Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Baltic Agro": Pieņemam graudus arī ar augstu mitruma procentu

BALTIC AGRO saviem klientiem piedāvā augstas kvalitātes produktus un pakalpojumus, ko nodrošina gan mūsdienīgās tehnoloģijas, gan zinoši speciālisti, teic Valdis Indzeris © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Par graudu ražas aktualitātēm un citiem lauksaimniekiem svarīgiem jautājumiem saruna ar Baltic Agro Gulbenes servisa centra vadītāju Valdi Indzeri.

- Baltic Agro servisa centrs Gulbenē būtībā graudus pieņem jau trešo sezonu. Vai var teikt, ka šajā laika posmā jau ir izveidojusies stabila klientu bāze? Kas ir šī uzņēmuma trumpji, lai zemnieki izvēlētos jūsu sniegtos pakalpojumus?

- Mūsuprāt, ļoti svarīgi, ka līdz ar Baltic Agro Gulbenes servisa centra atvēršanu reģiona zemniekiem ir radītas plašākas izvēles iespējas - viņi var izvēlēties, kur nopirkt sēklu, kur iegādāties minerālmēslus vai augu aizsardzības līdzekļus un kam nodot izaudzēto ražu. Zemnieki paši rēķina un atrod sev piemērotāko variantu, lai tas atbilstu viņu komforta līmenim un vienlaikus būtu finansiāli pieņemamākais variants. Tāpat kā visās jomās notiek attīstība, tā arī zemkopībā ienāk jaunas tehnoloģijas un produkti. Baltic Agro ik gadu piedāvā jaunus risinājumus un produktus, lai zemniekiem dotu iespēju izaudzēt arvien labāku ražu. Viens no šā gada jaunumiem ir šķidrie minerālmēsli, kas strauji iekaro savas pozīcijas pasaules lauksaimnieku vidū. Jāteic, ka pagaidām esam vienīgie šajā reģionā, kas izplata šo jaunāko minerālmēslu veidu. Arī mūsu pieņemšanas jaudas, kas nodrošina ritmisku graudu pieņemšanu, nestāvot garās rindās, kā arī izbūvētā infrastruktūra, precīzā laboratorija un zinošie speciālisti ir mūsu galvenie trumpji. Ņemot vērā visu iepriekš teikto, zemnieki tiešām novērtē mūsu piedāvājuma sortimentu un pakalpojumu kvalitāti un labprāt kļūst par sadarbības partneriem.

Vēl viena mūsu priekšrocība ir dzelzceļa pieejamība - tas dos iespēju graudus ne tikai ātri apstrādāt, bet arī nosūtīt uz ostām vai lielajiem elevatoriem.

- Šā gada graudu kulšanas sezona ne visā Latvijā ir vienāda - citviet laika apstākļi bija labvēlīgi un izdevās graudus laikus nokult, bet citviet ražu būtiski ietekmē lietavas. Kā ir Gulbenes pusē?

- Pakāpeniski sākam pieņemt graudu ražu, kaut arī citu gadu ap šo laiku kulšana norit jau pilnā sparā. Jāsaka, ka zemniekiem šis ir sarežģīts laiks - pavasarī sēja noritēja normāli, bet nupat lietavas un citi apstākļi ir aizkavējuši ražas novākšanu. Faktiski sezona šajā pusē iekavējusies par trim nedēļām. Nešaubīgi, ka daļa graudu lietavās jau ir gājusi bojā, bet daļa vēl ir glābjama - ko glābt un ko atstāt uz lauka, vērtē paši zemnieki. Cik man zināms, Baltinavas pusē ir īpaši smaga situācija - graudus nevarēja laikus novākt, vārpas ir nolūzušas vai sasistas veldrē, un graudi pie zemes jau sāk dīgt.

Pēdējās nedēļās atvestajiem graudiem ir augsts mitruma procents - citās vasarās no lauka atvestu graudu mitrums ir ap 17%, bet šoruden ienāk graudi ar 27% vai 28% mitrumu. Tas nozīmē, ka graudiem nepieciešama kārtīga kaltēšana, dažkārt pat divkārtīga, lai mitruma procentu samazinātu līdz 14%, kas ir atbilstošs lielums graudu uzglabāšanai. Likumsakarīgi, ka tas ietekmē arī izmaksas, tāpēc no savas puses mēs klientiem, ar ko noslēgti sadarbības līgumi, piemērojam 20% atlaidi graudu žāvēšanai.

