Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Krāslavā vietējie sirsnīgi atbalsta spēlfilmas tapšanu

STRĒLNIEKU IELĀ KRĀSLAVĀ – viss tāpat kā pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados. Ideāla vieta laikmeta raksturošanai © Viktors SPIRIDOVSKIS

26 grādu salā Krāslavā otrdien, 27. februārī, noritēja un trešdien turpinājās vēsturiskās spēlfilmas Pilsēta pie upes uzņemšana pēc Gunara Janovska tāda paša nosaukuma romāna par Latgali no pirmskara perioda līdz Otrā pasaules kara beigām. Notikums izraisījis vietējo iedzīvotāju interesi un atsaucību. Paredzams, ka filmēšanas grupa Krāslavā vēl atgriezīsies pavasarī un vasarā.

«Šajās dienās palīdzējām atrisināt filmēšanas grupai dažādus jautājumus. Piemēram, mūs palūdza netīrīt sniegu, bet citur - tieši otrādi - notīrīt. Palīdzējām ar informāciju - kur veikali, kur apavu darbnīca. Mūsu vietējie elektriķi pielāgoja vidi atbilstoši pagājušā gadsimta 30. gadiem, kad elektrības stabi izskatījās citādāk nekā šodien. Kā apmešanās vietu filmēšanas grupa izmantoja kultūras namu. Esam priecīgi sadarboties,» Neatkarīgajai stāsta Krāslavas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Kavinska. Viņa arī bilst: «Mēs esam lepni, ka tieši Krāslavā bija pirmās filmēšanas dienas Pilsētai pie upes.»

ŠARMANTS SAVĀ TĒLĀ - tautā iemīļotais profesionālais aktieris Gundars Āboliņš / Viktors SPIRIDOVSKIS

Krāslavietis Viktors Spiridovskis ar Neatkarīgo dalās, ka otrdien filmēšana noritējusi pilsētas vecajā tirgus laukumā Ostas ielā, kā arī stundas trīs - Strēlnieku ielā, kur dzīvo viņš pats. «Vajadzēja izlīdzēt filmēšanas grupai ar elektrību,» saka krāslavietis. Viņš priecājas, ka bijusi izdevība palīdzēt, redzēt tuvplānā filmēšanu un nofotografēt aktierus viņu darba procesā. Otrdien apmēram četras stundas filmēšana notika arī vecajā kapsētā Ūdrīšu pagastā, tur tika inscenētas galvenā varoņa Anša (atveido amatieraktieris Dāvis Suharevskis no Gaigalavas) tēva bēres. Gatavojoties tam, cilvēki Krāslavas kultūras namā pulcējušies jau pulksten 5 no rīta, lai saģērbtos un grimētos. Trešdien filmēšana notika Zvejnieku ielā pie Daugavas, tur režisors Viesturs Kairišs noskatījis māju galvenajam varonim.

Krāslavas amatierteātra režisors Voldemārs Varslavāns Neatkarīgajai stāsta, ka ar prieku masu skatos iesaistījušies vietējie iedzīvotāji, vairākums no kuriem ir amatieraktieri. Piemēram, Antons Sakovičs otrdien «piecas reizes kapu raka» sala apstākļos, jo filmējās epizodē, iejūtoties kaprača lomā. Laikmeta un vides noskaņu palīdzēja veidot arī krāslavieši Aleksandrs Kadenecs, Tekla Juraga ar dzīvesbiedru Jāni, Leontīne Kavinska. Masu skatos Krāslavā piedalīties bija ieradies arī Dainis Platacis no Andrupenes, Mairita Folkmane no Daugavpils kopā ar ģimeni.

Krāslavā - Rīgas Valsts tehnikuma šejienes teritoriālajā struktūrvienībā - pašlaik arī topot filmai nepieciešamais «gulbis» jeb kuģis. Strādā audzēkņi pasniedzēju vadībā. Marta beigās un aprīļa sākumā Krāslavā paredzēts filmēt skatus tieši ar kuģi. Filmēšana Krāslavā paredzēta vēl arī jūlijā. Tiks iemūžināti Daugavas skati un māja Zvejnieku ielā, kur dzīvo filmas galvenais varonis, informē I. Kavinska.

NEVIS TĒLOT, bet dzīvot tēlā! Režisors Viesturs Kairišs (no labās) mudina latgaliešu tautas aktieri Dāvi Suharevski pārcelties laikā un iemiesoties filmas galvenā varoņa Anša pasaules izjūtās / Viktors SPIRIDOVSKIS

Spēlfilmas Pilsēta pie upes galvenajam varonim ir nevainīga profesija - daiļkrāsotājs -, un viņš ir pieprasīts pie visiem režīmiem - vispirms visas pilsētas šiltes jākrāso zaļā krāsā, tad komunistiem viss jāpārkrāso sarkans, nacistiem atkal sarkanais jākrāso ciet ar brūno. Neskatoties uz to, ka stāsta vēsturiskais fons ir traģisks, tajā ir vieglums, jaunu cilvēku attiecību jutekliskums un humors.

V. Kairišs filmu veidos kopā ar saviem ilggadējiem sadarbības partneriem - mākslinieci Ievu Jurjāni un operatoru Gintu Bērziņu.Spēlfilmu Pilsēta pie upes finansiāli atbalsta Nacionālais kino centrs un Čehijas valsts kino fonds.