ne tikai iegūt papildu zināšanas, bet arī kredītpunktus, kas nepieciešami ārstu un māsu resertifikācijas procesā. «Šā gada konferences tēma ir antikoagulantu terapija, to indikācijas, mērķi, īpatnības. Konferences mērķis ir parādīt, ka antikoagulantu lietošana ir multidisciplinārs jautājums, ar ko saskaras vairāku specialitāšu ārsti. Konferenci atklāja Jelgavas pilsētas domes vadība. Konferencē uzstājās P. Stradiņa slimnīcas kardiologi - prof. Oskars Kalējs, dr. Aija Mača, ginekoloģe Zane Krastiņa, nefrologs Māris Pļaviņš, kā arī Austrumu slimnīcas neiroloģe Ilga Ķikule; savukārt klīniskos gadījumus prezentēja Jelgavas poliklīnikas kardioloģe Marina Kovaļova,» vēsta Gunta Arnīte.

Par poliklīnikas kolektīvu vadītāja var teikt tikai to labāko: «Katrs cilvēks šeit nāk ar savu sāpi, tāpēc mūsu uzdevums ir sagaidīt viņu ar sirsnību un pozitīvu attieksmi. Poliklīnikas apmeklējums sākas ar pieguļošo teritoriju - pavasarī kopā ar mediķiem un citiem poliklīnikas darbiniekiem iestādījām ziedošas puķes, nokrāsojām soliņus. Esam veikuši remontu poliklīnikas pirmajā un ceturtajā stāvā, kā arī plānojam pilnveidot reģistratūru, lai katram mūsu klientam būtu patīkami šeit ienākt un viņš šeit justos gaidīts.