- Vai tas nozīmē, ka atkārtosies pagājušā gada situācija, kad liela daļa no reģionā ievāktās ražas bija derīga tikai lopbarībai?

- Tas tiesa - pagājušais gads lauksaimniekiem bija ļoti nelabvēlīgs, jo graudu kvalitāte bija ļoti slikta. Šī brīža dati rāda, ka tik slikti kā pērn nav, taču nav arī ļoti labi. Tās platības, ko izdevās novākt jūlija beigās un augusta sākumā, deva labu un kvalitatīvu ražu, bet šobrīd tiek atvesti graudi, kas pamatā derīgi tikai lopbarībai, līdz ar to arī cena ir zemāka.

- Vai no savas puses varat sniegt zemniekiem ātras pieņemšanas un pirmapstrādes pakalpojumus, lai neiedzītu zemniekus vēl lielākā izmisumā?

- Mūsu uzstādītās graudu pieņemšanas iekārtas, kā arī pirmapstrādes tehnoloģijas ir pietiekami augstā līmenī, lai nodrošinātu ritmisku darbu. Rindas pie nodošanas veidojas reti - pārsvarā tiekam ar visu galā ātri. Gribu piebilst, ka mūsu infrastruktūra ir atbilstoša labas prakses piemēriem - graudus zemē neberam, bet visus uzreiz iepildām torņos, kas dod iespēju saglābt graudu kvalitāti. Tāpat arī kaltēšanas jaudas ir atbilstošas graudu pieplūdumam.

Savu artavu zemnieku ērtībām ieguldījusi arī pašvaldība - norit ielas jeb piebraucamā ceļa rekonstrukcija, kas gan vēl nav pabeigta, bet jau šobrīd nodrošina komfortablu piebraukšanu pie Baltic Agro servisa centra.

- Līdz ar sliktajiem laika apstākļiem sabiedrībā izskan runas, ka pieticīgā raža var ietekmēt maizes cenu veikalos.

- Ja runājam par šo reģionu, tad varu piekrist, ka raža ir maza un graudu kvalitāte neiepriecina, savukārt Kurzemē un Zemgalē šogad raža ir laba un graudu kvalitāte augsta. Vienlaikus gribu pateikt, ka graudu cenas nekādā veidā nav saistītas ar Latvijā iegūto ražu - graudu tirgus ir globāls, un graudu cenu ietekmē gan Brazīlijā, gan ASV, gan Austrālijā, gan citviet pasaulē ievāktā raža un uzkrātās rezerves. Tāpēc nav pamata saistīt slikto graudu ražu Gulbenes reģionā ar maizes cenu kāpumu veikalos.

- Ko saka paši zemnieki - vai gaidāmi bankroti, jo visbiežāk tehnika ir iegādāta līzingā un tas jāmaksā ik mēnesi, jāpērk sēkla un minerālmēsli, bet šī gada raža, līdz ar to arī plānotie ienākumi aiztecējuši grāvī, ja tā var teikt.

- Zemkopība nekad nav bijusi nozare, kurā kaut kas ir garantēts - vienmēr pastāv riski, ka uznāks kailsals un izsals ziemāji, ka uznāks lietavas vai ilgstošs sausuma periods. Nenoliedzami, ka zemnieku rīcībā ir vairāki instrumenti, kā diferencēt šos riskus - var apdrošināt sējumus, var audzēt dažādas kultūras, diemžēl dzīvē tas ne vienmēr tiek izmantots. Zemniekiem ir grūts periods, tāpēc Baltic Agro meklē iespējas, kā viņiem palīdzēt pārvarēt šīs grūtības. Ar katru klientu tiek runāts individuāli un meklēti individuāli risinājumi, piemēram, pagarināts atmaksas termiņš par piegādātajiem minerālmēsliem un augu aizsardzības līdzekļiem, vai iespējams samaksu veikt ar graudiem, vai tiek atrasts vēl kāds unikāls risinājums, lai zemniekiem nebūtu jābankrotē. Atzīmēšu, ka mēs cienām savus klientus un esam ieinteresēti, lai viņu darbība būtu stabila ilgtermiņā. Mūsu klientiem katram ir savs menedžeris, kurš ne tikai parūpējas par finanšu plūsmu un piegādā minerālmēslus un augu aizsardzības līdzekļus, bet dod arī zinošus padomus kā agronoms - brauc uz lauka, skatās, ko kurā brīdī augam vajag. Mēs daudz ko varam izdarīt, lai raža būtu laba, bet pret dabas spēkiem nevaram stāties, tāpēc riski vienmēr paliek.

