Laukos kukuļu piedāvāšana ceļu policistiem – joprojām aktuāla

KRIMINĀLLIKUMS PAR KUKUĻA PIEDĀVĀŠANU valsts amatpersonai paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz 5 gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu © F64

Maldīgs ir priekšstats, ka ceļu policistiem kukuļus vairs nepiedāvā.

Valsts policija Gulbenē šogad uzsākusi četrus kriminālprocesus par kukuļa piedāvāšanu ceļu policistiem, vairākus no tiem rajona tiesa jau ir iztiesājusi. «Kukuļa piedāvāšanu šobrīd nevar nosaukt par retumu. Biežāk uz kaut ko tādu iziet iebraucēji, tomēr gadās, ka kukuli ceļu policistiem piedāvā arī vietējie cilvēki. Iespējams, laukos daudzi vēl joprojām nav sapratuši, ka tas ir risks, kas neattaisnojas. Turklāt tas ir abpusējs risks. Arī ceļu policistiem ir jābaidās no provokācijām. Maldīgi ir arī domāt, ka policisti neņem mazus, bet neatsakās no lieliem kukuļiem,» Neatkarīgajai saka Gulbenes rajona prokuratūras prokurore Dzintra Bokta. Viņa uzsver - policistam kukuļa pieņemšana nozīmē svītras pārvilkšanu turpmākajai karjerai, reputācijai. Pietiek ar viņa godaprāta apšaubīšanu, nemaz nerunājot par pierādāmu kukuļa pieņemšanas faktu.

Valsts policijas Gulbenes iecirkņa priekšnieks Ilmārs Ginevičs Neatkarīgajai saka - mēģinājumi uzpirkt policistus liecina, ka daļā sabiedrības joprojām dominē uzskats, «ka viss ir pērkams un viss ir pārdodams, ka visu par naudu var sarunāt un tā tās lietas var kārtot». Viņš stāsta - masveidā kukuļa piedāvāšana policistiem vairs nav raksturīga un ar laiku izzudīs pavisam. Ginevičs aicina šoferīšus mācīties no citu kļūdām, jo gadījumi, kad kukuļa piedāvāšana ir fiksēta un pierādīta, netiek slēpti, ikvienam esot iespēja uzzināt, kas draud par šādu kriminālpārkāpumu un ko lēmusi tiesa.

Ceļu policisti visu ieraksta

Gulbenes rajona tiesa 1. augustā piesprieda 130 stundu piespiedu darbu kādam 25 gadus vecam gulbenietim par mēģinājumu piedāvāt 100 eiro kukuli ceļu policistiem. 19. jūlijā Gulbenes-Smiltenes ceļa 57. kilometrā ceļu policija viņu apturēja braucam pie automašīnas Volkswagen Golf stūres bez derīgas vadītāja apliecības. Turklāt automašīnas riepas bija ar radzēm, kas neatbilst sezonai. Ceļu policijas darbinieki palūdza autovadītāju izkāpt no viņa transportlīdzekļa un pārsēsties ceļu policijas automašīnā, lai varētu uzrakstīt administratīvā pārkāpuma protokolu. Tad arī apturētais vairākkārt centās diviem ceļu policistiem piedāvāt kukuli - katram 50 eiro. Policisti šoferim vaicāja, vai viņš apzinās, ka par šāda piedāvājuma izteikšanu draud kriminālatbildība. Tas atbildējis, ka apzinoties. Tādējādi viņš pats izprovocēja kriminālprocesa uzsākšanu, jo policisti kā pierādījumu varēja iesniegt gan videokameras ierakstu, gan arī audioierakstu mobilajā tālrunī.

Bokta saka - šim vīrietim tiesa par kukuļa piedāvājumu ir piespriedusi samērā mīkstu sodu. Tas tāpēc, ka apsūdzētais neizvairījās no atbildības, sadarbojās ar policiju, atzina savu vainu un nozieguma izdarīšanas brīdī bija skaidrā. Viņam laimējies arī, ka iepriekšējā sodāmība (par 2012. gadā izdarīto zādzību) ir dzēsta. Ja tā nebūtu, ja spēkā jau būtu nosacīts sods par kādu citu kriminālpārkāpumu, vīrietim tagad viennozīmīgi no valsts apsūdzības puses tiktu prasīta un tiesā piespriesta reāla brīvības atņemšana. Krimināllikums par kukuļa piedāvāšanu valsts amatpersonai paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Tiesā vīrietis vēlāk skaidroja, ka viņam ir tā saucamās baltās tiesības un drīzumā Gulbenē pēc braukšanas eksāmena nokārtošanas jāsaņem arī transportlīdzekļa vadītāja pilntiesīga apliecība. Bijis bail, ka tagad tas var neizdoties. Tomēr vīrietis arī pēc nepatīkamā incidenta pārbaudījumus tiesību saņemšanai ir veiksmīgi nokārtojis. Viņam vēl ir jāsamaksā 300 eiro administratīvais sods par 19. jūlijā konstatēto sēšanos pie auto stūres ar baltajām tiesībām bez instruktora pavadības un par to, ka automašīnai bija sezonai neatbilstošas riepas. Pēc tam viņam tiks izsniegtas transportlīdzekļa vadītāja tiesības.

