Realizē trīs ES līdzfinansētus projektus

Patlaban Talsos ar centralizētu ūdensapgādi ir nodrošināti 85% iedzīvotāju. Ūdenssaimniecības sakārtošana Talsos norisinās kopš 2002. gada, un ir pabeigta Talsu ūdenssaimniecības attīstības projekta īstermiņa programma, kuras ietvaros ir rekonstruēti 40% kopējo maģistrālo ūdensvadu tīklu.

Talsu pilsētas ūdensapgāde tiek realizēta no 4 dziļurbumiem, kuri atrodas Daģos un Celtnieku ielā.

Aizvadītā gada rudenī ir uzsākta projekta Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Talsos otrā kārta, kura ietvaros ar ES Kohēzijas fonda finansējumu tiks veikta jau esošo tīklu rekonstrukcija un jaunu tīklu izbūve 52 km kopgarumā, lai sasniegtu ES noteikto direktīvu: nodrošināt centralizēto ūdens apgādi 95% iedzīvotāju. Projekta ietvaros centralizētajai sistēmai no jauna varēs pieslēgties 922 mājsaimniecības. Norit darbi arī kanalizācijas tīklu pilnveidošanā, kā rezultātā tiks izveidots 641 jauns kanalizācijas pieslēgums. SIA Talsu namu pārvalde valdes priekšsēdētājs Uldis Rozenbergs informē: "Kopumā projektam atbalstāmā summa ir 7 miljoni latu, taču, pateicoties būvniecības izmaksu samazinājumam, projekta ietvaros paredzētie darbi izmaksās apmēram pusi no pieejamās summas. Tāpēc tagad plānojam papildu darbus, ko veikt par ieekonomētajiem līdzekļiem." Uzņēmuma vadītājs lēš, ka, neraugoties uz auksto ziemu, kad uz laiku darbus vajadzēja apturēt, būvnieki iekļausies paredzētajos termiņos un jau nākamā gada vasarā būvniecība tiks pabeigta.

Labs papildinājums veiktajai ūdensvadu un kanalizācijas tīklu sakārtošanai ir Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētais projekts par datorizētas ūdenssaimniecības vadības un kontroles sistēmas izveidi Talsu novadā. 2009. gada 28. augustā starp Kurzemes plānošanas reģionu un Talsu novada domi tika noslēgts līgums par individuālā projekta Komunālās saimniecības sistēmas modeļu izveide Kurzemes reģionā īstenošanu un līdzfinansēšanu. Datorizētā informācijas sistēma ļaus attālināti veikt datu nolasīšanu un no dispečera pults sekot līdzi ūdensvadu darbībai, laikus pamanīt un novērst ūdensvadu avārijas Talsu novada pašvaldības, Talsu pilsētas, Ģibuļu un Laidzes pagastu ūdenssaimniecībās. Līgumu izdevies noslēgt lētāk nekā plānots, tāpēc projektā tiks iekļauts arī Talsu novada Lībagu pagasts.

Talsos ir izdevies vienlaikus ar ūdenssaimniecības projekta realizāciju piesaistīt arī ES pilsētvides projektos Ielu infrastruktūras uzlabošana un Ielu infrastruktūras uzlabošana Talsos sasniedzamības sekmēšanai paredzēto finansējumu. Tādējādi Talsos izrakto ielu segums tiks pilnībā atjaunots, kā arī rekonstruētas ietves un apmales. U. Rozenbergs īpaši uzsver: "Ielas tiks rekonstruētas ļoti labā līmenī, bet vecpilsētas teritorijā, tai skaitā pie Tautas nama, tiks ielikts bruģa segums." Abos projektos kopumā tiks investēti 2 921 638 lati.

Pašlaik norit SIA Talsu namu pārvalde restrukturizācija, kuras rezultātā tiek nodalīti uzņēmumi SIA Talsu namu pārvalde un SIA Talsu namsaimnieks, bet ūdenssaimniecības pārvaldīšanai visā novada teritorijā tiks izveidots uzņēmums Talsu ūdens.

Svarīgākais