"ĀMA" – 15 gadus ar garšu un pieredzi

GARŠĪGI UN VESELĪGI PRODUKTI ir mērķis, ko caur daudziem gadiem ir izdevies realizēt gaļas pārstrādes uzņēmumam ĀMA, pamatoti lepojas Mārīte Jansone © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Cēsu gaļas pārstrādes uzņēmuma ĀMA produkciju raksturo divi galvenie kritēriji – tie ir 100% Latvijā radīti produkti no vietējām izejvielām. Saglabājot nemainīgi augstu izstrādājumu kvalitāti jau 15 gadus, nelielajam ražotājam ir ne tika izdevies noturēt savu vietu tirgū, bet pakāpeniski arī paplašināt sortimentu un radīt plašākas pieejamības iespējas – produkciju var iegādāties ne tikai Cēsīs, bet arī Rīgas Rimi veikalos Klēts un Maxima lielveikalos Saimes galds.

Sākums bez apgrozāmiem līdzekļiem

Gaļas pārstrādes uzņēmums ĀMA dibināts pirms 15 gadiem uz toreizējās patērētāju biedrības bāzes. Valdes priekšsēdētāja Mārīte Jansone atceras: «Sākumā mums bija tikai parādi, lielākie no tiem patērētāju biedrībai par telpām un iekārtām. Ar lielu gandarījumu atceros pirmo sadarbības partneri - SIA Lazdukalns, kas no savas kautuves ar ilgu atliktā maksājuma termiņu mums piegādāja gaļu. Gaļa un iespēja tirgoties mazajā veikaliņā bija ļoti būtisks atspēriena punkts, lai mēs varētu uzsākt ražošanu un iekarot tirgu. Pakāpeniski parādus nomaksājām, kā arī esam realizējuši trīs ES fondu līdzfinansētus projektus telpu sakārtošanai un jaunu tehnoloģiju iegādei.»

Salīdzinot ar darbības pirmsākumiem, kad galvenais produkcijas veids bija pusžāvētās desas, kas radītas pēc padomju laiku receptēm - pēc gosta un standarta, tagad ir mūsdienu ēšanas tradīcijām atbilstošs sortiments - tajā skaitā arī vītinājumi un auksti kūpināti izstrādājumi. Mārīte atzīst, ka brīdī, kad pašiem rodas jauna ideja, palīgos tiek pieaicināti pārtikas tehnologi, kas palīdz izstrādāt recepti un tehnoloģisko procesu. Iespējams, ka augustā, kad uzņēmums svinēs pastāvēšanas 15. jubileju, pircējiem tiks piedāvāts kāds jauns gardums.

Sortimentā produkti bez E vielām

Laikā, kad sabiedrība arvien vairāk pieprasa ekoloģiski ražotus pārtikas produktus, mazajiem pārstrādes uzņēmumiem ir ļoti liela loma šīs nišas aizpildīšanā, tāpēc arī ĀMA piedāvā produkciju, kam nav pievienotas E vielas un izejvielas iegūtas bioloģiskās lauksaimniecības ietvaros. Vadītāja atzīst, ka ekoloģiskie produkti ir salīdzinoši dārgi, tāpēc līdztekus eko produkcijai tiek ražoti arī cenu ziņā pieejamāki izstrādājumi, taču arī tie atbilst augstiem kvalitātes standartiem un nav sabojāti ar nevajadzīgām piedevām. Visa ĀMA produkcija ir attiecīgi marķēta, un pircējam labi redzama nepieciešamā informācija.

Alkšņu dūmos kūpināts

Vēl no uzņēmuma darbības pirmsākumiem ir saglabājusies malkas kūpinātava, kurā žāvējumi iegūst vienreizēju alkšņa malkas dūmu aromātu. Nozares kolēģi esot savulaik brīnījušies par tik vecas tehnoloģijas izmantošanu, bet tagad ir pilnīgi skaidrs, ka saglabāt malkas krāsni ir bijis pareizais lēmums - neviena elektriskā iekārta un aromatizētāji nevar aizvietot dabiskos procesus un dūmu smaržu. Varbūt tieši tāpēc ĀMA žāvējumi un pusžāvētās desas ir tik ļoti iecienītas. Firmas veikaliņā Cēsīs smaržo vienkārši burvīgi - gribas nopirkt visu un vēl mazliet. Turklāt produkcija ir tikko ražota - vēl silta un neizsakāmi kārdinoša ar izskatu, smaržu un garšu. Ne tikai žāvējumi, bet arī vārītās desas un cita gaļas produkcija šeit ir pavisam svaiga un garantē ēšanas baudu.

Vārītas desas no gaļas

Arī vārīto desu - doktordesu, cīsiņu un sardeļu - ražošanas procesā netiek izmantota ne soja, ne citas piedevas, ko, kā labi zināms un netiek slēpts, bieži izmanto lielie gaļas pārstrādes uzņēmumi, lai panāktu garāku realizācijas termiņu un zemāku pašizmaksu. ĀMA ražotajās vārītajās desās ir tikai gaļa, piena pulveris un dabīgās garšvielas. Tādējādi šī produktu grupa atbilst kritērijiem, ko uzliek zaļās karotītes statuss, un paver iespēju šo produkciju piegādāt arī pirmsskolas un citām iestādēm, kur noteikti augsti pārtikas produktu kvalitātes standarti.