Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sigulda - aizraujošākā dzīves vieta

© Foto: F64 Photo Agency

Sigulda pēdējos gados sevi piesaka arvien košāk, skanīgāk, mērķtiecīgāk. Izaicinājumi – drosmīgi, mērķi – augsti. Atklāts Siguldas Sporta centrs, par ko pieckārtējais pasaules čempions siguldietis Martins Dukurs teicis: «Šādā vietā vēl neesmu bijis», top vērienīgs Kultūras centrs, un pils komplekss pārtop radošajā kvartālā. Siguldas novads ir viena no nedaudzajām pašvaldībām, kurai kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas iedzīvotāju skaits turpina pieaugt. Siguldu mīl un ciena, to apliecina šogad iegūtā otrā vieta mīlētāko pilsētu zīmolu topā. Intervijā ar Siguldas novada domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu skaidrojām, kas ir veiksmes atslēga ilgtspējīgai novada izaugsmei.

- Siguldas attīstības stāsta pamatā ir dzīvesvietas kvalitāte - sakārtota un pieejama infrastruktūra - izglītības iestādes, sporta un atpūtas infrastruktūra, kā arī unikāla ainava un daba, kas nodrošina tūrisma, veselības un aktīvās atpūtas iespējas iedzīvotājiem un viesiem. Nenoliedzama priekšrocība ir ģeogrāfiskais novietojums un, protams, aizrautīgie iedzīvotāji. Mēs neesam slēguši nevienu skolu. Attīstās dzīvojamais fonds - Siguldā teju ik gadu top viena jauna daudzdzīvokļu dzīvojamā māja, un šo uzņēmējdarbības nišu teicami aizpilda vietējais būvuzņēmējs.

Siguldas novada uzņēmējdarbības vidi raksturo uzņēmīgie siguldieši, kuri attīsta savas biznesa idejas un rada darba vietas citiem novadniekiem, lepojas Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics / Publicitātes foto

Viss iepriekšminētais nodrošina to, ka Sigulda daudziem ir piemērotākās dzīvesvietas izvēles augšgalā, turklāt pieejamā infrastruktūra un pakalpojumi nodrošina labu bāzi arī uzņēmējiem - ne tikai potenciālu uzņēmējdarbības attīstībai, bet arī kvalitatīvu un piepildītu dzīves vidi darbiniekiem.

- Lai arī Sigulda tomēr uzskatāma par mazpilsētu, ieguldījumu apjoms pilsētas un novada izaugsmē pēdējos gados ir ievērojams.

- Pēdējos gados Siguldas novada pašvaldība ielu un ceļu infrastruktūrā ik gadu investē vairākus miljonus eiro - šogad šim mērķim izlietoti teju pieci miljoni eiro. Mums izveidojusies sekmīga sadarbība ar valsts akciju sabiedrību Latvijas Valsts ceļi, ar ko kopā pēdējos gados īstenoti vairāki projekti - nozīmīgais ir tilta pār Gauju rekonstrukcija. Savukārt tuvākajos gados Latvijas Valsts ceļi plāno realizēt arī posma Sigulda-Turaida pārbūvi, lai gājējiem un velobraucējiem nodrošinātu iespēju ērti pārvietoties pa mūsu galveno tūrisma artēriju.

Šajā gadā piepildījās ilgi gaidīts novadnieku sapnis - durvis vēra Siguldas Sporta centrs, kas ir pēdējo 30 gadu laikā ievērojamākā būve novadā un nozīmīgākā investīcija sporta infrastruktūrā. Sporta centrs apliecina Siguldas dzīvesvietas unikalitāti - tā vienlīdz labi der gan sportistam, gan aktīvam novadniekam. Sporta centrs dod iespēju novada iedzīvotājiem būt aktīviem, rūpēties par savu veselību, kā arī kopā ar Bobsleja un kamaniņu trasi palielina Siguldas kā pasaules līmeņa treniņbāzes konkurētspēju. Piemēram, šogad savu treniņsezonu Siguldā uzsāka Vācijas kamaniņbraucēju izlase, un saspringtajā sacensību kalendārā viņi atgriezīsies Siguldā, nevis kādā no Vācijas pilsētām. Ceru, ka nākotnē vēl kādam siguldietim vai siguldietei, pateicoties šeit radītajām treniņiespējām, piepildīsies sapnis par savu olimpisko medaļu un pie Sporta centra iestādītā septiņu koku aleja, kas tapusi par godu siguldiešu līdz šim izcīnītajām olimpiskajām medaļām, kļūs garāka.

