Koprades māja "SKOLA6" piepildīta un turpina izaugsmi

MĀJVIETA. Cēsu Profesionālās vidusskolas ēka Lielajā Skolas ielā 6 kļuvusi par sabiedrībai atvērtu pagaidu improvizētu darba un pasākumu vietu © Publicitātes foto

Kopš 2016. gada aprīļa Cēsu vecpilsētā uzplauka radošuma centrs – Koprades māja SKOLA6. Divu gadu laikā ēka, kuru iepriekš apdzīvoja Cēsu Profesionālā vidusskola, ir piepildījusies ar radošajiem uzņēmējiem, pašnodarbinātajiem profesionāļiem, attālinātā darba veicējiem un izveidojusies par tikšanās vietu sabiedriski aktīvajiem cēsniekiem.

Cēsu novada pašvaldība bija pietiekami drosmīga, lai pirmā atvērtu kopā strādāšanas vietu ārpus Rīgas, kur ir pieejamas iekārtotas darba vietas profesionāļiem. Ņemot vērā vajadzības un iespējas, SKOLA6 piedāvā dažādus darba vietas izmantošanas modeļus - vari strādāt pastāvīgi vai nomāt telpas kaut uz vienu dienu. Kopā strādāšanas iespējas ik pa laikam izmanto arī Cēsu viesi, kas izvēlējušies Cēsīs pavadīt kādu noteiktu laiku. Ir piemērs, ka pie te strādāja cilvēks no Kārsavas - viņš ir programmētājs, kurš aizraujas ar kalnu slēpošanu. Te viņš varēja apvienot aktīvo atpūtu Žagarkalnā un strādāt SKOLA6 telpās.

Ikdienā Koprades mājā darbojas žurnālisti, mājaslapas administratori, inženieris, programmētāji, arhitekti. Savas darbnīcas iekārtojuši mākslinieki, apģērbu un aksesuāru dizaineri, dizaina priekšmetu radītāji, aktīvās atpūtas aksesuāru ražotāji, pārtikas tehnologi, mēbeļu un tekstila restauratore, trikotāžas dizaineres un citi. Kopā ik dienu te strādā vairāk nekā 30 dažādu jomu speciālistu.

Māja kalpo par tikšanās vietu aktīvajiem un zinātkāriem cēsniekiem. Te tiek organizēti Sarunu vakari, kuros ar savu pieredzi un dzīves filozofiju dalās dažādās jomās strādājošie cēsnieki, kā arī tiek rīkotas ļoti pieprasītas prāta spēles. Šī ir arī mājvieta un tikšanās vieta dažādām sabiedriskajām organizācijām.

Uzņēmēji aug līdz ar māju - un otrādi. Daļa no uzņēmumiem darbojas biznesa inkubatorā, un vispārējā aktivitāte norāda uz cēsniekiem piemītošo uzņēmēja gēnu. Attīstība norit gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi, un, lai palīdzētu vietējiem uzņēmējiem, no šīgada marta šeit ir pieejami LIAA biznesa inkubatora pakalpojumi. Tāpat secinām, ka kopā strādāšanas ideja ir aizrāvusi daudzus, Koprades māja tuvojas maksimālai kapacitātei, un šobrīd notiek jaunas ēkas modeļa izstrāde, kuras darbības pamatā būs kopā strādāšanas ideja.