Manuprāt, ļoti būtisks ieguvums apkārtnes zemniekiem ir preču un pakalpojumu pieejamības nepārtrauktība - sezonas laikā vienmēr uz vietas ir kāds cilvēks, kas no noliktavas var izsniegt nepieciešamo preci, arī sestdienās un svētdienās, bet, ja vajadzīgā produkta nav uz vietas, tad piegādi nodrošinām vienas dienas laikā, jo laiks bieži vien ir izšķirošs lielums, ja uz lauka parādījušies kādi kaitēkļi vai manāmas slimības pazīmes, kas var būtiski ietekmēt ražu.

- Jūs jau pieminējāt klientu menedžerus. Cik sagatavoti viņi ir sniegt padomus zemniekiem, lai zeme dotu tieši to, ko no tās gaida?

- Runājot par mūsu klientu menedžeriem, jāatzīmē viņu augstā kvalifikācija, kas iegūta praktiskajā pieredzē gan labvēlīgos, gan ne tik labos gados, kā arī teorētisko zināšanu bāze, kas nemitīgi tiek papildināta, apmeklējot dažādus seminārus un apmācības ārvalstīs. Viņiem droši var uzticēties.

- Baltic Agro zemniekiem piedāvā kompleksu pakalpojumu - no minerālmēsliem līdz pat graudu iepirkumam un pirmapstrādei. Vai arī salīdzinoši nesen izveidotais Gulbenes graudu un pirmapstrādes centrs sniedz plašāku pakalpojumu klāstu?

- Protams, tāpat kā citās Baltic Agro pārstāvniecībās, arī Gulbenes centrā piedāvājam visu, kas nepieciešams zemniekiem. Lauksaimnieki to novērtē, un gan minerālmēslu, gan augu aizsardzības līdzekļu pārdošanas apjomi ir atbilstoši mūsu plānotajam. Piebildīšu, ka piedāvājam arī lopkopībai nepieciešamos produktus, kas tiek ražoti Baltic Agro Saldus servisa centrā, ko senāk pazinām ar nosaukumu Saldus labība. Arī lopkopībai paredzētais sortiments ir ļoti plašs - no kompleksās barības un mikroelementiem tradicionālajiem dzīvniekiem - govīm, cūkām, aitām - līdz pat eksotiskajiem dzīvniekiem - strausiem un šinšillām. Uzsvēršu, ka visa dzīvnieku barība ir pārbaudīta sertificētās laboratorijās un nekādu kaitīgu vielu to sastāvā nav.

Gan augkopībai, gan lopkopībai paredzētos produktus varam piegādāt norādītajā laikā un norādītajā vietā neierobežotā daudzumā. Savukārt cilvēki, kam nepieciešami ļoti nelieli produktu apjomi, var atbraukt pakaļ paši un iegādāties izvēlēto produktu un nepieciešamo daudzumu mūsu servisa centra veikalā, kas atrodas Gulbenes novadā, Beļavas pagastā, Svelberģī, Lapu ielā 12. Tāpat kā klientu menedžeri, arī veikala pārdevēji faktiski ir konsultanti, kas ieteiks labāko, kas vajadzīgs konkrētas problēmas risināšanai.

- Ko varat teikt reģiona zemniekiem šajā sarežģītajā laikā?

- Es aicinu nākt un runāt par savām problēmām - meklēsim risinājumus kopā. Varbūt izdodas ieraudzīt izeju, jo mūsu darbinieki ir pietiekami kompetenti un pretimnākoši, lai spētu risināt arī sarežģītus uzdevumus. Nāks jauns gads, kas, cerams, būs labāks par iepriekšējiem. Zemnieki ir sīksti - izturēsim arī šo pārbaudījumu.