Pēdējos gados Sigulda vārda tiešā nozīmē skan visas četras sezonas. Kultūras norišu kartē stabila vieta ir Starptautiskajiem Siguldas Opermūzikas svētkiem, taču arvien jaudīgākas pasaules mūzikas zvaigznes katru gadu pulcē Sunset Festival, un šogad mūzikas kritiķi atzina, ka Salacgrīvai ir uzradies nopietns konkurents - Sigulda!

Jaunus vaibstus Siguldas pilsētas tēlā un kultūras tūrismā noteikti ienesīs Kultūras centra ēka, kuras rekonstrukciju plānots pabeigt nākamgad, un tā būs viena no lielākajām investīcijām kultūras un mākslas jomā novadā beidzamajās desmitgadēs - ap astoņiem miljoniem eiro.

Savukārt jaunu izaugsmes potenciālu Siguldai piešķirs pils kompleksa rekonstrukcija un iecere tajā no nākamā gada attīstīt radošo industriju kvartālu - vietu, kur veiksmīgi attīstīties konkrētām uzņēmējdarbības nišām, radot gandrīz 100 jaunu darba vietu. Šā kompleksa attīstību turpinās nākamgad plānotā Jaunās pils pārbūve. Kopējais investīciju apjoms šajā teritorijā sasniegs 12 miljonu eiro.

- Jebkuras pašvaldības attīstību ietekmē ekonomiskā izaugsme - iespējas uzņēmējiem uzsākt un attīstīt savu darbību, pieejamais darbaspēks, pakalpojumi. Kādas ir Siguldas novada uzņēmējdarbības izaugsmes tendences?

- Siguldas novada uzņēmējdarbības vidi raksturo uzņēmīgie siguldieši, kuri attīsta savas biznesa idejas un rada darba vietas citiem novadniekiem. Siguldas novadā jaunreģistrēto uzņēmumu skaits beidzamajā desmitgadē bijis lielāks nekā likvidēto skaits un ekonomiski aktīvo uzņēmumu skaits uz 1000 iedzīvotājiem ir 93, tas ir augstāks nekā vidēji Latvijā - 87. Beidzamo gadu laikā darba vietu skaits Siguldā pieaudzis par 586 jeb 10%. Prieks, ka Siguldā vienmēr savas idejas vēlējušies īstenot pozitīvā nozīmē trakie uzņēmēji, piemēram, Aerodium izveidotājs Ivars Beitāns, kurš šajā gadā atklāja jaunu tūrisma atrakciju Zērglis. Nozīmīga vieta uzņēmējdarbības attīstībā novadā joprojām ir tūrismam. Beidzamajos gados īpaši pieaudzis un šogad sasniegts rekordliels ārvalstu viesu īpatsvars.

Pašvaldība strādā arī pie uzņēmējdarbības veicināšanas - tādas vides un apstākļu radīšanas, kas biznesa idejas autoram, jaunam vai jau pieredzējušam uzņēmējam rosinātu kļūt par siguldieti. Mums ir grantu programma māmiņām - uzņēmējām, izveidota vietējo ražotāju atbalsta programma Radīts Siguldā, Siguldā jau gadu ir pieejami LIAA biznesa inkubatora pakalpojumi.

Mums ir veiksmīgi izdevies attīstīt pašvaldībai piederošo Siguldas slimnīcu, ne tikai nodrošinot konkurētspējīgus veselības aprūpes pakalpojumus vietējiem pacientiem, bet arī radīt medicīnas eksportu - Siguldā ārstēšana tiek veikta neskaitāmiem ārvalstu pacientiem. Jau veiktais pašvaldības darbs ir piesaistījis arī privātā kapitāla interesi (5,6 miljoni eiro), un pirms nepilniem diviem gadiem atvērtais Stereotaktiskās radioloģijas centrs Siguldā veic procedūras ar unikālo kibernaža tehnoloģiju. Ja pieminam veselības aprūpi, tad šo pakalpojumu pieejamība ir viens no stūrakmeņiem, ko rūpēs par novadniekiem vēlamies attīstīt, tāpēc esmu iniciējis Latvijā vēl nebijušu pilotprojektu, kas paredz ģimenes ārstu klīnikas izveidi Siguldas poliklīnikā, kurā darba dienu vakaros un sestdienās būtu pieejami veselības aprūpes speciālistu pakalpojumi.

