Graustu pārvērš par pasaku namu

REIZĒM NEVAJAG DAUDZ. Tikai ideju un entuziasmu, lai defektu pārvērstu par efektu. Gulbenē tas paveikts ar šo avārijas stāvoklī esošo māju, kura pēc vietējās mākslas skolas direktores Sandras Dikmanes ieceres ir kļuvusi par savdabīgu aizkustinošu objektu © Monika Sila

Talantīgu risinājumu radusi Gulbenes novada pašvaldība – avārijas stāvoklī esoša ēka pilsētā, Ozolu ielā, ir pārvērtusies par māksliniecisku un patīkamu vides objektu.

Gulbenes mākslas skolas direktore Sandra Dikmane, kurai pieder šī ideja, gan Neatkarīgajai saka: «Tas ir tikai tāds pagaidu risinājums.» Taču gulbenieši un viesi ir sajūsmā.

Cilvēki arī agrāk nāca skatīties šo bijušo veco Gulbenes viesnīcas ēku tāpēc, ka savulaik tur caurbraucot esot nakšņojis Valsts prezidents Kārlis Ulmanis. Tagad nāk skatīties atkal, lai nofotografētos pie šīs ēkas un priecātos par to, ka tik neparasti harmonē neremontētās mājas aprises ar logiem, kas kļuvuši par gleznām.

S. Dikmane saka - kaut ko darīt ar šo ēku viņu palūdzis Gulbenes pilsētas pārvaldes vadītājs Gints Āboliņš. Viņa padomājusi un laidusi savu ideju pasaulē. Realizēt to palīdzējuši Gulbenes mākslas skolas kolēģi un talantīgie bērni un jaunie cilvēki no jauniešu centra Bāze.

«Es sapratu tā - ja māja, tad logi! Un dzīve šajos logos, aiz tiem,» saka S. Dikmane. Pasakaini ir jau tas vien, ka ar mākslas palīdzību tumšajos logos ir it kā iedegta gaisma - spilgta, oranža un piesātināta. Par mākslas darbiem ir tapuši pavisam 26 logi, vairāki citi iekšpagalmā joprojām stāv neskarti, tumši. Tātad ir ar ko salīdzināt. Tomēr, pateicoties gulbeniešu talantam, līdz šim skumjā māja tagad izskatās priecīga, mīlestības pilna. S. Dikmane piebilst, ka faktiski mākslinieki ir ziedojuši savu darbu, lai ēku un tās vērotājus iepriecinātu. Materiālus logu gleznu veidošanai piešķīrusi pilsētas pārvalde.

Ēka jau kādu laiku ir neapdzīvota. Pirms tam tā ilgstoši bija pašvaldības sociālo dzīvokļu māja un vairākkārt ir cietusi ugunsgrēkā. Pagājušā gada 24. novembrī novada dome pieņēma lēmumu pārdot šo nekustamo īpašumu atklātā izsolē ar augšupejošu soli. Tomēr pagaidām ēka joprojām vēl pieder pašvaldībai. Saskaņā ar kadastra datiem, māja Gulbenē, Ozolu ielā 39, kur pirmās brīvvalsts laikā bija stacijas viesnīca un I šķiras traktieris, ekspluatācijā ir nodota 1933. gadā. Mājas kopējā platība ir 706 kvadrātmetri, bet atlikusī bilances vērtība - 0. Tātad māja ir pilnībā nolietota. Daudzi Gulbenē uzskata, ka šis grausts ir jānojauc, citi turpretim domā, ka tā ir kultūrvēsturiska vērtība, kas jāsaglabā. Tagad daudziem liekas, ka ēka ir aizkustinošs mākslas objekts, kas jāsaglabā

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.