Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Saglabā stabilu pieprasījuma apjomu

Garšīga maltīte ir pēdējais, no kā cilvēks atsakās, kaut arī naudiņas makā ir mazāk. To pierāda arī stabilais pieprasījums pēc Talsu gaļas izstrādājumiem.

Uzņēmuma valdes loceklis Oskars Grīnbergs atzīmē, ka pieprasījuma kritums bija vērojams pagājušajā gadā un konkurence starp gaļas pārstrādes uzņēmumiem, ne tikai Latvijas, bet arī Lietuvas un citu valstu piegādātājiem, pieņēmās spēkā. No vienas puses, cīņā par noieta saglabāšanu ražotāji ir spiesti samazināt cenas, taču ir jāsaprot, ka cenu samazinājums nevar būt bezgalīgs, un ražotāji meklē iespējas samazināt produkcijas pašizmaksu, kas visbiežāk notiek uz produkta kvalitātes rēķina. Tāpat kā AS Talsu gaļa ražotne, arī citi lielākie uzņēmumi ir modernizēti un sameklēt kādas iekšējās rezerves, kas samazinātu izmaksas, ir praktiski neiespējami. Tāpēc ražotāji izmanto lētākas izejvielas un vienkāršo procesus, lai tirgū piedāvātu lētākus produktus. Talsu gaļa nolēma neiet šo ceļu, jo nesaredz ekonomiskos ieguvumus no lēta produkta ražošanas un realizācijas. Īpaši tad, ja ir vēlme saglabāt savu labo slavu un aktīvi darboties gaļas pārstrādes tirgū ilgtermiņā, svarīgi ir saglabāt produkcijas kvalitatīvās īpašības un nepakļauties konkurences spiedienam. Raksturīgi, ka klienti to tiešām novērtē un reizēm nopērk mazāk, tomēr iegādājas labu preci par tai adekvātu cenu.

Talsu gaļas pamatsortimentā ir plašs cūkgaļas un vistu gaļas kūpinājumu klāsts. Ir vērts pieminēt, ka šajā uzņēmumā dažiem produktiem izmantota dabiska kūpināšanas metode – ar alkšņa malkas uguni un dūmiem. Jāatzīmē, ka nebūt ne visi veikalos atrodamie kūpinājumi, kam klāt pielikti zīmīte mājas kūpinājums, patiešām tādi ir. Nereti tie tikai pēdējā sagatavošanas procesā tikai parādīti dabiskiem dūmiem, bet lielai daļai vispār izmantoti mākslīgie aromāti un krāsvielas. Speciālists vērš uzmanību uz ļoti tumši brūniem vai pat melniem gaļas izstrādājumiem: "Kūpināšanas rezultātā šāda krāsa nerodas. Ja gaļa ir gluži melna, tad tai pēc loģikas būtu jābūt apdegušai. Dabiski kūpināta gaļa un desas ir ar brūni zeltainu nokrāsu un ļoti aromātiskas. Šo smaržu nevar sajaukt ne ar ko."

Grilēšanas sezona rit pilnā sparā, un jau kopš Lieldienām veikalos tiek piedāvāti arī Talsu gaļas grilējamie pusfabrikāti. Jāatzīmē, ka 2008. gadā uz Jāņu laiku Talsu gaļas šašliki bija vispārdotākie Latvijā. O. Grīnbergs teic, ka šogad nekādus rekordus neplāno sasniegt un milzu cenu akcijas netiks rīkotas – pircējam pašam vajadzēs izdarīt izvēli un iegādāties tādu produktu, ko pats atzīst par pieņemamāko. Šogad ir interesanta tendence – visbiežāk pēc Lieldienām vērojams grilējamo produktu pārdošanas apjoma kritums, kas atjaunojas maija beigās, jūnija sākumā, taču šogad vienmērīgs pieprasījums bija gan aprīlī, gan maijā.

"Mums ir ļoti būtiski saglabāt izveidoto kolektīvu un nodrošināt viņiem labu atalgojumu, tāpēc smalki rēķinām, lai ekonomija būtu efektīva ne tikai šodien, bet arī nākamgad un vēl 10 gadus uz priekšu. Piecu gadu laikā, kopš notikusi uzņēmuma būtiska rekonstrukcija, mums ir izdevies nomaksāt gandrīz visus kredītus – atlicis vien nepilns miljons latu. Skatoties no uzņēmuma darbības apjoma viedokļa, summa ir salīdzinoši neliela. Tajā pašā laikā mēs zinām, ka vismaz desmit gadus varam strādāt, neveicot būtiskas investīcijas ražotnē. Tas ir garants, ka strādāt varēsim vēl ilgi. Saviem pircējiem novēlam saulainu vasaru! Par to, lai arī vēders priecātos, mēs parūpēsimies.