- Sigulda var lepoties arī ar mūsdienīgu pārvaldi un mūsdienīgiem risinājumiem. Esat pirmie, kas ieviesa iedzīvotāju ID kartes, šogad atklāta mobilā lietotne.

- Tehnoloģiju attīstība un cilvēku dzīvesstila izmaiņas rosina arī mūs meklēt jaunas iespējas saskarsmē ar saviem novadniekiem un viesiem, tāpēc šajā gadā ieviesta Siguldas mobilā lietotne, kas ir viens no pirmajiem īstenotajiem projektiem ceļā uz mūsdienīgu un viedu pašvaldību. Lietotne kopā ar siguldiešu ID karšu programmu ir unikāla platforma, kurā sadarbojas pašvaldība, iedzīvotāji un uzņēmēji. Oktobrī tika izsniegta desmittūkstošā ID karte, kas parāda īsto novadnieku vēlmi apliecināt savu piederību Siguldai. Lietotne iedzīvotājiem palīdz ne tikai uzzināt par novadā notiekošo, bet arī pašiem iesaistīties dzīves vides uzlabošanā. Pusgada laikā lietotnei ir jau vairāk nekā 3250 lejupielāžu.

Lai attīstītu mūsdienīgu un efektīvu pārvaldību, plānots, ka 2018. gadā pašvaldība uzsāks vairāku jaunu viedo risinājumu izmēģināšanu un ieviešanu, tajā skaitā ar infrastruktūrā. Piemēram, šogad atklātā Siguldas Sporta centra ēka ar viedo ēkas vadības sistēmu pierādījusi, kā iespējams efektīvi uzturēt ēku un optimizēt uzturēšanas izmaksas. Līdztekus lielajiem projektiem turpinām attīstīt arī citus interaktīvus rīkus. Rūpēs par iedzīvotājiem regulāri pārskatām sociālās palīdzības pakalpojumu un atbalsta pasākumus, nekustamā īpašuma atlaides un daudzbērnu ģimeņu atbalsta programmu.

- Bērnudārzu pieejamība, skolu tīkla optimizācija - kāda ir situācija izglītības jomā Siguldas novadā?

- Pretēji tendencei valstī Siguldas novadā pēdējos gados skolēnu skaits turpina pieaugt - prognozējam, ka tuvāko četru gadu laikā Siguldas skolās izglītojamo skaits palielināsies par aptuveni 500 skolēniem, tādēļ pašvaldība jau vairākus gadus mērķtiecīgi plāno un realizē vērienīgu skolu infrastruktūras attīstību. Ņemot vērā valsts īstenoto skolu tīkla attīstību, jo mūsu vidusskolai un ģimnāzijai reģiona kontekstā būtiski pieaugs loma un līdz ar to arī audzēkņu skaits. Tāpēc nākamajos gados plānots veikt ģimnāzijas un vidusskolas paplašināšanu, radot iedvesmojošu izglītības vidi ar mūsdienīgu saturu. Mūsu skolas ik gadu ieņem vadošas pozīcijas skolu reitingos, tāpēc, lai nodrošinātu izaugsmi un mūsdienīgu mācību vidi, turpinām ieguldīt skolu infrastruktūras attīstībā. Lepojamies ar paveikto Laurenču sākumskolā, kur radīta mūsdienīga mācību vide. Savukārt Siguldas Valsts ģimnāzijā šogad iegādāti roboti, kas tiks izmantoti mācību procesā.

Ik gadu bērnudārzu darbības nodrošināšanai Siguldas novada pašvaldība iegulda trīs miljonus eiro. Beidzamo sešu gadu laikā Siguldā ir atvērti trīs jauni bērnudārzi. No šā mācību gada Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs ir pieejamas par 89 vietām vairāk nekā pirms gada (bērnudārzos kopumā vietas tiek nodrošinātas 1069 bērniem). To, ka pašvaldība mērķtiecīgi risina jautājumu par bērnudārzu vietu palielināšanu, apliecina fakts, ka šobrīd uz vietu kādā no novada bērnudārziem gaida tikai 16 bērnu. Pašvaldībai ir izstrādāta atbalsta programma ģimenēm, ja bērns ir sasniedzis pusotra gada vecumu un viņam nav iespēju nodrošināt vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē. Stipras un veselas ģimenes, sakārtota infrastruktūra, labiekārtota vide un pieejami pakalpojumi - tie ir Siguldas novada pašvaldības nākotnes izaicinājumi, lai kļūtu par pašu aizraujošāko dzīvesvietu Latvijā!