Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspilī viesosies VARAM ministrs Kaspars Gerhards

VIZĪTES LAIKĀ plānota ministra Kaspara Gerharda iepazīstināšana ar Ventspils izstrādātā projekta Plūdu riska samazināšanas pasākumi Ventspils pilsētā plānotajiem darbiem, piedaloties Ventspils domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam un sabiedrības pārstāvjiem © Juris PRESNIKOVS

8. decembrī plānota vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra (VARAM) Kaspara Gerharda vizīte Ventspilī.

Ministra vizītes iemesls Ventspilī ir iepazīties ar procesu, kā pilsētā novērš plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumus, kā tiek veikti Vidumupītes attīrīšanas un pārbūves darbi. Ministrs, vērojot darbu procesā, redzēs, kā izmanto specifisku tehniku dūņu pārsūknēšanai uz atūdeņošanas konteineriem.

Vizītes laikā ministru plānots iepazīstināt ar Ventspils izstrādātā projekta Plūdu riska samazināšanas pasākumi Ventspils pilsētā plānotajiem darbiem, kā arī ar Ventspils domes priekšsēdētāja un pārstāvju līdzdalību tiks veikta objekta apskate Vidumupītē un ģeotekstila dūņu maisu uzpildes apskate Jēkaba ielā 43 un Bebru ielā 12.

Īstenojot projektu Plūdu riska samazināšanas pasākumi Ventspils pilsētā, būvdarbu pirmajā kārtā paredzēts pārbūvēt Vidumupītes nogāzes un gultni posmā no upītes ietekas Ventā līdz Durbes ielai. Vidumupītes posmu no ietekas Ventā līdz Brīvības ielai, kā arī no Reņķa dārza līdz Durbes ielai paredzēts stiprināt ar fašīnām un velēnām. Savukārt upītes posmu no Brīvības ielas līdz Reņķa dārzam, kur šobrīd blakus atrodas grants seguma gājēju celiņš, paredzēts pārbūvēt slēgta tipa kolektorā jeb pazemes cauruļvadu sistēmā, izveidot pārplūdi uz Reņķa dārzam piegulošo dīķi.

Šobrīd ar peldošu sūknēšanas sistēmas iekārtu un greifera palīdzību tiek veikta Vidumupītes gultnes attīrīšana no Sarkanmuižas dambja tilta līdz Brīvības ielai. Gultne attīrīta no meldru un citu augu saknēm, un jau uzsākta dūņu sūknēšana pa uzstādīto trīs kilometru garo cauruļvadu sistēmu uz PSIA Ventspils labiekārtošanas kombināts teritoriju, kur atrodas dūņu atūdeņošanas ģeotekstila maisi/ konteineri - katrā no tiem iespējams uzglabāt ap 1000 kubikmetru izsūknēto dūņu, lai tās pēc atūdeņošanas uzglabātu un kompostētu. Šajā posmā plānots izsūknēt un uzglabāt ap 9000 kubikmetru dūņu. Šāda dūņu sūknēšanas metode ir īpaši pielāgota pilsētām, lai, attīrot tajās esošās ūdenstilpes, maksimāli novērstu nepatīkamo aromātu izplatību.