Pirmā kompleksā renovācija Talsos izdevusies veiksmīgi

Iedzīvotāju vidū palēnām un pakāpeniski aizvien lielāku atsaucību sāk gūt Eiropas Savienības fondu programma ar nosaukumu Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi, kuras mērķis ir energoefektivitātes paaugstināšana daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās.

Šajā mēnesī Talsos tika atklāta pirmā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu renovētā sešstāvu paneļu ēka Darba ielā 19a. Vērienīgo renovāciju īstenoja mājas apsaimniekotājs SIA Adax 2.

Kā stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Maķevics, līgumu par siltumnoturības pasākumu veikšanu SIA Adax 2 parakstīja pērnā gada augustā. Darbus mājā veica SIA Delsico projekti. "Galvenais darbs, protams, bija ēkas fasādes, pagraba un bēniņu siltināšana, bet, tā kā tehniskās apsekošanas laikā speciālisti konstatēja, ka saplaisājušas sienas kāpņu telpā, ne mazums pūļu tika ieguldīts to nostiprināšanā, iefrēzējot sienās metāla savilces," stāsta A. Maķevics. Projekta ietvaros koplietošanas telpās tika nomainīti logi, kā arī veikta siltumapgādes sistēmas un elektroapgādes ievada renovācija.

Ko pēc renovācijas ieguvuši mājas iemītnieki? "Patērētās siltumenerģijas uzskaites dati norāda, ka siltumenerģijas patēriņš pēc mājas nosiltināšanas ievērojami samazinās. Arī šī bargā ziema ļoti labi parādīja, kādu rezultātu iespējams gūt, īstenojot energoefektivitātes pasākumus – pirmajā mēnesī tarifs bija trīsreiz mazāks, bet pārējos ziemas mēnešos uz pusi mazāks nekā citās ēkās," uzsver A. Maķevics. Siltuma ietaupījums naudas izteiksmē nosedz gan renovācijas izmaksas, gan procentus no bankas piešķirtā kredīta.

Kopumā SIA Adax 2 apsaimnieko 25 mājas – 12 Talsu pilsētā un 13 divos no Talsu novada pagastiem. Šobrīd uzņēmums gatavo dokumentus vēl sešu dzīvojamo māju renovācijai. Četrās no tām veikta tehniskā apsekošana un energoaudits, savukārt divu ēku renovācijas projekti jau faktiski ir gatavi. Vienai mājai sagatavotos dokumentus esam iesnieguši izskatīšanai Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā.

Svarīgākais