Kukuļa piedāvātāji - ar izdomu

Bokta stāsta, ka ceļu policijas automašīnas ir aprīkotas ar videokamerām un ir noteikta prasība patrulēšanas laikā obligāti šīs kameras turēt darba režīmā. Tāpēc vien ir skaidrs, ka ir neprāts piedāvāt kukuli ceļu policistiem, atrodoties viņu dienesta automašīnā. Tomēr šoferi šajā ziņā reizēm demonstrējot arī izdomu un sava veida attapību. Piemēram, piedāvā kukuli brīdī, kad ceļu policists ir pienācis pie apturētās automašīnas. Tad drīzāk policistam, nevis šoferim jāuztraucas par šo situāciju, kurā viņi divi ir, kā saka, aci pret aci. Neesot izslēgts, ka kāds gudrinieks pats ieraksta brīdi, kad piedāvā kukuli, lai pēc tam policistu ar šo ierakstu šantažētu pat tādā gadījumā, ja policists nav izrādījis piekrišanu kukuļa saņemšanai.

Tieši šāds gadījums, kad kukuļa piedāvājums notika, ceļu policistam apturot automašīnu, Gulbenes rajona tiesā tika iztiesāts 5. aprīlī. Toreiz 100 stundu piespiedu darbs tika piespriests kādai 46 gadus vecai limbažniecei par kukuļa - 40 eiro un karpas - piedāvājumu ceļu policistam. Tiesā apsūdzētā savu vainu pilnībā atzina, izdarīto nožēloja. Arī viņa piedāvājumu policistam bija izteikusi, būdama skaidrā. Pēc apsūdzētās lūguma lieta tiesā tika skatīta bez pierādījumu pārbaudes. Incidents, par kuru sievietei ir uzrādīta apsūdzība, ir noticis 4. februārī, kad sieviete ar darba mikroautobusu brauca mājup pa Gulbenes-Smiltenes šoseju. Viņa bija tirgojusi zivis Gulbenes tirgū. Steidzīgi braucot projām no Gulbenes, Rankā sieviete vietā, kur atļautais braukšanas ātrums bija 90 kilometri stundā, brauca ar 121 kilometru stundā. To reida laikā fiksēja policija un apturēja transportlīdzekli Gulbenes-Smiltenes ceļa 24. kilometrā. Policists informēja autovadītāju, ka viņa ir pārsniegusi braukšanas ātrumu un tiks saukta pie administratīvās atbildības. Sievietei tika paskaidrots, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu draud 40 eiro naudas sods. Viņa uz to reaģēja neadekvāti - kā uz aicinājumu dot kukuli, lai izvairītos no administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanas. Sieviete vairākkārt uzstājīgi piedāvāja policistam 40 eiro, kā arī zivi no Gulbenes tirgū neiztirgotā krājuma. Policists, būdams valsts amatpersona, izpildīja savu dienesta pienākumu un nekavējoties ziņoja par kukuļa piedāvājumu, zvanot Valsts policijai uz Valmieru. Kukuļa piedāvājums, kas bija vien tikai mutiski izteikts (līdz reālai kukuļa došanai autovadītāja nenonāca), arī šoreiz tomēr tika fiksēts.

Policijā šodien ir stingras prasības

Bokta saka, ka arī ceļu policistiem ir jābūt gataviem ātri reaģēt jebkurā situācijā. Ja kukuļa piedāvājumu nevar ierakstīt ar dienesta automašīnas videokameru, policists ierakstu var veikt ar savu mobilo tālruni. «Ja policists ierakstu nevar veikt, tad kukuļa piedāvāšanas fakts ir grūti pierādāms,» norāda prokurore. Viņa piebilst, ka iedzīvotājiem ir jāapzinās - Valsts policijā šodien ir stingras prasības pret darbiniekiem, strikta atlase.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.

Svarīgākais